Connect with us

Pregled

Ante Gotovina o Gojku Šušku: Volio je svoju vojsku, poštovao ju je, a mi vojnici imali smo povjerenje u njega

Objavljeno

-

U povodu 25. obljetnice smrti ratnog ministra obrane i potpredsjednika HDZ-a Gojka Šuška u srijedu se održava komemorativni skup u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” s početkom u 18 sati.

Gojko Šušak rođen je u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945., a umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Ministar obrane bio je od 1991. do smrti 1998., a bio je i jedan od najbližih suradnika predsjednika Franje Tuđmana.

Uoči skupa za Dnevnik Nove TV rada sa Šuškom prisjetio se umirovljeni general Ante Gotovina. “Bio je strog, ali pravedan. Volio je svoju vojsku, poštovao ju je, a mi vojnici imali smo povjerenje u njega”, rekao je i dodao: “Slušali smo mi njega, ali slušao je i on nas. Uvijek je tražio informaciju u realnom vremenu.”

Suradnici ga slušali

Slušao ga je i Ljubo Ćesić Rojs. Na fotografijama su brojna sjećanja, a o Šušku samo riječi hvale.

“Kao plemenita čovjeka od riječi koji nije puno pričao. Ali čovjeka koji je u pregovorima bio čvrst kada su u pitanju bili hrvatski interesi”, navodi Ćesić Rojs.

Iz Kanade, gdje su bili zajedno, prisjeća se Ante Beljo, vratili su se na poziv prvog predsjednika. Na prvi sabor HDZ-a.

“Pokojni predsjednik je rekao: ‘Bez obzira na to što se događalo, vi trebate doći.’ On je izuzetno puno radio, bio je dobar organizator. I jako je malo govorio”, navodi Beljo.

Ministar za iseljeništvo pa obrane

Prvo je bio ministar za iseljeništvo. “Uz predsjednika Tuđmana uspio je ostvariti zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, što je bila ključna pretpostavka za hrvatsku pobjedu”, kazao je Vladimir Šeks.

A onda ratni ministar obrane. Vojnog iskustva nije imao, ali unatoč embargu – vojsku je naoružao.

“Nezaobilazno je zaslužan za ustrojavanje, opremanje, školstvo, obuku oružanih snaga, što je nama omogućilo da krenemo u oslobađanje zemlje”, kaže Gotovina.

A danas, kaže, mnogi uče na hrvatskom primjeru.

“Od početka obrana, poslije toga, kad smo bili spremni, oslobađanje i poraz agresora. Jasno da to drugi izučavaju”, dodaje.

Ključna osoba za odnose s SAD-om

Ne samo u akciji Oluja, Šušak je zbog svojih veza bio ključna osoba, prisjeća se Vesna Škare Ožbolt, za odnose s SAD-om.

“Jači i od ministra vanjskih poslova u komunikaciji s SAD-om. Pokazalo se da SAD uvažava njegovo mišljenje”, navodi.

Nakon presude BiH šestorki – uz Tuđmana i Bobetka, proglašen je sudionikom udruženog zločinačkog pothvata.

Posmrtno je promaknut u stožernog generala. “Rekao mi je: ‘Sinko, ja sam svoj san dosanjao. Sada mogu mirno putovati’”, kaže Ćesić Rojs.

“Sigurno je da je kao ministar obrane i političar doprinio onom što danas imamo. Zemlju sigurnu. Slobodnu”, navodi Gotovina.

U srijedu, prigodno, izlazi poštanska marka s likom Gojka Šuška.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari