Pratite nas

Iz Svijeta

Angela Merkel: Sudbina Europe u njezinim je vlastitim rukama

Objavljeno

na

Sudbina Europe u njezinim je vlastitim rukama, kazala je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući neizravno na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je ustvrdio da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

“Mislim da mi, Europljani, držimo svoju sudbinu u našim vlastitim rukama”, kazala je njemačka kancelarka na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s novozelandskim premijerom.

Upitana za komentar Trumpove kritički usmjerene izjave o njezinoj migrantskoj politici, Merkel je kazala: “Osobno čekam na inauguraciju američkog predsjednika. Tada ćemo, naravno, početi raditi s njim na svim razinama”.

Njemačka javnost sa zabrinutošću je reagirala na izjave izabranog američkog predsjednika u svezi s ustrojem Europske unije, NATO-savezom i mogućim izvanrednim carinama na njemačke automobile.

“Mi polazimo od toga da će se američki partneri držati međunarodnim ugovorima definiranih obveza i pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO)”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier reagirajući na Trumpov intervju za dnevnike Times i Bild, u kojima je novoizabrani američki predsjednik doveo u pitanje dosadašnje pravila trgovanja između SAD-a i EU.

Donald Trump, prema pisanju RT-a planira “pljusnuti” Njemačku uvođenjem 35 posto poreza na uvoz automobila.

Trump je tom prilikom poručio Nijemcima kako bi svoje tvornice, umjesto u Meksiku, trebali otvoriti u Sjedinjenim Državama, što je njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela itekako zabrinulo, priznavši kako bi takvim tarifama njemačka autoindustrija oslabila, a troškovi se povećali.

Trump je također optužio Njemačku za nepravedno ponašanje na tržištu, rekavši kako je Mercedes ispred gotovo svake američke kuće.

Koliko Chevroleta vidimo u Njemačkoj? Ne mnogo, možda nijedan, ondje ništa ne možeš vidjeti, to je jednosmjerna ulica – rekao je Trump koji, kako kaže, podupire slobodnu trgovinu, ali ne pod svaku cijenu.

SAD mora napraviti bolje automobile – kratko je odgovorio Gabriel i kazao kako Njemačka nije slaba ni inferiorna na tržištu te da na Trumpove izjave ne treba reagirati “ishitreno”, nego treba pričekati da preuzme predsjedničku funkciju.

Njemačka kancelarka nije se izravno osvrnula na izjave Donalda Trumpa, koji je u intervjuu izjavio kako je fasciniran Angelom Merkel, ali da istodobno njezinu politiku prema izbjeglicama smatra katastrofalnom.

“Kancelarka je sa zanimanjem pročitala Trumpov intervju”, rekao je tijekom jutra glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert. On je rekao kako će Njemačka vlada “prisno surađivati” s vladom Donalda Trumpa.

Predstavnici njemačkog gospodarstva reagirali su pak sa zabrinutošću na Trumpove izjave.

“Svojim izjavama Donald Trump dovodi u pitanje postojeću formu trgovine, kao i dosadašnji oblik gospodarske suradnje”, rekao je Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore.

Predsjednik Udruge izvoznika Anton Boerner od Angele Merkel zatražio je što hitniji sastanak s Trumpom.

“Tko vjeruje da je EU utemeljena samo kako bi naudila SAD-u, taj ima vrlo ekstremne predodžbe”, rekao je Boerner.

Vezano uz Trumpove ocjene o tome da je NATO zastario te da nije uspio u obrani od terorističkih napada, njemački transatlantski koordinator Juergen Hardt izjavio je za Reuters kako ne očekuje da će Kongres dopustiti da Washington odustane od svoje ključne uloge u NATO-u.

On je kazao kako mu je više američkih kongresnika, uključujući predsjednika senatskog odbora za oružane snage Johna McCaina, reklo prije nekoliko tjedana da će SAD ostati pouzdan partner u 28-članom vojnom bloku te da ne očekuju da će Trump povući raspoređivanje 4000 vojnika u Poljskoj.

DONALD TRUMP: Angela Merkel je napravila katastrofalnu grešku primivši u zemlju toliko nelegalnih doseljenika

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari