Connect with us

Pregled

Andrija Hebrang: Prihvaćam Glavaševićevu ispriku ali pod jednim uvjetom

Objavljeno

on

Nije Glavašević iskočio zbog retoričkih bravura i vrijeđanja sugovornika, nego je pokazao nepoznavanje gotovo pa opće činjenice kada se upustio u verbalni duel s Andrijom Hebrangom.

Dan poslije izjave da “Andrija Hebrang ne zna što znači nositi se s gubicima u životu i da on nije izgubio sve poput njega” Glavašević poručuje da se ispričava Hebrangu, ali i da je Hebrang prema njemu bio nekorektan, piše Večernji list

Posebno otac, ali i majka Andrije Hebranga žrtve su promašenog komunističkog režima, a djeca Hebrangovih praktički siročad koju je odgajala očeva sestra.

Andrija, Dunja i Branko Hebrang u Jugoslaviji su morali skrivati svoj identitet, bili su nepoželjna djeca tog sustava. Pokojni Andrija Hebrang i doslovna je žrtva jer ga je taj sustav, iako je bio istaknuti komunist, likvidirao, dok je Hebrangova majka bila politička zatvorenica.

Hebrangov otac u komunizmu je bio označen kao zagovaratelj hrvatskih interesa te optužen da je surađivao s ustašama i bojkotirao gospodarsku politiku tadašnjeg Politbiroa.

Iz Politbiroa i Komunističke partije isključen je 1948. godine, a ubijen je u zatvoru. Hrvatski sabor rehabilitirao ga je 1992. godine. Hebrang je, dakle, bio posve kriva adresa za takav Glavaševićev odgovor, ali on kaže kako je reagirao emotivno i da je mislio na to da Hebrang nije nikoga izgubio u Domovinskom ratu.

Napao me izvan teme i ad hominem, pozivajući se na snimku kojom se naveliko manipuliralo. Kao dijete koje je u ratu ostalo bez oca, djeda i bake, nikada nisam niti bih ikada ponižavao žrtve rata.

Moje su rane svježije nego Hebrangove i od njega je svakako bilo bezobrazno da me optužuje za ismijavanje mrtvih i umirućih boraca – rekao nam je Glavašević.

Samo ga je podsjetio…

Hebrang je u Otvorenom podbo Glavaševića da je na kolegijima Ministarstva branitelja vrijeđao borce HVO-a (aludirajući na snimku na kojoj Glavašević i Predrag Matić posprdno govore o pripadnicima HVO-a).

Jučer nam je Hebrang rekao da prihvaća Glavaševićevu ispriku, ali pod uvjetom da zajedno popiju kavu i da Glavaševićevu sve ispriča o “tim vremenima” o kojima “Glavašević očito ne zna”.

– Uvijek sam za uspostavu normalnih odnosa, ali tko mi dirne u oca koji je žrtva komunističkog režima, moram odgovoriti. Glavaševića sam samo podsjetio na snimku na kojoj se izruguje borcima HVO-a, a njega je to zasmetalo – odgovorio je Hebrang.

>>>Igor Peternel: Ovi SDP-ovci zbilja nemaju ni sreće<<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari