Andrija Mikulić: Milan Bandić nije održao riječ koju mi je dao vezano za promjenu imena trga

6

Zahtjev Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ-a za promjenu naziva zagrebačkog Trga maršala Tita u Kazališni trg nije prošao na matičnom skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, pa zbog toga neće biti upućen na dnevni red iduće sjednice Gradske skupštine.   

Za taj zahtjev glasovao je HDZ-ov predsjednik odbora Ivan Ćelić te HSLS-ov Alen Ostojić, SDP-ov gradski zastupnik Željko Kvesić i zastupnica HSU-a Vesna Sudar bili su protiv, dok je suzdržana bila Sunčana Rupnik Blažeković, zastupnica s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića.

Nitko od gradskih zastupnika koji su prilikom glasovanja bili protiv ili suzdržani nisu se javili za riječ u raspravi. Za riječ se javio samo Ostojić, koji je podsjetio da je bivši čelnik HSLS-a Dražen Budiša inicijativu za preimenovanje trga pokrenuo još 1996., koja je prošla na odboru, ali nije došla na plenarnu skupštinsku sjednicu, a “zapisnik je netragom nestao”.

Mikulić (HDZ): Titovo ime nije dostojno da ga nosi nijedna javna površina u RH 

Zahtjev je obrazložio predsjednik Skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, napominjući da je kroz svoju dugu povijest taj najljepši zagrebački trg često mijenjao ime, a već duge 64 godine nosi naziv Trg maršala Tita”, čovjeka za kojega velika većina ne samo građana Zagreba, nego i cijele Hrvatske drži da nije dostojan da mu ime nosi nijedna javna površina u Hrvatskoj, poglavito ne trg u središtu Zagreba”.

Istaknuo je kako je uloga Josipa Broza Tita, “ideološkog vođe, kreatora i donositelja ključnih odluka u bivšem totalitarnom i autoritarnom komunističkom režimu”, rezultirala beskrupuloznim progonom, mučenjima, zatvaranjem i ubijanjem desetine tisuća Hrvata i građana Hrvatske, među kojima su bile stotine i tisuće građana Zagreba.

Napomenuo je kako je Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu izjednačila komunizam i fašizam, a takvom stavu se pridružila i Hrvatska, obilježavajući 23. kolovoza kao Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

“U takvom ozračju i pod dojmom otkrića stotina masovnih grobnica na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, koje su dokaz da je upravo Josip Broz Tito bio najodgovorniji za počinjene masovne zločine i progone političkih i ideoloških neistomišljenika, danas kada smo članica EU i živimo u demokraciji ne smijemo i ne možemo dopustiti da najljepši trg u Zagrebu nosi ime jugoslavenskog komunističkog diktatora”, poručio je.

Mikulić: Bandić nije održao svoju riječ

Nakon što zahtjev za preimenovanjem nije prošao na skupštinskom odboru, Mikulić je novinarima izjavio kako gradonačelnik Milan Bandić nije održao riječ koju mu je dao vezano za promjenu imena trga. “Rekao bih da je to na sramotu gradonačelnika i predstavnika s njegove Liste. Nije ni čudo što u Zagrebu nemamo investicija, jer tko će investirati u grad kad imate gradonačelnika koji preko noći promijeni svoje mišljenje.

Dakle, čovjek nije bio dovoljno čvrst, hrabar i jasan da izađe pred svoje zastupnike i kaže o čemu se razgovaralo i u kojem smjeru bi trebala ići inicijativa”, naglasio je. Znakovitim smatra što na odboru o tom zahtjevu nije bilo rasprave, jer su zastupnici SDP-a i Bandićeve liste “gledali u pod”.

“Očito su se oni pribojavali odluke Gradske skupštine za koju sam ja uvjeren da bi donijela odluku da se ide u promjenu naziva Trga maršala Tita u Kazališni trg.

I ovo je na njihovu sramotu da po drugi puta odbijaju ovu inicijativu. Očito se oni ne mogu odvojiti od naziva Trga maršala Tita i napokon da ga preimenujemo u jedan lijepi naziv Kazališni trg, koji je nosio do 1945. godine”, rekao je Mikulić.

Najavio je da od tog zahtjeva neće odustati, a za Bandićeve najave da će se oko tog pitanja raspisati referendum rekao je da je Bandić to predložio jer zna da referendum neće uspjeti, a i puno košta.

facebook komentari

 • veki

  Čini mi se da je gosp. Mikulić rodom iz Hlebina.

 • EMINƎM

  Ruska crknuta oficirina će još dugo uveseljavati Hrvate.
  To pitanje treba riješiti po kratkom postupku.

 • milanU

  Bandić je Bandić i ostaje Bondićem. Lažov bio, lažov je sada i lažovom će ostati. Mesić mu nementor, pa se nije ni čuditi da preko noći mijenja mišljenje-a. Ubrzo će on početi pjevati pjesmu EVO ZORE EVO DANA, EVO JURE I BOBANA. Nadati se je da neće – po uzoru svojeg Mentora Mesića – čekove od ljudi uzimati za Hrvatsku Borbu pa ih u svoje bankovne račune deponirati.

 • ludovik

  Ne vjerujem u iskrenost Mikulićevog (HDZ-ovog) zahtjeva. Ako su bili ozbiljni trebali su zahtjev dignuti na višu razinu, odnosno u Hrvatski Državni Sabor.

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Mikulić ustvari misli da smo mi hlebinci. Dobio je zadatak od gazde da pokrene taj spin, a s Bandićem je unaprijed sve dogovorio s obzirom da je Bandić više puta javno iznosio svoj stav. Sada ispada da HDZ hoće, a Bandić ne će, a ne će ni jedni ni drugi.

  Jedino je rješenje zakon “Lex Tito”, a ako to u Saboru ne ide, onda HDZ, ako to želi, mora organizirati opće narodni referendum da se zakon “Lex Tito” donese na referendumu!

 • Istina

  Bez lustracije nema demokracije. To znači da bez lustracije nema ni zabrane komunističkih simbola, njihovih idola, ulica, trgova i sl. Trebalo bi donijeti zakon u Hrvatskom Državnom Saboru koji bi se odnosio na cijelu državu.