Connect with us

Iz Svijeta

Angela Merkel žali zbog slabljenja utjecaja na Putina pred kraj svoga mandata

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je pri kraju mandata oslabila njezina mogućnost utjecaja ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je možda čekao njezin odlazak da bi napao Ukrajinu.

Merkel, koju je početkom lipnja oštro kritizirao ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik jer je ocijenio da je bez trunka samokritike opravdavala svoju dugogodišnju politiku prema Rusiji, izjavu je dala za njemački radio u vrijeme dok Rusija nastavlja bombardirati Ukrajinu nastojeći zauzeti dijelove juga i istoka u ratu koji je izmijenio sigurnosnu situaciju u Europi i šire.

“Postalo je jasno da neću još dugo biti u uredu, tako da jednostavno moram priznati da određeni pokušaji prošle godine nisu više imali utjecaja”, rekla je Merkel njemačkom mediju Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Poznato je da je u 16 godina na dužnosti Merkel održavala kontakte s Putinom čak i u teškim razdobljima i nastojala je da ta komunikacija nikada je zamre.

Rat je počeo 24. veljače, a Merkel nije isključila mogućnost da je je Putin čekao njezin odlazak s dužnosti kako bi napao susjednu Ukrajinu.

Moguće je da je i to utjecalo, ali bilo je i drugih čimbenika poput “izbora u Francuskoj, povlačenja vojske iz Afganistana i odugovlačenja primjene Sporazuma iz Minska”, kazala je Merkel.
Povukla se s dužnosti nakon lanjskih izbora nakon što je za kormilom Njemačke bila od 2005. do 2021. godine.

Putin više nije bio voljan održavati samit o Ukrajini u normandijskom formatu, rekla je o pregovorima u cilju uspostave mira na istoku Ukrajine gdje su proruski pobunjenici počeli pobunu 2014., uz podršku Rusije.

Pregovori u normandijskom formatu uključivali su predstavnike Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske.

“S druge strane, ni ja nisam uspjela stvoriti neki europsko-ruski format za razgovore o europskoj sigurnosti”, priznala je Merkel.

Na pitanje bi li bila spremna posredovati u rusko-ukrajinskom ratu kojem se kraj ne nazire odgovorila je da “to pitanje trenutno nije u fokusu”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas