Pratite nas

Pregled

Andrija Hebrang: Krstičević je jedna od ključnih osoba za stvaranje nove nacionalne strategije sigurnosti

Objavljeno

na

Tko će voditi Ministarstvo obrane? Kakvi su odnosi između Pantovčaka i Banskih dvora? Kada se vatrena buktinja pretvorila u političku? Pitanja su to o kojima su govorili gosti u emisiji “Otvoreno”

U emisiji OTVORENO gostovali su:
Davor Božinović- ministar unutarnjih poslova
Željka Antunović- bivša ministrica obrane,
Andrija Hebrang- bivši ministar obrane,
Iva Puljić- Šego – novinarka Večernjeg lista,
Igor Tabak – vojni analitičar

Mislim da se radi o odličnom ministru i ja se nadam da ovo neće biti epilog. Siguran sam da misija generala Krstičevića nije završena, rekao je Davor Božinović.

Smatra da je u požaru u Splitu i okolici odrađen vrhunski posao s obzirom na njegove razmjere. Za izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kazao je da su one bile u smjeru svih onih koj su zaključili da je odrađen odličan posao.

Koliko vatrogasaca bi trebalo da pokrije svaki segment od 15 kilometara aktivne fronte?

Dodao je da su u pitanju bili ekstremni vremenski uvjeti i da se postrojbe ne mogu prebacivati onako kako bi se htjelo.

Andrija Hebrang  istaknuo je da je Krstičević  jedna od ključnih osoba za stvaranje nove nacionalne strategije sigurnosti.

Ima snaga kojima smeta da na čelu sigurnosti bude hrvatski bivši general i heroj Domovinskog rata,smatra. Dodao je kako se nada da će te snage biti poražene i da će Krstičević ostati na čelu tog resora.

Na upit voditelja tko predvodi te snage odgovorio je da su to svi oni koji su se do sada trudili da iz cijelog sustava sigurnosti, vojske i policije izbace sudionike Domovinskog rata.

Kasnije u emisiji kazao je i da je uvjeren da ministar Krstičević zna tko to ide protiv njega.

Željka Antunović rekla je da osuđuje zloupotrebu ozbiljnih kriznih događaja kao temu oko koje će se političari nadjačavati i prebacivati odgovornost. Smatra da su neprimjerene izjave stizale sa svih strana- i s ljevice i desnice.

Damiru Krstičeviću poručila je da dobro razmisli o svojoj odluci jer, smatra, njegov integritet ničim nije ugrožen. Pohvalila ga je jer je jasno definirao svoje ciljeve za mandatno razdoblje.

Odnosi Pantovčaka i Banskih dvora svakako nisu dobri, ali nije u pitanju samo ovaj slučaj, kazala je Iva PuljićŠego. Ispričala je kako su u HDZ-u jako negativno doživjeli predsjedničino sazivanje razgovora o novoj parlamentarnoj većini u jeku krize HDZ-a i Mosta.

Smatra da je najveći problem oko njezine izjave  o vojsci to što je sve komentirala iz Austrije. Mogla je doći u Split pogledati što se zbiva na terenu pa onda eventualno uputiti primjedbu, dodala je.

Smatra indikativnim i to što se premijer Plenković u cijeloj drami s predsjednicom uopće nije čuo.

O Krstičeviću je stekla dojam da je duboko povrijeđen te smatra da je on jedan od ministara koji sa srcem radi taj posao. Misli da će Plenković učiniti sve da ostane jer, osim što je dobar ministar, HDZ-u donosi puno glasova. Vrijedan im je i stranački i u Vladi.

Kazala je i to kako joj iz izjava predsjednice nije baš jasno da je njezina meta bio Dragan Lozančić.

Igor Tabak komentirao je resor obrane. Evo tu u studiju su tri bivša ministra obrane i nijedan od njih nije dovršio mandat. Dakle, to je vrlo težak resor. U našoj politici ima vrlo malo ljudi koji imaju podlogu, a onda i volju, da to rade na ozbiljan i dobar način, rekao je.

