Connect with us

Analiza

Ante Letica: ‘U tijeku je bitka za Njemačku’

Objavljeno

-

Stručnjak za hibridne ratove Ante Letica gostovao je u emisiji HTV-a “Studio 4” te je rekao kako je cijela situacija na ratištu u Ukrajini i po svijetu pogodna za razvoj određenih hibridnih operacija.

U sjeni žestokog rata na ukrajinskim bojišnicama na jugu i istoku zemlje i skorog početka nove ofenzive ukrajinske vojske prema Hersonu u EU se vodi ništa manje ozbiljan i dramatičan hibridni rat kojeg Putin i njegove službe potiču iz dana u dan. Ispod radara tako prolaze masovni prosvjedi u Njemačkoj protiv rata i recesije.

“Njemačka je u velikim problemima”

Ante Letica je rekao kako je cijela situacija na ratištu u Ukrajini i po svijetu pogodna za razvoj određenih hibridnih operacija, operacija utjecaja, što Rusi vrlo dobro rade. Smatra kako je u tijeku bitka za Njemačku.

– Njemačka nema dovoljno energenata, nafte i plina. Razrušene su energetske trase koje iz Ukrajine idu prema Njemačkoj gdje su uvozili oko 30 posto struje. Njemačka je u velikim problemima, a Putin igra na kartu da nađe određene slabe točke u europskom jedinstvu NATO zemalja i udara na slabe točke, rekao je.

Naglasio je kako se u doba najtežih sankcija trgovalo te da će se okretati kapital jer je to interes krupnih krugova.

– Bez plina, bez energenata nema razvoja, nema prihoda i idemo u recesiju, dodao je.

“Nije dobro da se stvari rješavanju preko medija”

Na pitanje kako komentira rezolutan stav predsjednika Milanovića koji se protivi eventualnom dolasku Ukrajinaca u Hrvatsku na specijalističku vojnu obuku te je li to nova šteta za vanjskopolitički imidž, odgovorio je da treba uzeti u obzir da se svijet nalazi u novoj blokovskoj podjeli i recesiji te da nije dobro da se takve stvari rješavanju preko medija.

– To treba rješavati unutar institucija. Hrvatska je članica NATO-a i EU-a i mora voditi računa o političkim i vanjskopolitičkim stavovima tih asocijacija, rekao je.

Letica je rekao kako je Kina izašla snažno na međunarodnu pozornicu te da joj rat u Ukrajini odgovara.

– Kina stoji i promatra kako će se rješavati situacija, ali poslala je direktnu poruku prema Americi – Tajvan je naš. On je dio suverenog teritorija Kine, rekao je Letica.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari