Connect with us

Razgovor

Ante Nazor: Misli li Vučić još da je Srbija do Virovitice i Karlobaga?

Published

on

Povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je prokomentirao posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj te o pitanjima nestalih i plaćanje ratne odštete.

“Pitanje nestalih ne bi smjelo biti opterećeno politikom. To je točka koja se može danas riješiti ako je dobre namjere. Podaci su jasni, i predsjednik Vučić zna brojke. Ako je dobra namjera to je pitanje od kojeg se može početi. Srpska politika je odgovorna, kao povjesničar mu mogu reći da je njegova uloga vrlo jasna.

Sam predsjednik Srbije dolazi u posjet na državnoj razini i to treba poštivati. Nažalost, ovakva situacija s tenzijama je neprestana. Na njemu je kako će ga povijest pamtiti”, smatra Nazor koji je prokomentirao i treba li se Vučić ispričati.

“Važno je čuti misli li on i dalje da je Srbija do Virovitice i Karlobaga. Na njemu je da to jasno kaže. Tadić se ispričao, ali u njegovoj isprici nisam čuo riječ agresija. To ne znači ništa. Tadićev posjet Hrvatskoj je donio novu sramotu, rečeno je da će se vratiti dokumenti iz vukovarske bolnice. Ne volim šminkanje, volim da su stvari jasne. To je bila politička prevara.

Ovo danas, to ćemo tek vidjeti. Tu nema ni granica, ni nacionalnosti, ni vjere, svaka obitelj ima pravo sahraniti svoje najmiliije. Nitko me neće uvjeriti da službe JNA nemaju te podatke i da se ne mogu naći ostaci nestalih”, rekao je Nazor te dodao kako su svi zločini poznati i da se zna tko stoji iza njih.

“Može se jedino skrivati mjesto, motivi se ne mogu znati. Povijesni okvir postoji. Iza Ovčare stoji JNA i Vasiljević koji je postao svjedok u Haagu umjesto da mu se sudilo. Normalno je da Hrvatska postavlja pitanje odštete. Stvari su egzaktne, znamo koliko je toga uništeno. Obnovljene su i hrvatske i srpske kuće, a Hrvatska je to sama platila”, rekao je Ante Nazor i dodao kako se treba okrenuti budućnosti ali da se ne može zaboraviti prošlost dok se ne suočimo s njom.

“Inicijativa da se o nekim temama ne razgovara šest mjeseci je infantilna. Činjenice su jasne i na njima trebamo inzistirati. Hrvatska si na temelju dosadašnjih iskustava ne smije dozvoliti da ide na arbitražne sudove.”

O ratnoj odšteti

“Onaj tko je odgovoran će izbjegavati nešto što mu ne ide u korist, potraživanja su velika. To je političko pitanje i moralno je od Hrvatske da ga postavi. Sve imaju kronologiju događaja i ne mogu se preskakivati uzroci.

Vučić je taj koji je govorio da je dio Hrvatske Srbija, u Banatu, Srijemu i Bačkoj je protjerano mnogo ljudi, ubijeni su Hrvati u Vojvodini gdje nije ni bilo rata, sve to treba staviti na stol.

Predsjednica je jasno rekla koji je cilj poziva, a Vlada ima obavezu u razgovorima podsjetiti na mnoga pitanja, pa tako i na pitanje odštete. Predsjednica je odabrala pitanje nestalih, to je dobar početni stav za nešto dalje. Ali nemam neke iluzije da će se to pomaknuti s mrtve točke, ali volio bih da me budućnost demantira”, kazao je Ante Nazor.

NAZOR: Ako se zbroje i neizravni gubici, tj. i oni nastali posljedicom rata u Hrvatskoj, onda ratna odšteta iznosi oko 252 milijarde dolara

 

facebook komentari

Advertisement
Comments

Razgovor

(VIDEO) Don Boris Jozić o ljubavi i braku

Published

on

Često čujemo kritike poput: “Što će meni pop govorit o ljubavi i o braku!? Ko da on išta o tome zna!?”

E sad! Čovjek koji svakodnevno sluša (ljubavne) jade ljudi, kojem se ljudi intimnije povjeravaju nego većini drugih, koji je u neprestanoj komunikaciji s oženjenima, zaručenima, onima u vezi i “bezveze”, koji, na kraju krajeva, crpi mudrost o čovjeku iz izvora starog nekoliko tisuća godina sigurno ima što za reći o ovome.
Dame i gospođo, don Boris Jozić!

Božanstvena komedija

facebook komentari

Continue Reading

Razgovor

Robert Kurbaša: Ako si Hrvat, voliš domovinu i deklariraš se kao katolik, odmah si zatucani ustaša

Published

on

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Robert Kurbaša rado obilazi marijanska svetišta, a međugorsko posebno voli. Obilazeći ih tako primijetio je kako krunice nisu dovoljno ugodne oku pa se skupa sa splitskim umjetnikom Feđom Aaronom Bučićem odlučio napraviti Gospinu i Isusovu krunicu.

Krunice su napravljene od međugorskog kamena, ukrašene su cirkonima, himalajskim safirom, maslinovim drvetom, a tu je i kamen s Brda ukazanja.

”Zanimaju me i druge duhovnosti i prema njima sam otvoren, no ja prakticiram kršćanstvo i to je moj put. Nastojim redovito ići u crkvu i osjećam se kao prosječan i revan vjernik”, kazao je splitski glumac te dodao da je vjera za njega jedini izlaz.

Robert Kurbaša bez problema iskazuje svoj svjetonazor pa ga je to znalo i ”stajati”, što nije nimalo ugodno.

”Tražio sam angažman u zagrebačkom HNK, ali naišao sam na zatvorena vrata. Ne zamjeram tim ljudima. Oni imaju svoj svjetonazor iako je to po meni jedna vrst isključivosti. Ne želim se razračunavati preko novina”, govori glumac iza kojeg stoji prilično radnog staža, a radio je i kao slobodni umjetnik, prenosi Gloria.

‘Veliki sam borac i borit ću se do kraja za svoje pravo na rad. Imam predivnu obitelj koja me u tome podupire i daje mi snagu da izdržim. Već devet godina sam slobodnjak, što nije lako ni jednostavno, ali stalno nešto radim’, rekao je Kurbaša koji trenutno priprema predstavu ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’ u kojoj je glavni glumac.

Pred Kurbašom je kandidatura za ravnatelja dramskog kazališta Gavella, no članovi ansambla Gavelle potpisali su peticiju protiv njegove kandidature.

”Nikada se nije dogodilo da kolege prijete otkazima u slučaju imenovanja. Na meni su pokazali nerazumljiv otpor i to me pogađa kao čovjeka i kao profesionalca”, govori Kurbaša koji je ukratko pokušao objasniti što se događa u njegovom svijetu u kojem radi.

”Danas, u resoru scenskih umjetnika, ako si Hrvat, voliš domovinu i deklariraš se kao katolik, odmah si zatucani ustaša. To je veliki problem”, otvoreno je kazao Robert Kurbaša čijim programom kolege u Gavelli nisu zadovoljni.

facebook komentari

Continue Reading