Pratite nas

Komentar

ANDRIJA HEBRANG: Kad Tvrtko Jakovina ne može obraniti Titove zločine – onda izmišlja!

Objavljeno

na

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang reagirao je na izjavu Tvrtka Jakovine u emisiji Otvoreno kada je rekao da je njegov pokojni otac bio jedan od najbližih suradnika.

“On je u emisiji Otvoreno na temu komunističkih zločina izjavio da je i moj otac pokojni Andrija Hebrang bio jedan od najbližih Titovih suradnika te je morao znati za mirnodopska komunistička zvjerstva.

Takve neistine su posljedica govora jednog povjesničara na temelju vlastitog svjetonazora umjesto na temelju činjenica. Jakovina opravdava svoja stajališta izmišljotinama, umjesto da se drži Rezolucije broj 1841 Vijeća Europe koja za komuniste kaže da s njima nema pomirbe bez istine.

Očito političko opredjeljenje ovog povjesničara nije na tom tragu istine. Tragično je to tim više, što sam uvjeren da i sam zna istinu ali ju politizira preko leševa stotina tisuća koji su ubijeni bez suđenja i to u vrijeme nakon završetka II. svjetskog rata. Kada mu u obrani najvećeg mirnodopskog zločina u europskoj povijesti, počinjenog po zapovjedi zločinca Josipa Broza Tita,  ponestane argumenata, poseže za neistinama.

Da je proučio postojeće dostupne dokumente barem bi šutio. Istina je porpuno drugačija od onoga što je Jakovina tvrdio. Moj otac Andrija Hebrang teško je napadnut u poznatom pismu koje 30. rujna 1944. Josipu Brozu šalju i zajedno potpisuju antihrvatski komunistički čelnici Ranković, Kardelj i Đilas. Oni od Broza traže da se odmah sa svih položaja smijeni Andrija Hebrang optužujući ga za, kako navode, “hrvatski nacionalizam”. Odmah nakon toga Andrija Hebrang je isključen iz Politbiroa a 14. listopda 1944. smijenjen je s mjesta tajnika CK SKJ. Prebačen je u tadašnji sektor gospodarstva i više nije pozivan na sastanke političkog vrha, da bi ga komunisti ubrzo nakon toga po nalogu Josipa Broza mučki ubili i zauvijek mu sakrili grob.

Budući da je bio isključen iz političkog vrha, nije mogao znati za zvjerstva koja se provode po Brozovoj zapovijedi. Iako je arhiva uništena, pouzdani izvori su već davno tvrdili da nitko osim Ozne nije znao za ta zvjerstva nad nevinim ljudima.  Danas svjedočimo intenzivnoj borbi slijednika komunističkog i jugoslavenskog svjetonazora za skrivanjem istine.

Duboki razdor u hrvatskom narodu kočnica je naše cjelokupne krize i ne može se riješiti bez istine. Mi, koji ne znamo za grobove svojih otaca i drugih najbližih članova obitelji ubijenih nakon rata od komunističke ruke, a ima nas u Hrvatskloj i svijetu preko dva milijuna, nikada nećemo prihvatiti pomirbu bez istine. To dugujemo žrtvama kojima su  svezali ruke i ubili ih metkom ili sjekirom u potiljak. Te žrtve, među kojima je bilo puno staraca, žena i djece, nisu imale pravo na suđenje, kao što danas nemaju pravo na istinu.

Policijskim istragama utvrđeno je 940 mjesta za koja se sumnja da su skriveni grobovi tih žrtava. Slijednici komunista zaustavili su saborsko povjerenstvo koje je otkopavalo skrivena grobišta. Milanović i Josipović su zatvorili i Ured za otkrivanje komunističkih zločina čiji sam rad pokrenuo u Hrvatskom saboru i vodio ga oko godinu dana. Naš grijeh u Uredu je bio što smo otkopali tri lokaliteta i u njima našli kosti malodobnih žrtava razmrskanih glava. Dolaskom na vlast Milanović i Josipović su zatvorili Ured a daljnja istraživanja povjerili su bivšem visokom dužnosniku Udbe Ivanu Grujiću koji ih je zaustavio.

Uplašeni kretanjima u Sloveniji koja je osnovala vladino povjerenstvo za istraživanje skrivenih grobova oni koji štite zločince sada pribjegavaju i povjesnim lažima. Na pokojnima će hrvatska država pokazati ima li snage brinuti o živima”, napisao je Andrija Hebrang za Direktno hr..

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari