Pratite nas

Iz Svijeta

Angela Merkel traži zabranu burki u Njemačkoj

Objavljeno

na

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je zabranu burki u Njemačkoj tijekom obraćanja svojoj konzervativnoj stranci CDU.

“Izbjeglička kriza više se nikada ne smije ponoviti”, kazala je Merkel u kontekstu kandidature za svoj četvrti mandat na mjestu kancelarke.

“Veo koji prekriva cijelo lice mora se zabraniti gdje god to zakon dopušta”, kazala je Merkel izazvavši gromoglasan pljesak.

Komentirala je i pregovore o Brexitu kazavši kako Velika Britanija neće moći biti previše izbirljiva tijekom pregovora s Europskom unijom.

“U ovakvim vremenima moramo svu našu energiju preusmjeriti u jačanje konkurentnosti Europe. Pregovori o Brexitu mogli bi oslabiti domaće tržište i to ne smijemo dopustiti.

Četiri osnovne slobode moraju se očuvati. Sloboda kretanja ljudi, dobara, usluga i financijskog tržišta. Tek u tom slučuju može se odobriti pristup jedinstvenom tržištu.

To mora biti naš uvjet tijekom pregovora s Velikom Britanijom”, kazala je Merkel.

Ujedinjeno Kraljevstvo dogovor o izlasku iz Europske unije morat će postići do listopada 2018. godine tvrdi Michel Barnier, glavni pregovarač Europske unije za Brexit.

Barnier tvrdi kako neće biti puno vremena za pregovore jer predloženi dogovor mora biti ratificiran u sklopu dvogodišnjeg procesa koji će biti pokrenut u ožujku.

“Neće biti puno vremena. Mislim da je svima jasno kako će razdoblje pregovaranja biti kraće od dvije godine. U početku, dvije godine uključivale su vrijeme koje je potrebno da vijeće izradi smjernice i odobri pregovore.

Na kraju, dogovor mora odobriti Vijeće Europe, Europski parlament i samo Ujedinjeno Kraljevstvo. Sve se to mora dogoditi unutar razdoblja od dvije godine”, kazao je Barnier.

Istaknuo je kako će sami pregovori o Brexitu trajati manje od 18 mjeseci, javlja BBC News.

“Pregovori će vjerojatno krenuti krajem ožujka, a članak 50 o napuštanju EU-a bit će ostvaren do listopada 2018. Do tada moramo postići dogovor kako bismo imali dovoljno vremena za dovršetak cijelog postupka prije izbora za Europski parlament 2019. godine”, rekao je Barnier.

Barnier, koji se u utorak prvi put obratio novinarima nakon što je u listopadu preuzeo dužnost glavnog pregovarača, u međuvremenu je obavio konzultacije sa svih 27 zemalja članica, kao i s predstavnicima Velike Britanije.

Europska unija inzistira na tome da se službeni pregovori o Brexitu ne mogu započeti dok London ne aktivira članak 50 Ugovora o EU-u, koji sadrži odredbe o napuštanju EU-a.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari