Connect with us

Komentar

ANTE NAZOR: Krajem ’80-ih u Srbiji svjedočili smo sličnoj hajci protiv fašizacije Hrvatske

Published

on

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor za direktno.hr komentirao je najnovija događanja oko ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

[ad id=”68099″]

“Kao što je već navedeno u priopćenju dijela povjesničara i ostalih znanstvenika, ovo je dosad nezabilježen slučaj javnog napada na jednog ministra vlade Republike Hrvatske. Zabrinjava način na koji su pojedine izjave ministra kulture dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, napose ona u emisiji ‘Otvoreno’ u svibnju 2015., iskorištene za njegovu političku, stručnu i moralnu diskvalifikaciju. Izvlačenje iz konteksta riječi ‘antifašizam je floskula’, potvrdilo je da napadi na ministra kulture nisu motivirani potrebom rasprave o njegovim stručnim kvalifikacijama, nego ideološkim i svjetonazorskim razlozima. Gotovo jednako kao što se svojedobno tijekom suđenja pred MKSJ u Haagu prema istom obrascu ‘etiketiranja’ generale Gotovinu i Markača nastojalo prikazati zločincima, tako se i sada, potpuno zanemarujući okolnost i smisao njegove izjave, ministra kulture optužuje da je ‘fašist’. Naravno, ondašnji ‘tužitelji’ i ‘suci’ hrvatskim generalima, danas prosvjeduju protiv ministra kulture.

Glede objavljene fotografije, mogu primijetiti da je riječ o kapi s hrvatskim grbom, koja je bila dio odore HOS-a, regularne postrojbe OS RH u Domovinskom ratu, čiji su se pripadnici borili hrabro i časno, ne počinivši niti jedan ratni zločin. ‘Sporni’ tekst nisam pročitao, no s obzirom na političku dimenziju cijeloga slučaja dobro je što je ministar javno objasnio svoje stavove. Koliko ga poznajem, siguran sam da kolega Hasanbegović nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, a činjenica da je ustaške zločine nazvao ‘najvećim moralnim potonućem u povijesti hrvatskoga naroda’, pokazuje da njegova pozicija ministra kulture nije upitna”, rekao je Nazor.

Pitali smo ga kako objašnjava dvostruka mjerila, npr. listu Novosti je prošlo kršenje Ustava u slučaju ruganja himni i teksta ‘Lijepa naša haubico’.

“Upravo ovaj slučaj potvrđuje da u Hrvatskoj vladaju ‘dvostruka mjerila’, posebice u medijima. Možda je ovo prilika za podsjetiti da je u Hrvatskoj već ranije uvedena jedna ‘velikodušna’ politika praštanja puno većih ‘nestašluka’ miljenika pojedinih ideoloških krugova, od ovih koji se pripisuju kolegi Hasanbegoviću. Nekima to nije smetalo da obavljaju dužnost predsjednika države, da budu saborski zastupnici ili uglednici u medijima. Stoga su licemjerni svi koji su prešućivali takve slučajeve ili su ih opravdavali terminom ‘kontekst vremena’, a sada taj termin zanemaruju i napadaju ministra kulture”, nastavio je Nazor.

Postavlja se pitanje što stoji iz ove hajke?

“Količina bijesa i mržnje prema ministru kulture upućuje na zaključak da su dolaskom novoga ministra neki očigledno ostali bez zagarantiranih prihoda, a da je ovako glasna zabrinutost zbog ‘fašizacije’ Hrvatske samo paravan, kojim se, uz svesrdnu pomoć javne televizije, građani pokušavaju mobilizirati na ‘pravu’ stranu. Otprilike sličnoj hajci protiv ‘fašizacije’ i ‘ustašoizacije’ Hrvatske svjedočili smo krajem 1980-ih na događanjima naroda u Srbiji… Neki pak kažu da je to bijes zbog gubitka vlasti, ali i pokušaj da se rasprave skrenu s poraznoga podatka da se javni dug Hrvatske s 49 % BDP-a, koliko je iznosio 2012., u 2015. popeo na 89,2%, o čemu u svojoj kolumni piše Inoslav Bešker, zaključujući da to ‘graniči sa zlodjelom’, poručio je Ante Nazor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari