Pratite nas

BiH

Ante Jelavić: Šestorka neće biti osuđena za udruženi zločinački poduhvat (VIDEO)

Objavljeno

na

Ante Jelavić: Šestorka neće biti osuđena za udruženi zločinački poduhvat

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavić u Dnevniku 3 Federalne televizije govori o Herceg-Bosni, zatim kakvu presudu očekuje kada je riječ o slučaju Jadranko Prlić i drugi.

”Vjerujem da će konačna presuda haškoj šestroci biti pravična, i ne mislim da će u nju biti ugrađen termin udruženog zločinačkog poduhvata, jer se on nije dogodio i za to nema nikakvih dokaza”, rekao je gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavić.

”Ne vjerujem da će moji prijatelji biti osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, mislim da nema prostora da to bude uključeno u presudu. Ako pak prvostupanjska presuda bude potvrđena to je zaista velika nepravda koja ne bi bila utemeljena na materijalnim dokazima”, dodao je Jelavić. Na pitanje što za njega znači činjenica da ga je Amerika dodala na svoju crnu listu, odgovara da je njegova savjest mirna.

”Ja sam se našao na toj listi zbog nenasilnog političkog djelovanja jer nisam prihvatio nametnuti izborni zakon, odnosno odbio sam mogućnost da mom narodu drugi narod bira predstavnike, kao i zbog činjenice što sam utemeljio HNS, krovnu instituciju Hrvata u BiH. Nije mi nikakvo opterećenje biti na listi sa ljudima koji su teroristi i zločinci, jer ja sam na nju stavljen isključivo zbog nenasilnog političkog djelovanja”.

Dodao je i kako je dostupan pravosuđu u svakom trenutku. Smatra da su odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH jako loši, te da se treba vratiti na temelje Daytonskog sporazuma. ”Posljednjih godina napravljen je veliki korak unatrag u hrvatsko-bošnjačkim odnosima i treba okrenuti novu stranicu.

Smatram da su najbolji odnosi u Hrvata i Bošnjaka bili u vrijeme rata, kada je oslobođen značajan dio BiH, ali i nakon samog potpisivanja Daytona.

BiH se treba vratiti na temelje Daytonskog sporazuma, i svi moraju prihvatiti činjenicu da je BiH država tri naroda i dva entiteta, da je Federacija domovina hrvatskog i  bošnjačkog naroda, a ne kantona, kao i ono najvažnije – da oba naroda trebaju biti jednakopravni te d i jedni i drugi biraju sebi legitimne predstavnike u zajedničke institucije”, rekao je, između ostalog, Jelavić.

DORH traži od Tužiteljstva BiH adrese 16 generala Armije zbog zločina nad bh. Hrvatima

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u svijetu!

Objavljeno

na

Objavio

BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu, podaci su američke agencije Gallup dobiveni na osnovu istraživanja javnog mnijenja.

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, a u BiH je čak 94,6 posto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utječe na sve sfere života. Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći na svijetu, a isti rezultat zabilježen je u Moldaviji, prenosi Dnevni avaz. Analitičar u oblasti sigurnosti Denis Hadžović smatra kako je ovakav postotak potvrdnih odgovora o prisustvu korupcije u BiH definitivno znak za uzbunu.

Napominjući kako ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizirani kriminal koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo i ekonomiju. “S obzirom na to da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju proračunskim novcem, onda je jasno odakle dolazi korupcija”, kaže Hadžović.

Kada je riječ o državama u Europi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. bio gori nego godinu ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svijetu su i neke članice EU, kao što su Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Sociolog Esad Lukač rekao je za Avaz kako je činjenica da je naše društvo na svim razinama korumpirano.

”Treba se baviti uzrokom ove pojave, a ne samo posljedicama. Uzrok je mnogo širi u slučaju BiH, to je promjena društvenog sustava. Prelazak iz jednog u drugi sustav zahtijeva edukaciju stanovništva. Kao drugo, ovdje vlada neka poluanarhija, gdje je ljudima prepušteno da se snađu i u svim tim mutnim vodama se snađu upravo oni koji su skloni korupciji”, rekao je Lukač.

Dodao je da je najgore što je korupcija u ovoj državi ušla u domenu normalnog i prihvatljivog ponašanja. ”Ono što mi danas nazivamo demokracijom, strano je našim ljudima. Jer, svaka demokracija traži odgovornost i to je osnova funkcioniranja sustava. Kod nas su osnova pravnog sustava ljudi koji su skloni korupciji i to je značajan problem. Mi nismo bili spremni i educirani za ovakav način života”, rekao je Lukač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Biskupi u Mostaru izrazili žaljenje da je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Davor Visnjic/PIXSELL

Biskupi pozivaju i potiču sve političke i društvene strukture da u središte svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sustav i svaka institucija promičući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode”, poručili su biskupi na press konferenciji za medije nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Medijima su rekli kako daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave. Govoreći o problemu odlaska, istaknuli su kako je lani šest vjeroučitelja, koji su imali zasnovan stalni radni odnos, odselilo na Zapad a da ih je sedam ove godine najavilo da će učiniti isto.

Naime, Biskupska konferencija BiH je 20. i 21. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala svoje 72. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Priopćili su kako ohrabruju sve da se okrenu izgradnji društva u kojem će svakom čovjeku i svakom narodu u cijeloj Bosni i Hercegovini biti priznato i poštivano pravo na vlastiti identitet jer je to temeljni preduvjet za izgradnju suživota u različitosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati