Connect with us

Iz Svijeta

Angela Merkel stopama Konrada Adenauera

Published

on

Na svojoj dvodnevnoj stranačkoj konvenciji, Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel pokušat će dati odgovore na mnoga pitanja. No jedno je sigurno: Angela Merkel je i dalje neprikosnovena šefica CDU-a.

merkelica
Merkel CDU Parteitag 08.12.2014 Köln

Kršćansko-demokratska unija (CDU) bi mogla spavati na lovorikama svog uspjeha: na posljednjim parlamentarnim izborima u zemlji osvojila je gotovo apsolutnu većinu, njezina predsjednica Angela Merkel se smatra najmoćnijom političarkom na svijetu, a na unutarnjopolitičkom planu gotovo da više i nema ozbiljnije konkurencije. No ipak nije baš da se CDU nema čime baviti na dvodnevnoj konvenciji koja počinje ovog utorka (9.12.) u Kölnu.

Borba za predsjedništvo

wolfgang s

Wolfgang Schäuble

Jedno od tih pitanje je i pitanje popunjavanja mjesta na vrhu stranke. Doduše tko će i dalje biti na čelu stranke, nije upitno. Upitno je jedino hoće li kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel ostvariti uspjeh svog prethodnika Konrada Adenauera koji je u nekoliko navrata sa 100-postotnom većinom izabran za predsjednika stranke.

No veća gužva vlada jednu hijerarhijsku stepenicu niže. Za sedam mjesta u predsjedništvu kandidira osam kandidata. To bi moglo dovesti do situacije u kojoj bi se ispadanje jednog kandidata moglo protumačiti kao prihvaćanje ili odbijanje političkog smjera pojedinih kandidata. A to bi za CDU, kojeg krasi imidž stranke koja u vlastitim redovima prije svega cijeni visoki stupanj harmonije, moglo značiti početak unutarstranačkih nesuglasica i naravno obilno medijsko izvještavanje o „problemima u raju“. Za CDU trenutno sve ide kako treba i zašto kvariti tu idilu.

Drugi mogući kamen spoticanja mogla bi biti reforma poreznog sustava oko čega unutar stranke vladaju nesuglasice između stranačke baze i predsjedništva. Baza naime već godinama traži olakšice za zaposlene dok predsjedništvo stranke odbija bilo kakvu obvezujuću rezoluciju u tom smjeru jer bi to moglo naići na otpor moćnog ministra financija Wolfganga Schäublea. On je posebno ponosan na to da će njemački proračun sljedeće godine izići na kraj i bez novih zaduženja pa bi se najvjerojatnije žestoko opirao svakom pokušaju smanjenje priliva poreznog novca u državnu blagajnu.

U prijedlogu zaključaka predstojeće stranačke konvencije bavarskih kršćanskih demokrata stoji i ideja koja je već izvrgla ruglu čitavu stranku: da svi stranci u Njemačkoj i kod kuće “govore samo njemački”. (08.12.2014)
Staro breme njemačke nove Ljevice

No kad se uklone nesuglasice, cilj stranke je, kako je to najavio novi glavni tajnik CDU-a Peter Tauber (na naslovnoj slici pored Angele Merkel), kršćanske demokrate „modernizirati“ do parlamentarnih izbora 2017. i još ju više učvrstiti na poziciji „narodne stranke u sredini političkog spektra“. Novom glavnom tajniku je posebno stalo do toga stranku otvoriti za grupu građana koja postaje sve brojnija i moćnija: useljenike i njihove potomke koji su tradicionalno na strani stranaka lijevog spektra poput socijaldemokrata ili zelenih.

Dosad se CDU međutim s velikim naporom otvarao prema ovoj grupi građana. Ustupci za useljenike koje je od dolaska na vlast prije godinu dana donijela koalicijska demokršćansko-socijaldemokratska vlada, poput olakšanog stjecanja dvostrukog državljanstva, nisu plod zalaganja CDU-a nego socijaldemokrata. No politički nepromišljeni potezi „sestrinske“ stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja se trudi svako malo javnost iznenaditi čudnim zahtjevima u smjeru useljenika koji žive u Njemačkoj, poput najnovijeg po kojem CSU od stranaca traži da i kod kuće govore isključivo njemački, svaki pokušaj pretvaranja CDU-a u stranku useljenika smanjuje na najmanju moguću mjeru. (izvor:DW.DE)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari