Pratite nas

Iz Svijeta

Angela Merkel stopama Konrada Adenauera

Objavljeno

na

Na svojoj dvodnevnoj stranačkoj konvenciji, Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel pokušat će dati odgovore na mnoga pitanja. No jedno je sigurno: Angela Merkel je i dalje neprikosnovena šefica CDU-a.

merkelica
Merkel CDU Parteitag 08.12.2014 Köln

Kršćansko-demokratska unija (CDU) bi mogla spavati na lovorikama svog uspjeha: na posljednjim parlamentarnim izborima u zemlji osvojila je gotovo apsolutnu većinu, njezina predsjednica Angela Merkel se smatra najmoćnijom političarkom na svijetu, a na unutarnjopolitičkom planu gotovo da više i nema ozbiljnije konkurencije. No ipak nije baš da se CDU nema čime baviti na dvodnevnoj konvenciji koja počinje ovog utorka (9.12.) u Kölnu.

Borba za predsjedništvo

wolfgang s

Wolfgang Schäuble

Jedno od tih pitanje je i pitanje popunjavanja mjesta na vrhu stranke. Doduše tko će i dalje biti na čelu stranke, nije upitno. Upitno je jedino hoće li kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel ostvariti uspjeh svog prethodnika Konrada Adenauera koji je u nekoliko navrata sa 100-postotnom većinom izabran za predsjednika stranke.

No veća gužva vlada jednu hijerarhijsku stepenicu niže. Za sedam mjesta u predsjedništvu kandidira osam kandidata. To bi moglo dovesti do situacije u kojoj bi se ispadanje jednog kandidata moglo protumačiti kao prihvaćanje ili odbijanje političkog smjera pojedinih kandidata. A to bi za CDU, kojeg krasi imidž stranke koja u vlastitim redovima prije svega cijeni visoki stupanj harmonije, moglo značiti početak unutarstranačkih nesuglasica i naravno obilno medijsko izvještavanje o „problemima u raju“. Za CDU trenutno sve ide kako treba i zašto kvariti tu idilu.

Drugi mogući kamen spoticanja mogla bi biti reforma poreznog sustava oko čega unutar stranke vladaju nesuglasice između stranačke baze i predsjedništva. Baza naime već godinama traži olakšice za zaposlene dok predsjedništvo stranke odbija bilo kakvu obvezujuću rezoluciju u tom smjeru jer bi to moglo naići na otpor moćnog ministra financija Wolfganga Schäublea. On je posebno ponosan na to da će njemački proračun sljedeće godine izići na kraj i bez novih zaduženja pa bi se najvjerojatnije žestoko opirao svakom pokušaju smanjenje priliva poreznog novca u državnu blagajnu.

U prijedlogu zaključaka predstojeće stranačke konvencije bavarskih kršćanskih demokrata stoji i ideja koja je već izvrgla ruglu čitavu stranku: da svi stranci u Njemačkoj i kod kuće “govore samo njemački”. (08.12.2014)
Staro breme njemačke nove Ljevice

No kad se uklone nesuglasice, cilj stranke je, kako je to najavio novi glavni tajnik CDU-a Peter Tauber (na naslovnoj slici pored Angele Merkel), kršćanske demokrate „modernizirati“ do parlamentarnih izbora 2017. i još ju više učvrstiti na poziciji „narodne stranke u sredini političkog spektra“. Novom glavnom tajniku je posebno stalo do toga stranku otvoriti za grupu građana koja postaje sve brojnija i moćnija: useljenike i njihove potomke koji su tradicionalno na strani stranaka lijevog spektra poput socijaldemokrata ili zelenih.

Dosad se CDU međutim s velikim naporom otvarao prema ovoj grupi građana. Ustupci za useljenike koje je od dolaska na vlast prije godinu dana donijela koalicijska demokršćansko-socijaldemokratska vlada, poput olakšanog stjecanja dvostrukog državljanstva, nisu plod zalaganja CDU-a nego socijaldemokrata. No politički nepromišljeni potezi „sestrinske“ stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja se trudi svako malo javnost iznenaditi čudnim zahtjevima u smjeru useljenika koji žive u Njemačkoj, poput najnovijeg po kojem CSU od stranaca traži da i kod kuće govore isključivo njemački, svaki pokušaj pretvaranja CDU-a u stranku useljenika smanjuje na najmanju moguću mjeru. (izvor:DW.DE)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari