Pratite nas

Iz Svijeta

Angela Merkel zaoštrava prema Turskoj

Objavljeno

na

Njemačka kancelarka Angela Merkel posljednji se put obratila Bundestagu prije parlamentarnih izbora, koji su za manje od tri tjedna.

Merkel je dodatno zaoštrila retoriku prema Turskoj i poručila da je njemačka vlada već poduzela prve korake u zaustavljanju Turske na putu prema Europskoj uniji.

Tražili smo od estonskog predsjedništva Europske unije da zaustavi daljnje pregovore o carinskoj uniji u idućim mjesecima, sve dok je situacija u Turskoj ovakva kakva je sada.

Predložit ću da na summitu EU-a u listopadu raspravljamo o budućim odnosima, uključujući pitanje suspenzije ili završetka razgovora o pristupanju Turske Uniji, rekla je Merkel.

Angela Merkel: Sve bih isto napravila, ali treba drastično smanjiti broj izbjeglica u Europi

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Viktor Orban: Mađarska želi najmanje pola milijarde eura za zaštitu granica

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska je za zaštitu granice potrošila više od milijardu eura i želi da joj se iz fondova Europske unije nadoknadi barem polovica od te svote, rekao je premijer Viktor Orban.

“Potrošili smo više od milijardu eura za zaštitu granica. Nismo štitili samo sebe, nego i Europu. Najmanje polovica te svote treba biti nadoknađena”, rekao je Orban u video snimci objavljenoj na njegovoj Facebook stranici uoči summita europskih čelnika u Bruxellesu.

Također je rekao da će Mađarska predložiti europskim čelnicima proceduru “crvene karte” da poveća suverenitet nacionalnih parlamenata koji bi nacionalnim parlamentima dao ovlasti da zaustave rasprave u Europi ako smatraju da se krši nacionalni interes.  (Hina)

Orban: Imigracija će biti kraj Europe, neće ni shvatiti da je okupirana

 

Viktor Orban: Mislimo da je kršćanstvo posljednja nada Europe

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres: Sirija je postala pakao na zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski vojni zrakoplovi peti dan zaredom i dalje napadaju Istočnu Gutu, posljednje uporište pobunjenika u blizini glavnog grada Damaska. Ondje je posljednjih dana poginulo više od 370 ljudi, dok je ranjenih oko tisuću i pol. U Istočnoj Guti približno je 400 tisuća civila.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio je kako je to područje postalo “pakao na zemlji” te pozvao na hitno zaustavljanje ratnih aktivnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a danas bi trebalo glasovati o nacrtu rezolucije kojim se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila doprema humanitarne pomoći i medicinska evakuacija, ali zasad nije poznato je li tekst dobio potporu Rusije.

facebook komentari

Nastavi čitati