Angela Merkel: Potrebno je ujediniti sve snage na nacionalnoj razini kako bi oni koji ovdje ne bi trebali boraviti napuste zemlju

16

Njemačka kancelarka Angele Merkel najavila je brže deportacije tražitelja azila kojima je zahtjev odbijen, kao odgovor na teroristički napad u Berlinu uoči Božića.

Užasni napad u Berlinu obvezuje nas da ne stanemo samo kod najava oštrijih mjera nego da pošaljemo jasnu poruku, rekla je Angela Merkel na godišnjem kongresu Saveza njemačkih državnih službenika (DBB) u Koelnu.

Najavila je da će jedna od najvažnijih zadaća idućih mjeseci biti protjerivanje onih koji u Njemačkoj borave bespravno, a sve to pod sloganom “Sigurnost u slobodi”.

Gdje postoje zakoni, oni se moraju i primjenjivati. One koji uživaju perspektivu dugoročnog boravka u Njemačkoj treba što prije integrirati, a oni kojima nije potrebna zaštita trebaju napustiti Njemačku što prije, rekla je Merkel.

Priznala je da se u prošlosti taj zadatak nije provodio “posve ozbiljno”. Potrebno je ujediniti sve snage na nacionalnoj razini kako bi oni koji ovdje ne bi trebali boraviti napuste zemlju.

To je zadaća i izazov za čitavu vladu, rekla je Merkel.

Napadač na berlinski božićni sajam, Tunižanin Anis Amri vlastima je bio poznat kao potencijalni terorist, ali nije protjeran jer tuniške vlasti nisu Njemačkoj poslale potrebne dokumente.

U vezi s bržim deportacijama Merkel se nada suradnji Bundesrata, gornjeg doma parlamenta koji zastupa interese saveznih pokrajina.

One u kojima u vlasti sudjeluju Zeleni dosad su sprečavale da se zemlje Magreba proglase sigurnim zemljama, što bi olakšalo protjerivanje državljana sjevernoafričkih zemalja koji natprosječno sudjeluju u kriminalu i radikalizmu.

Za danas je najavljen sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa Thomasa de Mizierea(kršćansko demokratska unija CDU) i Heika Maasa (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) koji bi trebali predložiti pooštrenje zakona kako bi se lakše pritvarali potencijalno opasni stranci kojima prijeti protjerivanje.

Da je takav zakon dosad bio na snazi atentator iz Berlina se mjesecima uoči napada ne bi nalazio na slobodi.

Konsolidiranje migrantske politike i uvođenje zakona koji bi povećali sigurnost jedan je od najvažnijih zadataka stranaka vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u izbornoj godini.

facebook komentari

 • Sivooki

  Ukopavaš se, tante Merkel…

 • kršni

  Da, sve u funkciji izbora u Dojčlandu! Političari….

 • Agromentum

  U mnogim zemljama se zbog manjih promašaja u politici daju ostavke. A ovdje se radi o velikim promašajima. Kud će gore nego kad ljudi više ne smiju na ulicu.

 • Malleus_Haereticorum

  Ma smiju izaći na ulicu, zašto ne bi smjeli? Trebaju samo malčice pripaziti na kamione, bombe, sumnjive tipove s noževima, skupine „zagorjelih“ (posebice ženske) itd. Mačji kašalj.

 • Omnes Omnibus

  Ako smo već kod pokazivanja prstiju, Frau Merkel, nadam se da će vama i vašoj kamarili birači vrlo skoro pokazati srednji prst.

 • kršni

  Meritala bi.

 • Maks

  To ti se moze desiti u Hrvatskoj, ima ih dovoljno ne treba uvoziti nove

 • Maks

  Merkel pobjedjuje na slijedecim izborima, sve je obratno nego izgleda.

 • Sivooki

  Maksi, ti ne daš riječi protiv Merkelice…

 • Maks

  ja poznam situaciju, ona je zaustavila svojom amcijom nesto sto je islo godinama, sada je stop , deportira se masovno

 • Sivooki

  Ozbiljno…?
  Svi je poznajemo kao onu koja ih je zvala…

 • Maks

  Svi padate na crveni tisak, ja sam pisao nekoliko puta o tome . Njemacka je bila podjeljena do pada Berlinskog zida, Francuzi i Englezi je natjerali da u EU bez prava na referendum, morali s njima podjeliti neke koncerne kao Airbus, Eurofighter , Leopard, bezuvjetno morali sve potpisati kao cjenu ujedinjenja sa DDR . Nakon toga crveni i zeleni kao “LGBT zapocinju islamizaciju i uvoz arapa – do sad je bilo svake godine preko pola milijuna – dvadesetak godina tako . Merkel je svojom akcijom koja je samo humanitarna okrenula koplje , natjerala EU na drugcije razmisljanje i sada su svi protiv, mislim da je vec preko 300 000 deportirano samo iz Njemacke, 2016 doslo ih je samo 300 000 – najmanji broj zadnjih 25 godina. Merkel je zaustavila nije zapocela useljavanje. Ta AFD su samo populisti , mos zaboraviti za par godina nece se znati za njih.Opasnost je da ovaj puta mogu oslabiti narodnjake i vrate ponovi LGBT pa opet ide sve iznova , EU nacija, LGBT, Islamiziranje, narod to shvata pa mislim da ce u najgorem slucaju ostati Merkel i velika koalicija .

 • Sivooki

  Ništa nije onako kako izgleda, rekli su neki mudri ljudi…

 • Maks

  Merkel je jako pametna i lukava zena , ovo je za Njemacku puno jeftinije nego svake godine redovito gomilu milijardi – masonski potez! Pola godine ranije , prije izbjeglickog vala pozvala je krscane da se probude i brane – ne ide bez terapije.

 • Malleus_Haereticorum

  Ti zapravo kažeš da je Angela primijenila dobro poznati recept: napravi problem, izazovi reakciju i predloži rješitbu. Moglo bi biti tako. I Angela je Njemica kao što je i Hegel bio Nijemac. K tomu, ne smijemo nikada zaboraviti da SVAKI državnik ima svoju inačicu „Noći dugih noževa“.

 • Maks

  Ja sam joj jako blizu, pratim je od kad se pojavila.