Svi su se gosti složili kako razloga za ostavku ministra Krstičevića- nema.

Ante Gotovina: Razumijem Krstičevića, ali nije vrijeme da ode

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Mikulić o Istanbulskoj konvenciji: Ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u utorak je, komentirajući najavu prosvjeda zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, poručio da ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava, već je dijalog sredstvo kojim se zajednički može doći do cilja.

Mikulić je na novinarsko pitanje da prokomentira najave konzervativnih struja i pozive iz Crkve da se prosvjeduje ispred HDZ-a protiv Istanbulske konvencije odgovorio kako u HDZ-u imaju vrlo otvorenu i demokratsku raspravu o tom pitanju.

“Svatko ima pravo reći što misli. Kada donesemo zaključke, onda ćemo vas pravovremeno izvijestiti o tome”, poručio je Mikulić.

Što se tiče poziva na prosvjede svatko je punoljetan i odgovoran za svoje postupke, a “ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava” ustvrdio je Mikulić dodavši kako sve zainteresirane strane trebaju sjesti za stol, a dijalog je sredstvo kojim se zajednički može doći do cilja.

Na upit hoće li danas na Predsjedništvu HDZ-a “završiti rat u HDZ-u oko Istanbulske konvencije”, Mikulić je odgovorio kako u HDZ-u nema nikakvog rata, već se radi o pluralizmu mišljenja.

“Danas je uobičajena sjednica Predsjedništva HDZ-a i ne vidim nikakav problem da svatko iznese svoj stav o bilo kojem pitanju”, kazao je.

No, nije htio odgovoriti je li on osobno za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije rekavši kako o tome prvo treba raspraviti unutar stranke.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Odbor za Ustav: HDZ i SDP dogovorili izmjenu Poslovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je postigao kompromis oko sadržaja novog Poslovnika, a hoće li u petak biti i izglasan ovisi o tome kako će se izjasniti zastupnici SDP-a koji su najavili da će glasati po savjesti.

Zastupnici vladajuće većine na trećoj sjednici Odbora, na kojoj se razmatrao prijedlog novog Poslovnika, pristali su oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne, i to na način da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, i to uz potpise 30 zastupnika, javlja Hina.

Usto, prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o temama koje smatraju važnim, odnosno, zatražiti stanke u terminu od 9,30 do 10,45 sati dok bi u sve ostale dane stanka bila u razdoblju između 13 i 14,15 sati.

Prihvaćen je jednoglasno i amandman neovisnog zastupnika Vlahe Orepića kojim će se ubuduće omogućiti i da zastupnici koji nisu članovi nijednog kluba mogu zatražiti stanku, i to jednom tjedno.

Predsjednik Odbora Željko Reiner zadovoljan je postignutim kompromisima je ocjenjuje kako je riječ o koraku naprijed u demokratizaciji Sabora jer će ubuduće moći birati koje zakonske prijedloge i kada želi uvrstiti na dnevni red. Slično ističe i SDP-ov Peđa Grbin koji kaže da sada oporba prvi put u 28 godina parlamentarizma u Hrvatskoj može uvrštavati zakonske prijedloge na raspravu.

Nezadovoljan je međutim Mostov Robert Podolnjak koji naglašava da ovaj prijedlog Poslovnika legalizira duopol u Saboru, jer će samo dva najveća zastupnička kluba moći skupiti 30 potpisa, dok se Most, kao i neke druge nove opcije marginaliziraju jer samostalno neće moći skupiti potpise i morat će za potpise moliti druge klubove.

SDP-ovci će, nakon što je postignut kompromis, povući više od 350 svojih “opstruktivnih” amandmana, a i Most će povući svoje koji se ponavljaju, ali će pri glasanju ipak tražiti izjašnjavanje o 15-ak suštinskih amandmana.

Iako je prvotni prijedlog Poslovnika predviđao ukidanje vjerodostojnog tumačenja zakona, nakon rasprave, i od toga se odustalo.

Za izglasavanje Poslovnika potrebno je 76 glasova zastupnika.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati