Connect with us

Razgovor

Anita Martinac: Komunisti su ubijali Hrvate iz mržnje prema katoličkoj vjeri

Objavljeno

-

Gošća u Podcastu Velebit je književnica Anita Martinac. Sudionica je Domovinskoga rata, te nositeljica Spomenice Domovinskoga rata i dviju medalja Ljeto ‘95. i Oluja. Autorica je uz ostalo i vrijednih romana Medaljon, Od Franje do Franje, Posljednji, Grad bez ptica.

► Što za Bosnu i Hercegovinu može značiti tzv. Janšin plan o podjeli BiH?
► Ima li mirnog riješena za BiH?
► Ima li BiH budućnost kao država?
► Kakav je odnos Hrvata, Bošnjaka i Srba danas u odnosu na ratno razdoblje?

► Kako izgleda hrvatski sindrom političkih naivaca, uvjerenih u neku svoju mesijansku ulogu poput Vlade Gotovca, Dražena Budiše i Zlatka Tomčića, a koji su svojim političkim diletantizmom vratili komuniste na vlast 2000. godine?
► Kako je Tuđman prije dvadeset i pet godina prepoznao opasnost koja Hrvatskoj prijeti od političkih diletanata i bezglavih smušenjaka?

► Koliko je danas Tuđmanov govor ode 23. 11. 1996. u zračnoj luci Pleso aktualniji, nego onda kada ga je izgovorio: ‘Mi nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog stanja, kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to skupa dovedu u pitanje. Nećemo dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas, u Hrvatskoj, i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima… Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim, žutim vragovima… Nećemo dopustiti onima koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju, nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude…‘

► Što povezuje Vilija znanog kao ministar Beroš i Drenislava Žekića?
► Zašto Hrvatska ima dugu tradiciju anonimnih kritičara, intelektualaca nespremnih da javno pod svojim imenom istupe protiv aktualnih režima, a o čemu se govori u knjizi ‘Oživjela Hrvatska’ Slobodana Prosperova Novaka?

► Koliko su intelektualci odgovorni za ovakvo stanje malodušja, bezidejnosti i postepene destrukcije hrvatske državne ideje?
► Koliko su i koje institucije odgovorne i na potezu da zaustave ove procese dezintegracije države Hrvatske?
► Tko su bili Škripari?

► Kako su hrvatski vojnici i tri godine nakon Drugog svjetskog rata izvodili ofenzivne akcije u BiH?
► Zašto se u temeljima motiva ubijanja hrvatskih vojnika i civila nalazi mržnja komunista i partizana prema katoličkoj vjeri?
► Je li treći entitet rješenje za Hrvate i BiH?
► Autorica je u nekoliko riječi predstavila svoje romane.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas