Connect with us

Iz Svijeta

Ankara: Švedska blokada izručenja turskog novinara “vrlo negativna”

Objavljeno

-

Foto: EPA

Odluka švedskog Vrhovnog suda da blokira izručenje turskog novinara Bulenta Kenesa “vrlo je negativan” razvoj događaja, rekao je turski ministar vanjskih poslova u utorak, dok Stockholm traži odobrenje Ankare za članstvo u NATO-u.

Mevlut Cavusoglu rekao je to na konferenciji za medije u Ankari. Turski predsjednik Tayyip Erdogan izdvojio je u studenom Kenesa kao osobu za koju Turska želi da bude izručena iz Švedske kao uvjet da Ankara podrži pridruživanje Stockholma NATO-u.

Ankara tvrdi da je Kenes član organizacije optužene za pokušaj puča 2016. godine.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je dužno djelovati u skladu s presudom Vrhovnog suda.

“Ne možemo nagađati kako će to potencijalno utjecati na pristupanje NATO-u”, navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u komentaru poslanom emailom.

“Švedska vlada mora slijediti švedski i međunarodni zakon kada se radi o izručenjima, što je također jasno navedeno u trilateralnom sporazumu”, dodaju.

Finska i Švedska zatražile su članstvo u NATO-u u svibnju nakon ruske invazije na Ukrajinu, a njihove zahtjeve moraju odobriti sve članice NATO-a, uključujući Tursku.

Švedska i Finska pristale su u lipnju poduzeti niz koraka kako bi odgovorile na primjedbe Turske i potpisan je trostrani sporazum.

Jedan od zahtjeva Turske bio je da Švedska i Finska izruče osumnjičenike koje Ankara traži zbog optužbi povezanih s terorizmom, iako su dvije nordijske zemlje rekle da nisu pristale na posebna izručenja i da će se svi zahtjevi rješavati u skladu s domaćim i međunarodnim pravom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas