Connect with us

Hrvatska

Angela Merkel nazdravlja Hrvatskoj! Dolazi na svečanost ulaska u EU

Objavljeno

-

Neće se dugo zadržati u Hrvatskoj, svega nekoliko sati i bit će na večeri za uzvanike u Klovićevim dvorima, te sudjelovati u zajedničkom fotografiranju na Markovom trgu, eventualno nazdraviti sa domaćim pivom, ali njezin dolazak sigurno ima posebnu važnost

Iz Vlade nisu još objavili tko će od stranih državnika 30. lipnja doći u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali neslužbeno doznajemo da će među njima biti njemačka kancelarka Angela Merkel, vjerojatno najmoćnija europska političarka.

Neće se dugo zadržati u Hrvatskoj, svega nekoliko sati i bit će na večeri za uzvanike u Klovićevim dvorima, te sudjelovati u zajedničkom fotografiranju na Markovom trgu, ali njezin dolazak sigurno ima posebnu važnost.

Naročito s obzirom na to da su upravo iz Njemačke najviše odašiljane poruke da Hrvatska, unatoč tome što je završila pregovore i potpisala pristupni sporazum, nije još spremna za punopravno članstvo u Uniji. Posljedica je toga i činjenica da je Njemačka zadnja članica EU koja ratificirala hrvatski sporazum. Prije dvadesetak dana to je učinio donji dom, Bundestag, a danas će proces biti završen potvrđivanjem u gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu, u prisustvu predsjednika Sabora Josipa Leke.

Zbunjujuće izjave

Zadnji je put Angela Merkel boravila u Zagrebu u kolovozu 2011. godine, u službenom posjetu tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor. Tada je izgledalo da će Njemačka, koja je i ranije čvrsto podržavala Hrvatsku na europskom putu, bez ikakvih rezervi ratificirati naš pristupni sporazum kad uspješno okončaju pregovori. No, u jesen prošle godine, nakon pomalo kritički intoniranog izvješća Europske komisije o napretku, počele su iz Njemačke, i to upravo iz demokršćanske stranke koju vodi Angela Merkel, zbunjujuće izjave kojima se u pitanje dovodio kapacitet Hrvatske za članstvo.

Načeo nas je šef parlamentarnog Odbora za Europu Günther Krichbaum, koji je, ignorirajući da je u tom trenutku već 13 od 27 država ratificiralo sporazum, rekao u jednom intervjuu da će »ako se ne poduzmu značajni napori da se postigne napredak, bit će teškoća pri ratifikaciji u nacionalnim parlamentima«. Ubrzo se javio i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert, također novinskim intervjuom, tvrdeći da »zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, izvješće Europske komisije o napretku moramo uzeti ozbiljno jer Hrvatska očito još nije spremna za ulazak«. Bio je to već znak za zabrinutost, ali visoki hrvatski dužnosnici istovremeno su uvjeravali da će sve ipak biti u redu i da će »Angela Merkel srediti stvari u svoj stranci«. Naime, ljevičarski SPD nije imao primjedbi na  skori ulazak Hrvatske u EU.

Put u Berlin

Premijer Zoran Milanović putovao je i u Berlin kako bi se sastao s Lammertom i otklonio njegove dvojbe u vezi s Hrvatskom. Naposljetku su se utišale kritike iz Njemačke, ali prije nekoliko mjeseci Krichbaum opet se oglasio i zatražio uvođenje monitoringa za Hrvatsku u razdoblju poslije 1. srpnja. No, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u korijenu je sasjekao tu ideju, naglasivši da će »vrijediti ono što je dogovoreno između EU i Hrvatske«.

Bundestag je 16. svibnja, s 583 glasa za, niti jednim protiv i šest suzdržanih, ratificirao hrvatski pristupni ugovor. Međutim, u Njemačkoj nije jenjavala rasprava o svrsishodnosti proširenja Unije, koja se i u sadašnjem obliku suočava s velikim problemima. Nedavno je visokotiražni tabloid Bild prognozirao da će Hrvatska biti »sljedeće groblje naših milijardi«.

Zbog svega navedenog, dolazak njemačke kancelarke, koliko god kratak bio, nije tek ispunjavanje protokolarne obveze.

kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas