Angela Merkel Turcima: Ne donosite sukobe u naše društvo

3

Kancelarka Angela Merkel u nedjelju je zatražila od Turaka koji žive u Njemačkoj da se integriraju u njemačko društvo i ne donose sukobe u Njemačku.

Odnosi između Berlina i Ankare, koja je ključni partner Europskoj uniji kada se radi o zadržavanju valova migranata, već su napeti nakon što je njemački parlament nazvao masakr Armenaca od strane Osmanskog carstva genocidom.

U Njemačkoj, piše Hina, živi oko 3 milijuna ljudi turskog podrijetla.

“Uvijek govorim da sam ja i njihova kancelarka i mislim da je važno to govoriti i dobro bi bilo ako postoji reciprocitet u vidu njihove privrženosti našem društvu i ne donošenju sukoba iz Turske u Njemačku”, rekla je Merkel u intervjuu za ARD.

Naglasila je da je također važno da “oni koji ovdje žive godinama i možda imaju i njemačko državljanstvo sudjeluju u razvoju zemlje”.

Od neuspjelog puča u Turskoj narasle su napetosti između pripadnika turske zajednice u Njemačkoj, onih koji podupiru predsjednika Tayyipa Erdogana i onih koji su pristaše klerika Fetullaha Gulena koji živi u SAD-a a turske ga vlasti optužuju da stoji iza organizacije pokušaja državnog udara.

Podsjetimo, Njemačka je nakon puča zabranila Erdoganovo obraćanje pristalicama u Kölnu, a glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyjipa Erdogana, Ibrahim Kalin kritizirao je Njemačku zbog “zabrane” direktnog prenošenja Erdoganovog obraćanja svojim pristalicama koje će se danas okupiti u Kölnu.

Kalin je naveo da je “Turska zainteresirana da zna pravi razlog odluke njemačkog Ustavnog suda i lokalnih sudova da spriječe direktan prijenos Erdoganove poruke”

facebook komentari

  • EMINƎM

    Nastati će jagma za turcima ali ih neće više biti.

  • Conqueror

    tako ti je to Merkelice kad Turčinu omogućiš da udje u Europu, ne daj Bože da se povijest nemilo ponovi, jer su Osmanlije i onda Hrvati zaustavili i krvlju to platili i izgubili Bosnu i Hercegovinu zbog toga, dok su Europljani češkali da ne kažem šta, a Hrvati ginuli da ih obrane. Nadam se da više neće Hrvati biti idioti da ginu za druge.

  • Sivooki

    Pustit ćemo ih da prijeđu preko nas…