Andrija Hebrang: Mi smo jedini narod koji gazi po kostima svojih predaka

4

Na mariborskom groblju Dobrava odana je počast žrtvama komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda jama. O tome su u temi dana na HRT-u govorili Goran Beus Richembergh i Andrija Hebrang.

Komentirajući žrtve Hude jame i otkrivanje zločine bivše države, Hebrang je rekao kako je optimist, ali da već 25 godina čeka da se otvori tema.

“Nema pomirbe bez istine. Rascjep je dubok i jedino se s istinom može riješiti”, rekao je.

“Istinu nećemo iznjedriti s papirima i proučavanjem arhiva i znanstvenim radovima, nego otkopavanjem svih pokojnika. Imali smo dva neuspješna pokušaja u 25 godina, prvi je bila saborska komisija iz ’92. koja je ekshumirala 1163 pokojnika na Maclju, tamo smo ih pokopali nakon što su 12 godina u crnim vrećama ležali na patologiji na Šalati.

To je dokaz da odnos prema žrtvi nije ni human ni civiliziran, a nismo svjesni da su to mirnodopske žrtve, bili vojnici, civili – oni nisu prošli sud i nevini su”, rekao je Hebrang.

Smatra kako je klima takva da oni koji smatraju da su njihovi preci krivi za te zločine, koče istragu.

“Mi smo jedini narod koji gazi po kostima svojih predaka”, zaključio je Hebrang.

Goran Beus Richembergh je stava da uloga države mora biti čvrsta, a teme se ne smije politizirati.

“Ja bih rekao da je to žalosno. Ta tabu tema otvorena je koncem 80-ih godina i njome se bave hrvatski povjesničari i mnogo toga je razjašnjeno.

Ostaci kvislinških vojski predani su, odnosno predali su se partizanskim jedinicama koje nisu prestale s borbama 9. svibnja kada je kapitulirala nacistička Njemačka.

Ženevske konvencije zloupotrebljene su na najkrvaviji mogući način, odmazde su bile krvave. Naša sramota je da država 25 godina nije napravila svoj posao, da oni koji nisu pokopani da im se ukaže minimum standarda”, rekao je Richembergh i dodao da se moramo početi baviti sadašnjošću.

facebook komentari

 • goranka

  Ne može beus bez sadašnjosti čak i kad ga
  zabranjena, zlocinačka prošlost njegovih zlotvora lupa po glavi. Trebao se taj baviti, npr. arheologijom: našao bi ostatke neke drevne uljdbe, digao je dinamitom u zrak jer se treba okrenuti sadašnjosti i svjetloj budućnosti kako je govorio njegov duhovni jednonogi uzor. Fuj.

 • prepri43

  Trebalo je izmisliti dječje logore u NDH u kojima su stradavala djeca da se opravdaju njihovi zločini nad djecom svih uzrasta. Istini za volju treba reći da su i neke tete drugarice bile toliko mekana srca da su malu dječicu odvajale od roditelja, koje su okrutno i krajnje sadistički ubijali.Djeca koja se nisu dala odvajati, a to su ona koja su bila malo starija dijelila su sudbinu svojih roditelja.Jedno takvo prihvatilište za djecu bilo je i u ovoj kući, očito otetoj od prijašnjeg vlasnika,koji se danas nalazi, ako nije na vrijeme pobjegao u obližnjoj jami.Poslije de https://uploads.disquscdn.com/images/6e1ed475f38d10f58cdfb1d31c4801f036ed2a73e898f3562991fe3e1e180947.png nacionalizacije su neke nekretnine vračane vlasnicima.Stanje u kojem se ta kuća nalazi svjedoči da je vlasnik završio tamo odakle se danas sele na vječna počivališta.

 • Marko

  “Goran Beus Richembergh”, pravog imena i prezimena Emir Tahirović, najobičniji je licemjer i podlac.

 • Plavac Plavi

  Treba precizno govoriti i ne nasjedati na podvale, nego TREBA REĆI ISTINU TKO JE TO (i masu drugih zločina) UČINIO!! U to vrijeme još nije bio uspostavljen komunistički
  režim, dakle nisu to bile žrtve komunističkog režima, nego su to žrtve
  ZLOČINACA PARTIZANA, po naređenju desetog najvećeg zločinca dvadesetog
  stoljeća J. Broza takozvanog Tita!