Pratite nas

Politika

Angela Merkel je uvjerljivi pobjednik parlamentarnih izbora u Njemačkoj

Objavljeno

na

Prema prvim prognozama javnih TV postaja ARD i ZDF, demokršćanska Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel uvjerljivi je pobjednik parlamentarnih izbora u Njemačkoj dok Unijin dosadašnji koalicijski partner Liberalno-demokratska stranka (FDP) nije uspjela prijeći izborni prag tako da sve ukazuje na formiranje tzv. »velike koalicije« između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Prema posljednjim podacima moguć je i ulazak u Bundestag euroskeptične stranke Alternative za Njemačku (AfD) koja kao svoj isključivi cilj ističe izlazak Njemačke iz zone eura.

Prema proračunima načinjenim na temelju izlaznih anketa i prvih podataka iz izbornih jednica, Unija CDU/CSU osvojila je 42 posto glasova, SPD 26, FDP 4,7, stranka Ljevice 8,3, Zeleni 8,1, te AfD 4,9 posto glasova.

Odaziv na današnjim saveznim izborima bio je 73 posto. Riječ je nešto većem odazivu u odnosu na prethodne izbore prije četiri godine, kada je izašlo 70 posto upisanih birača, što je bila rekordno niska izlaznost.

Zasad je veliko pitanje hoće li AfD uspjeti ući u Bundestag. U slučaju da ostane pri ovim rezultatima Uniji CDU/CSU nedostaju svega dva zastupnička mjesta za većinu u Bundestagu.

S obzirom da je Unija CDU/CSU na čelu s kancelarkom Merkel uoči izbora u više navrata odlučno isključila koaliciju s AfD-om, ostaje jedino mogućnost koalicije s SPD-om. Angela Merkel se već jednom, od 2005. do 2009. nalazila na čelu tzv. »velike koalicije« u kojoj je funkciju ministra financija obnašao sadašnji glavni kandidat SPD-a na izborima Peer Steinbrueck.

Angela Merkel je u više navrata hvalila rad tadašnje »velike koalicije«.

Istodobno s izborima za savezni parlament Bundestag održani su i izbori za pokrajinski parlament u saveznoj pokrajini Hessen. Prema prvim prognozama nazire se pobjeda socijaldemokratsko-zelene koalicije.

hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Glasnović: Furio Radin širi neistine, obmanjuje Hrvatsku javnost i lažima ‘truje’ nove naraštaje

Objavljeno

na

Objavio

Furio Radin u Hrvatskom državnom saboru iznosi neistine o Frankfurtskoj školi sociologije i pokušava prikriti boljševičke korjene toga pokreta koji je danas i te kako aktivan.

Istina je da je Frankfurtska škola sociologije boljševički izum koji ima za cilj korumpirati i uništiti Zapad i kršćanske vrijednosti kao temeljne vrijednosti Europe i Zapadne civilizacije.

Preporučam pročitati knjigu „Smrt Zapada“ (The Death of the West), autor je Patrick Joseph Buchanan, u kojoj se može dobro informirati o ovoj temi, a također postoje i druge knjige i mnoštvo literature o toj temi iz koje je pouzdano evidentno da u ovom slučaju Furio Radin svojim neodgovornim istupom u visokom Hrvatskom Domu širi neistine, obmanjuje Hrvatsku javnost i lažima „truje“ nove naraštaje.

 

Glasnović: Tko je u Hrvatskoj čuo za Frankfurtsku školu sociologije, osim kadrova UDBA-e

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bernardić: Izmjenama zakona Ina se prepušta u mađarske ruke

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić (SDP) na početku saborskog zasjedanja u utorak ponovio je kritike na izmjene Zakona o privatizacije Ine ustvrdivši kako se njima ta kompanija u potpunosti prepušta u ruke mađarskom Molu te je još jednom prozvao Vladu za izdaju nacionalnih interesa.

“Izmjenama Zakona o Ini država prepušta Inu u potpunosti u ruke mađarskom MOL-u. Ova Vlada je popustila pod pritiskom Europske komisije koja je podnijela sudsku tužbu protiv Hrvatske u srpnju 2017. godine i sasvim je neopravdano da Vlada to drži glavnim argumentom zbog kojeg mijenja ovaj zakon”, kazao je Bernardić tijekom slobodnog iznošenja stajališta u ime Kluba zastupnika SDP-a.

Podsjetio je da je zahtjev Europske komisije star nekoliko godina i da je SDP-ova Vlada odgađala izmjene s argumentom da se u Hrvatskoj vodi sudski proces vezan za događaje iz 2009. kada je predano upravljanje Inom Mađarima.

“Nismo slijepo i slugarski slijedili upute iz Europske komisije kao što to čini ova Vlada”, istaknuo je Bernardić ocijenivši da dok se ne dovrši pravosudni proces u Hrvatskoj ne treba mijenjati zakon.

Bernardić se pita i što su se predsjednik Vlade Andrej Plenekvić i mađarski predsjednik Vlade Viktor Orban dogovorili na sastanku u Zagrebu.

“Je li Plenković dogovorio sa Orbanom da Mađari u potpunosti preuzmu INA-u? Pod kojim uvjetima, pod kojom cijenom? Je li dogovorio zatvaranje Sisačke rafinerije? Je li dogovorio da INA ode iz Hrvatske? Je li predmet njihovih razgovora bio i Hernadi koji je optužen za davanje mita bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu za predaju upravljačkih prava MOL-u”, upitao je.

“Očito je da je Plenkovićevoj Vladi baš kao i Sanaderovoj cilj stvoriti uvjete da Mađari mogu preuzeti INA-u u potpunosti a što smatram izdajom hrvatskih nacionalnih interesa”, ponovio je čelnik SDP-a.

Podsjetio je i na najavu Plenkovića na Badnjak 2016. da Hrvatska kreće u vraćanje INA-e u hrvatske ruke zaključivši kako je lagao, a kaže lagao je i ministar državne imovine Goran Marića koji je kazao da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije i da onaj tko to dopusti može se smatrati nacionalnim izdajnikom.

“To znači da ministar Marić misli da je Andrej Plenković nacionalni izdajnik kako se da zaključiti iz njegove izjave. Iz njegove izjave se da zaključiti da misli da se svi vi u HDZ-u koji ćete sutra glasati za taj zakon ste nacionalni izdajnici”, zaključio je Bernardić.

(Hina)

 

Culej ‘poklopio’ Bernardića: Prazna posuda najjače zvoni (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari