Pratite nas

Analiza

Ankete: Može li mrtva utrka Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića biti odlučena već u prvom krugu

Objavljeno

na

Vrlo neizvjesna utrka za mjesto budućeg predsjednika (predsjednice) vodi se između kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović i SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, pokazuju do sada objavljene ankete koje je za portal Direktno.hr provela agencija 2×1 komunikacije.

Zanimljivo je kako po ovim anketama Ivo Josipović nema prednost kakvu ima u anketama agencija koje su za potrebe velikih javnih i privatnih medija u potpunosti promašile rezultate tri prošla izborna ciklusa –  dvaju europskih i lokalnih izbora.

Druga zanimljivost ove ankete svakako je postotak potpore Milanu Kujundžiću i Ivanu Veliboru Sinčiću, koji je znatno manji nego u drugim anketama.
Kad su u pitanju potpore strankama, HDZ je i po ovoj anketi uvjerljivo najjača stranka u Hrvatskoj. Slijedi ga na pristojnoj udaljenosti SDP. Za razliku od anketa Cro Demoskopa i drugih sličnih agencija, u anketi koju provodi agencija 2×1 komunikacije ORAH-a Mirele Holy nije ni približno onakva snaga kakvu ovoj stranci, zbog međusobnih razračunavanja na ljevici, određene agencije i mediji pripisuju.

Ankete, čije rezultate po županijama ovdje prenosimo, obavljene su telefonskim putem na uzorku od 500 ispitanika u svakoj županiji.
Podsjetimo, riječ je o agenciji koja je pogodila rezultate izbora za Sisačko moslavačkog župana.

Kolinda ima prednost u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji  Kolinda Grabar Kitarović dobiva 33,6 posto glasova, Ivo Josipović 25,3, Milan Kujundžić 13,3, a Ivan Vilibor Sinčić 1 posto glasova. Neodlučno je 26,8 posto birača.

Da su danas parlamentarni izbori, HDZ bi dobio 35,6 posto glasova, što je čak 23,2 više od SDP-a, kojeg bi podržalo 12,4 birača. Nezavisnim kandidatima podršku bi dalo 9,8 posto, a Nezavisnoj listi don Ivana Grubišića 6,6 posto birača.

Ispod praga bi ostale sve ostale stranke.

Kolinda i HDZ uvjerljivi i u Virovitičko-podravskoj županiji

vdp anketa

U  Virovitičko-podravskoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije vodi 10,1 posto pred aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.
Ispitani su u 37,4% slučajeva odgovorili kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, a u 27,3% za Ivu Josipovića. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 8,2% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 0,4%. Neodlučno je 26,7% anketiranih.

Za orijentaciju, Ivo Josipović je u 1. krugu u prosincu 2009. u Virovitičko-podravskoj osvojio 34,39 posto, pa bi, po ovoj anketi, sada osvojio 7 posto manje.

Kad je riječ o potpori strankama, anketirani su u 39,7% slučajeva odabrali HDZ, a u 16,9 posto SDP, te HDSSB 8,8 posto i HSS 5,2 posto.

Ostale stranke ne bi prešle prizborni prag od 5 posto.

Josipovićev pad u Međimurju za čak 18 posto

U Međimurskoj županiji na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi Ivo Josipović dobiva 31,3%, Kolinda Grabar Kitarović 21,9%,  Milan Kujundžić 6,8%, Ivan Vilibor Sinčić 1,20%, a neodlučnih je 38,8%.

Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 49,34% glasova i po ovoj anketi ima zamjetno manju potporu, čak 18 posto.

Da su danas parlamentarni izbori, SDP bi dobio 26,4%, HDZ 21,9%, a prag bi prešli još samo Laburisti sa 6,9 posto.

Ispod praga bi ostali Orah sa 4,1 posto, HSS sa 4, HNS sa 3,3 posto, HRAST sa 3 posto, HSU s 1,9 posto, HSP AS sa 1,3, HSLS, BUS, MS, HČSP s po jedan posto i HDS 0,9 posto. Neodlučnih je 22,3% anketiranih.

Potpora Josipoviću u Krapinsko – zagorskoj županiji pala za 4 posto

U Krapinsko – zagorskoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije zaostaje 1,1 posto za aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.
Ispitani bi u 32,2% slučaja dali potporu Ivi Josipoviću, a u 31,1% slučajeva odgovorili su kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 8,8% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 0,5%. Neodlučno je 27,4% anketiranih.

Za orijentaciju, Ivo Josipović je u 1. krugu u prosincu 2009. u Krapinsko-zagorskoj županiji osvojio 36,2 posto, pa bi, po ovoj anketi, sada osvojio 4 posto manje.

Kad je riječ o strankama, anketirani bi u 34% slučajeva odabrali HDZ, a u 29,3 posto SDP, a nijedna druga stranka ne bi prešla prag od 5 posto.
HNS bi osvojio, da su danas parlamentarni izbori, 4,9 posto, Orah 4,8 posto, AHSS 3,4 posto, HSP AS osvojio bi 1,8 posto, HSLS 1,7%, ZDS 1,4 posto, HSU 1,1, te HSP 1 posto. Neodlučno je 16,6% ispitanih.

Vukovarsko-srijemska županija uz Kolindu

U Vukovarsko-srijemskoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije ima čak 16,6 posto prednosti nad aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.
Ispitani na uzorku od 500 telefonski anketiranih su u 39,8% slučajeva odgovorili kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, a u 23,2% za Ivu Josipovića. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 7,6% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 0,8%. Neodlučno je 28,6% anketiranih.

Kad su u pitanju stranke, anketirani bi u 41,6% slučajeva odabrali HDZ, a u 17,1 posto SDP. Izborni prag bi prešao još samo HDSSB sa 6,2%.

Josipoviću blaga prednosti u Koprivničko-križevačkoj županiji

U Koprivničko-križevačkoj županiji u blagom vodstvu je predsjednički kandidat Ivo Josipović sa 1,1 posto prednosti pred kandidatkinjom HDZ-a i partnera Kolindom Grabar Kitarović.

Na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi u toj županiji Ivo Josipović  uživa potporu 29,8% anketiranih, Kolinda Grabar Kitarović 28,4%, Milan Kujundžić 9,7%, Ivan Sinčić 0,5%, i neodlučnih je 31,6%.

Za orijentaciju, Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 41,19% glasova, tako da po ovoj anketi ispada da je izgubio potporu značajnih 11,4 posto potpore.

Anketa je pokazala da je HDZ sa 25,9% najjača stranka, SDP ima potporu 23,6% birača Koprivničko-križevačke, te HSS 8,3%.
Ispod praga, ostali bi HSP AS sa 4,9 posto, Laburisti sa 3,8, Orah sa 2,9 posto, HNS 2,1, HSU 1,9, te HSP sa 1,3 posto. Neodlučnih je 25,3% anketiranih.

Lika uvjerljivo uz Kolindu i HDZ

U Ličko senjskoj županiji predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović uživa potporu gotovo 30 posto više ispitanika od SDP-ovog kandidata Ive Josipovića.

Na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi Kolinda Grabar Kitarović dobiva 49,8%, Ivo Josipović dobiva 19,9%,  Milan Kujundžić 7,8%, Ivan Vilibor Sinčić 0,5%, i neodlučnih je 22%.

Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 22,92% glasova i po ovoj anketi ima nešto manju potporu.

Da su danas parlamentarni izbori, HDZ bi u Ličko senjskoj županiji dobio 56,6% i odnio bi uvjerljivu pobjedu, SDP u Ličko-senjskoj ima potporu 15,8% birača, a prag bi prešao još samo HSS s 5,1 posto.

Prednost Grabar Kitarović u Karlovačkoj županiji

Sudeći prema telefonskoj anketi, u  Karlovačkoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije ima čak 6,5% prednosti nad aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Ispitani u telefonskoj anketi su u 38,8% slučajeva odgovorili kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, a u 32,30% za Ivu Josipovića. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 8,6% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 1%. Neodlučno  je 19,3% ispitanih.

Kad je riječ o potpori strankama, anketirani bi u u premoćnih 41,2% slučajeva odabrali HDZ, a u 26,2 SDP. Orah osvaja 4,1% glasova, HSLS 3,6%, HSP 3,4%, HSP AS 1,9%, Blok umirovljenika 1,2%, a neodlučno je 18,4% ispitanih.

Uvjerljiva prednost Ive Josipovića u Istri

U Istarskoj županiji  Ivo Josipović dobiva 66,8% glasova, Kolinda Grabar Kitarović 18,4%, Milan Kujundžić 4,8%, Sinčić 0%, i neodlučnih je 9,9%.
Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 30,62 posto glasova.

IDS je daleko najjača stranka u Istri. Da su danas parlamentarni izbori, IDS bi dobio 39,6 posto, HDZ bi dobio 9,6%, a SDP 14,1%  posto. To su ujedno  jedine stranke koje uživaju potporu veću od 5 posto.

Josipovićeva prednost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji SDP-ov kandidat Ivo Josipović ima gotovo 5,2 posto prednosti pred HDZ-ovom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović.

Prema rezultatima ankete provedene na krajnjem jugu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dobiva 28,6%, Ivo Josipović dobiva 33,8% Milan Kujundžić 14,4%, Ivan Sinčić 1%, i neodlučnih je 22,2%.

 Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 28,43 posto glasova, i po ovoj anketi dobio bi 5 posto veću potporu.

Kad su u pitanju stranke, HDZ uživa potporu 31,2%, a SDP ima potporu 24,3% i to su jedine stranke koje uživaju potporu veću od 5 posto. Na granici praga su HNS i HSP AS sa 5%.

Grabar Kitarović u prednosti u Brodsko-posavskoj županiji i Zagrebu,  Josipović i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Podsjetimo, već smo ranije objavili rezultate anketa koju je spomenuta agencija obavila u tri županije.  Prema tim rezultatima, Kolinda Grabar Kitarović u prednosti je u Brodsko-posavskoj županiji i Zagrebu, dok SDP-ov kandidat Ivo Josipović ima prednost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Sumirajući  rezultate ovih anketa nameće se zaključak kako je predizborni rejting Kolinde Grabar Kitarović u porastu. Istodobno, rejting Ive Josipovića je znatno pao u odnosu na prvi krug predsjedničkih izbora 2009. godine.

Izgledan drugi krug

U ranije sačinjenoj anketi iste agencije na državnoj razini Kolinda Grabar Kitarović uživala je potporu 42,80% anketiranih, Ivo Josipović 40,40%, Milan Kujundžić 8,10%.

Zajednički zbroj potpore koju prema rezultatima ove ankete imaju Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić iznosi 50, 9 posto, što je ujedno i znakovit podatak koji govori o razlozima razjedinjenosti na desnici.

Kako je teško očekivati da bi do 28. prosinca moglo doći do bilo kakvog kompromisa na desnom političkom spektru, preostaje još samo jedna mogućnosti za završetak cijele priče već u prvom krugu.

Ta mogućnost su naime još uvijek neodlučni birači čiji je broj još uvijek relativno visok.

Robert Horvat/HRSvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Hrvatska, sadašnje vrijeme i Jasenovac

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Je li Hrvatska na prekretnici. Je li vrijeme kad hrvatski narod treba odrediti tko je na kojem mjestu, tko vodi Hrvatsku, koje snage u vlasti i ne vlasti u strankama, u Saboru, u Vladi i brojnim udrugama, pretežno nevladinim, ali koje imaju snažan utjecaj na oblikovanje i život države.  Kao da Hrvatskom vladaju i predstavljaju je ljudi  koji su sve dalje od naroda, od tisućljetne Hrvatske.

Tko su ta stvorenja, što ih tjera, dok dišu i udišu čisti hrvatski zrak pun sjećanja na stoljeća mira ali i teških, bolnih, krvlju i stradanjima ispunjenih godina i desetljeća u ratovima za vlastitu  slobodu koju su brojni drugi narodi htjeli oteti i nas porobiti ili jednostavno izbrisati, a potom izdišu poput aždaja plamen netrpeljivosti, neprihvaćanja slobodnog naroda, slobodne države, slobodne ali pravedne samostalne jedinstvene Hrvatske, oslobođene od tuđih vlasti  i komunističkog terora.

Oslobođene od novonastalih varalica, prevaranata, lopova , nezasitnih novih bogataša, često zaštićenih političkim strankama. Hodaju  među nama, puni sebe, uzdignuta čela, glasni, puni preporuka i mudrih rečenica, zapravo  jedini napredni, poduzetni, angažirani za opće dobro,  humanisti, doduše u golemoj manjini ali se  čini kao da su većina, za razliku od manjine minornih, manje vrijednih,  prosječnih Hrvata.

Zauzimaju visoke pozicije u vlasti, u političkim strankama, na fakultetima, institutima, tvrtkama, pogotovo u velikoj većini  nevladinih udruga. Koriste brojne prilike za ocrnjivati Hrvatsku i u njoj ali i u svijetu, pričajući laži o državi u kojoj još uvijek vlada ustaško raspoloženje, ustaški nazivi, dakle fašističko ozračje, na čelu sa glavnim gradom.  Odakle u njima silna snaga  nedomoljublja, nečisti, zapravo, izdaje. I, na žalost, boli. Da, boli. Jer onaj koji nema u srcu, u duši, mira, ljubavi, dobrote, na prvom mjestu za svoje, za svoj dom, za svoju domovinu, zasigurno pati iznutra, proganja ga bol. Jer zloća, manjak empatije se javlja tamo gdje nema dobrote i ljubavi. Tamo gdje vlada praznina. U srcu i duši. Ljubi i radi što hoćeš kazao je sveti Pavao. Time je sve rečeno. A onaj koji nema ljubavi za svoje taj nema ljubavi niti za druge. To su destruktivni ljudi, rušitelji poniznosti, milosti, dobrote, rušitelji naroda, njegove vjere, vjere u pravdu,  u slobodnu nacionalnu državu.  

Možemo donekle razumjeti odbojnost prema Hrvatskoj i Hrvatima onih, koji je nikad nisu željeli slobodnu i neovisnu, one koji su se  nedavno digli oružjem na državu u kojoj, i pored toga što u njoj generacijama žive, ali je nisu osjećali i poštivali kao svoju državu, a iz dana u dan i sada koriste prilike pogotovo na javnim mjestima, na skupovima u tiskovinama, njeni istaknuti vođe, gaze čast i dostojanstvo zemlje u kojoj i te kako dobro žive, ali teško je razumijeti  one koji se upisuju u knjige kao pripadnici naroda koji ovdje živi stoljećima, dakle Hrvati, ali naroda kojeg oni zapravo ne vole, koji ne vole i ne žele ispravnu, normalnu državu  po  svim kriterijima, biološkim, znanstvenim, društvenim, kulturnim, svjetonazorskim, državu koju vode časni, pošteni, bogobojazni, nesebični, pametni ljudi koji će služiti cjelokupnom narodu čije interese će stavljati na prvo mjesto, ispred svojih.

Ne one koji vole samo sebe koji rade i javno i podmuklo iz dana u dan gonjeni mračnim silama zla, sebičnosti, egocentričnosti, nepoštivanja najvažnijih odrednica Hrvatske duge povijesti. I u ovo vrijeme kad je trebala nakon zadnjeg rata, nakon zadnjih brojnih domoljubnih žrtava za njezinu slobodu, naša država zasjati slobodna, čista, ponosna, puna radosti i vjere u budućnost prvenstveno mladih ljudi, odjednom kao iz nekog mraka se pojavljuju i nameću kao predvodnici stvorenja koji guraju Hrvatsku u tamu siromaštva, iseljavanja, nakaradnog, perverznog tumačenja biologije, prirode, znanosti s ciljem da se uništi vjera, svjetonazor, tradicija, običaji, tradicionalni vjerski i obiteljski odgoj u obitelji, da se uništi obitelj.

Brojni među takvima uče svoju djecu pravilima života, ali svojim pravilima, kako naslijediti roditelje i živjeti po istim načinima, istim principima. Za njih ne vrijedi ono  što je dični Dubrovčanin napisao..“onaj ko ima taj dava“. Davati dobrotu treba svatko. Pogotovo oni koji su izabrani da vode narod. A što s onima koji su izabrali sami sebe. Za njih taj dar srca i duše ne vrijedi.  A oni misle da bi njihov način života mogao potrajati jako dugo, dugo, da zadovolje svoje zle potrebe. Čini se da smo na prekretnici, da je vrijeme kad bi trebalo kazati dosta. Cjelokupni narod, jer većina tako misli i želi spasiti Hrvatsku od zla manjine, ali na žalost jake manjine. Od one manjine koja ne želi napredak Hrvatske, koja nije sretna ako Hrvatska uspostavlja prijateljske odnose sa drugim državama, kao primjerice u zadnje vrijeme, pa stalno pronalazi stare i nove, postojeće i nepostojeće grijehe kako bi je što više ocrnila. U zadnje vrijeme zajedno s austrijskim socijalistima želi zabraniti komemoraciju hrvatskim žrtvama na Bleiburgu, prekinuti sveze s Vatikanom ukidanjem međudržavnih ugovora.

Žalosno je što do sada niti jedna politička stranka, poglavito drzovite demokršćanske stranke nisu organizirale komemoraciju u Jasenovcu antifašističkim komunističkim žrtvama hrvatskog naroda od 1945.godine nadalje, pogotovo žrtvama Križnog puta. Krajnje je vrijeme da se to učini, da se Hrvatski narod ode pokloniti i pomoliti brojnim vojnim i civilnim umorenim žrtvama nakon završetka rata, u neko drugo vrijeme, nakon što se izredaju udruge za žrtve ustaškog režima. U isto vrijeme treba svakako završiti iskapanja svih grobišta, potom izbrisati sve one koji su po nekoliko puta upisani da su ubijeni u Jasenovcu a da tamo nisu nikad bili. Tada ćemo konačno znati koliko je žrtava bilo do i iza 1945.godine. To Hrvatska povijest treba i zahtijeva.

dr.sc.Damir Letinić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Analiza preferencija

Objavljeno

na

Objavio

Vođen tijekom događanja na hrvatskoj političkoj sceni odlučio sam se da pokušam napraviti jednu analizu političkih preferencija hrvatskih građana. U nedostatku opširnijih statističkih podataka pogotovo onih zasnovanih na in -depth polls istraživanju jer sve agencije rade kratke ankete, odnosno ispitivanja, poznata kao short polls i tracking polls morao sam kombinirati.

U Hrvatskoj se tri agencije bave ispitivanjima i uzeo sam u obzir sve tri te uspoređivao njihove rezultate.

Kako je samo ispitivanje kompleksno i zahtjeva uključivanje svih zadanih parametara da bi rezultat anketiranja bio što vjerodostojni, agencije nisu bile u mogućnosti to koristiti te su znatna odstupanja kod sve tri.

Prije svega, problem je u fiksnoj telefoniji jer ona u priličitoj mjeri onemogućuje utvrđenje starosne linije, obrazovne i socijalne strukture.

Kako bih razlučio te podatke išao sam na rezultate zadnjih parlamentarnih izbora, pregledavao po izbornim jedinicama preferencije, ali i uspoređivao po glasačkim mjestima. Koristio sam i ispitivanja prije parlamentarnih izbora 2016 ali i zadnjih lokalnih izbora, istina samo djelomično i to Grad Zagreb.
Kod usporedbe rezultata za sam Zagreb, točno se vidi u gojim gradskim četvrtima koja politička opcija ima više glasača, kao što se vidi struktura u svih sociološkim parametrima. Tako se uviđaju razlike u zonama stanovanja, vrsti stambenih objekata poput višekatnica ili obiteljskih kuća kao i sama starost tih objekata.
Kod usporedbe rezultata agencija, nisam se vodio samo zadnjim već svim ispitivanjima u zadnjih godinu dana.

Kod same usporedbe i analize pada i rasta podrške pojedinim političkim opcijama, primjetan je nelogičan pad s jedne strane i ne logičan rast s druge strane. Tako je izrazito primjetno da se samo kod jedne agencije primijeti djelomično prelijevanje preferencija dok druge dvije to ne prikazuju.

Upravo sam se na toj činjenici najviše zadržao kod analize jer bez obzira na neodlučne, koji imaju konstantnu, ta brojka ne može jednostavno nestati.
Tako se s lijevog spektra vidi da glasove SDP-a i odbjeglog HNS-a preuzimaju ŽZ, Glas i stranka Pametno, dok na desnom spektru razlika između najboljeg i najlošijeg rezultata HDZ-a jednostavno nestaje. Prikazani rast stranke NHR nije rezultat prikazivanja gubitka HDZ-a već dijelom Mosta i dijelom pravaških stranaka.
Sama analiza sigurno nije prikaz apsolutnog stanja već trenutnog i jasniji pokazatelji mogu se utvrditi tek nakon dva ili tri mjeseca kada će trendovi rasta ili pada biti jasnije izraženi ali sigurno da se ne mogu i ne trebaju zanemariti.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati