Ante Nazor otkrio skandaloznu grešku u čitanci iz povijesti

24
fah

Kako je tekao put do priznanja Hrvatske koje je došlo u jeku najveće agresije na zemlju, ali i o tome kako tko tumači ta zbivanja, u programu N1 Televizije komentirali su Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog Memorijalno dokumentacijskog Centra Domovinskog rata, te Antun Vujić, tadašnja oporba, kasnije ministar kulture.

“Vatikan je odigrao ogromnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske. To priznanje je samo jedan od procesa, vrhunac je kada je Hrvatska postala članicom UN-a.

No, nije Vatikan prvi priznao Hrvatsku. Međusobno priznanje Hrvatske i Slovenije krenulo je od Litve i Ukrajine, prva država koja nas je priznala, a da je članica UN-a, bila je Latvija pa Island i estonija, zatim Vatikan i zamlje Europske zajednice. Hrvatska je izborila svoje međunarodno priznanje”, rekao je Nazor.

“Mi smo i prema ustavu iz 1974. godine imali pravo na samoodređenje, ali obzirom na agresivne okolnosti na terenu trebali smo se obraniti. Da se RH nije obranila, nitko nas ne bi priznao. Ako ćemo gledati ovu diplomatsku crtu, tu je glavnu ulogu igrao Papa, pa zatim njemačka diplomaciju“, dodao je.

“Moramo biti iskreni, Hrvatsku nitko nije želio. Kada pogledamo 8. lipnja 1990. i konačno razrješenje odnosa sa SFRJ. Toga dana je predsjednik Tuđman pozvao predstavnike međunarodne zajednice na večeru, nitko se nije pojavio.

Tada je poslana jedna jaka poruka. Međunarodna zajednica je dala do znanja kako neće priznati jednostrane odluke niti jedne republike bivše Jugoslavije.

Hrvatska je morala prihvatiti takvu inicijativu i dinamiku, obzirom na slovensku odluku. Unatoč oštrim porukama i interesu svijeta da Jugoslavija opstane, volja narodna pokazala je hrvatskom vodstvu da krene u taj proces”, naglasio je Nazor, prenosi kamenjar.com

“Nije u pitanju samo 1971. nego i afera godinu ranije u Sloveniji. To su bili posljednji pokušaji da se očuva Jugoslavija i da se demokratizira, da se ide prema više federacije, kako se tada govorilo da federacija federira. Krenulo se u destaljinizaciju zemlje i produbljen je jaz između politike i ljudi, to je poznata hrvatska šutnja.

Jugoslavija se nije mogla istovremeno reformirati da bude demokratska i da ostane jedinstvena. Kardelj je svojevremeno rekao: ‘Nismo se mi ovdje okupili zbog Jugoslavije, nego zbog socijalizma’. Kada je propao socijalizam, raspala se i Jugoslavija. Bila je puna kontradiktorna”, prisjetio se Vujić.

“Međunarodna zajednica se predugo kolebala. To priznanje je došlo nakon eskalacije nasilja, Vukovara. Države se nisu ponašale obzirom na stranke koje su tamo bile na vlasti. 25. studenog imao sam priliku biti u Njemačkoj i to je prvi put da se prvi put i eksplicitno u jednom dokumentu Socijaldemokratske stranke kaže da se treba ići u međunarodno priznanje Hrvatske. Nijemci su tu bili kompaktni, i lijevica i desnica. U inozemstvu još ima autora koji vjeruju da je priznanje Hrvatske došlo prerano”, dodao je.

Nazor je istaknuo kako je međunarodna zajednica jedan spor i trom mehanizam.

“Kada netko krene u agresiju oružanim snagama, teško je da će međunarodna zajednica odmah reagirati iako ima svu moć i snagu. Ja im mogu oprostiti Hrvatsku, ali ne mogu da su oprostiti što su dopustili prelijevanje rata na područje BiH, sa svim tim iskustvima 1991. godine. Neopisiva greška međunarodne zajednice. Kada je svijet vidjeo što se događa u RH, sigurno je pridonijelo da je i javno mnijenje pritisnulo političke subjekte”, rekao je.

Prisjetio se pisma iz Vatikana pod dojmom razaranja Vukovara i napada na Dubrovnik. ‘Mi više ne možemo gledati što se događa, mi pokrećemo postupak priznanja’, pisalo je u tom pismu.

“Za sve one koji su osjetili što je agresija, to priznanje je stiglo prekasno”, naglasio je.

Meni je nezamislivo da danas u najnovijoj čitanci za jugoistočnu Europu za nastavnike povijesti, kojoj je pokrovitelj Europska komisija, na stranici 103 stoji kako je nedvojbeno međunarodno priznanje Hrvatske eskaliralo krizu u Jugoslaviji. Utvrditi da je priznanje dovelo do eskalacije krize u Jugoslaviji, i to nakon Vukovara, Dubrovnika, Pakraca, 150.000 razorenih domova, više tisuća ubijenih – to je ili nepoznavanje povijesti ili jedna bezobrazna politička rečenica“, upozorio je.

Pojasnio je kako je riječ o knjizi koja je izišla prošli tjedan, a urednici su i hrvatski povjesničari. Dodao je kako je prepuna faktografskih grešaka. Najavio kako će s raščlambom tog udžbenika ići i prema Vladi RH i prema Europskoj komisiji.

“Jedini iskreni saveznici Hrvatske, prva pomoć su Hrvati iz Bosne i Hercegovine i iseljena Hrvatska”, rekao je Nazor.

“Domovinski rat je bio prvi rat na kojem su se svi Hrvati borili na istoj strani. Kada se dijelimo na one koji su više ili manje Hrvati, činimo štetu. Činjenica je da je Domovinski rat imao i protivnika. Uvijek su postojali oni koji žele držati status quo, ali oni su bili marginalni.

ANTE NAZOR: Mi rat u BiH kao država ne možemo ignorirati jer je to bilo jedinstveno bojište

 

facebook komentari

 • cleuna892

  “Jedini iskreni saveznici Hrvatske, prva pomoć su Hrvati iz Bosne i Hercegovine i iseljena Hrvatska”, rekao je Nazor.

  To jest tako i to će reći svatko tko poznaje situaciju i kome je stalo do istine.
  Na ovom primjeru se vidi koliko je bila izdajnička vlast u RH od 2000-te na ovamo.
  Čim su došli na vlast,krenuli su u obračun s Hrvatima u BiH i iseljeništvom ali su zatozastupali politiku “regiona” i nastojali svim silama okrenuti se prema Londonu,prema onima koji su izvršili agresiju na nju i prema onima koji su kroz povijest Hrvatskoj i Hrvatima donijeli samo zlo.

 • Agromentum

  “Nismo se mi ovdje okupili zbog Jugoslavije, nego zbog socijalizma.” A nisu ni zbog “socijalizma”, nego radi pogodnosti. Iste i slične skupine su nam i danas poznate, okupljaju se u Hrvatskoj, ali ne i zbog Hrvatske.

 • Agromentum

  Moralnim nakazama treba kaos da bi se afirmirali. A što bi “region” drugo bio nego kaos gdje se ne bi znalo ni tko pije ni tko plaća.

 • EMINƎM

  okupili su se oni zbog hajdučije i banditizma

 • EMINƎM

  Hrvati i Hrvatska su platili veliku cijenu rata, ali zato je imamo nezavisnu, neovisnu o bivšoj neću joj ni ime spomenuti da ne zagadimo zrak.

 • Moli čitatelje prekraasnog portala Kamenjara da pročitaju priložebni link i na isti dadnu svoje komentare VEZANO ZA PRIZNANJE DRŽAVE HREVATSKE…
  http://otporas.com/imali-smo-samo-j…e-dr-marin-sopta/

 • Poštovani Milane, vaše poveznice su redovno neispravne! Vjerojatno pogrješno kopirate ili ne znam što već! Ovu sam vam ja ispravila u vašem komentaru

 • Sivooki

  Mnijem da je JOŠ nemamo…

 • Sivooki

  :))))
  Ništa bez ženskog preciznog oka i zlatne ruke…

 • prepri43

  Mnogo toga što se u nas događa je nezamislivo svakom iole zdravom razumu. A pošto u nas u svezi s gorućim problemima nema nikakvog odziva tragedija je još veća.Ni na ovo ne će biti komentara, ali sve jedno neka slika govori, a tko hoće neka ga barem podsjeti!
  https://uploads.disquscdn.com/images/2500ae2ae636d6d9fa039234b8c1dd72e49284f5d65b7ca19b815f7ba2ae40b2.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/33792519e021a80bf5437eabbf3859153bb8834a7ec49f4496d2e227c02441bf.png

 • prepri43

  Neka ti tog “arhaika” od glagola samo mi nemoj iz njega izvlačiti ono mnijenje koje rabe naši rablji.Imamo mi svoje javno mišljenje i drugo nam ne treba.Isto tako pošto nismo tjelovježbači ne rabimo stavove osim možda u vojsci “stav mirno”, ali nikako onaj o’stav. Imamo mi svoj U stav za koji se tek trebamo izboriti!

  https://uploads.disquscdn.com/images/7ccaef85e8627a185811382ef45f7500c6ae99a849f3a8c295fcc6264dc49a25.jpg

 • Sivooki

  Hvala ti na slici hrvatskog kralja koji nije imao mentalitet današnje “hrvatske vlasti” … Ma ne odričem se lako “javnog mnijenja” i ne dajem ga nikome…

 • prepri43

  Ne treba da ga se uopšte odričeš možeš bre da govoriš da te ceo svet razume!Pa i u konačnici – Saga!
  A što se mene tiče ja bi se odrekao svega pa i hrvatskog jezika kad bi to bio uvjet da se oslobodim one istočne a i neke naše stoke! Od I-stoka dolazi STOKA! Od nje ćemo STOKATI i jokati ako ne dođemo pameti!
  https://uploads.disquscdn.com/images/4504707997e968423a6b453df8d0872e56c3327b92c53192f539c533e819d642.gif

 • srka
 • Sivooki

  Neka ga se I-stočni fond odrekne. Ne dam svoje – NIŠTA!

 • Sivooki

  Kako vidiš, i oko i ruka služe gospođu i u 100.-toj… ;)))

 • prepri43
 • Saga

  Kakve veze ja i moja pismenost imaju s ovim komentarom?

 • prepri43

  E moj sivi učimo se dok smo živi.Oni tamo prema vlastitom priznanju njihove jezikovne »ministarke« imaju samo nešto preko turskih riječi
  u srbskom jeziku kojeg je opet po njihovom priznanju stvorio neki Vuk iliti kurjak.Dakle nisu ga ni imali zaključio bi svaki razuman sud.Da su ukrali našu dubrovačku književnost zajedno s jezikom na kojem je ta napisana nije potrebno ponovni naglašavati?! Ali na našu sreću zbog poslovične njihove tvrdoglavosti zadržaše svoje »BREndove« s kojima se stvorila neka kritična razlika s hrvatskim jezikom.Inače bi jednostavnim kopiranjem hrvatskog jezika u cjelosti nama prebili kosti.Kako je jezik ne samo lingvističko već i prvorazredno političko pitanje na ovim prostorima iz pragmatičkih razloga treba neke zastarjelice, koje se vuku iz staroslavenskog nadomjestiti nekim drugima, koje imamo u izobilju u tri naša narječja Bogomdanima.Da će oni ustrajati na svome da je hrvatski jezik =srpski, jer su
  mnoge riječi slične, ako ne iste i da se kao razumijemo bez prevodilaca. Ako dva naroda govore isto onda to može nekoga navesti da se radi o jednom narodu koji se razlikuje jedino u religiji.Nešto slično slučaju Albanci,jedan narod tri vjere – najmanje! Znam da će netko kazati da Irci govore danas engleski pa
  im ne pada na pamet postati Englezima. Ali njih na taj način razumije cijeli svijet, a nas bi u slučaju preuzimanja srpskog razumjela samo »belosvetska ološ«! Hrvati nismo ova ljepotica koja se može sporazumjeti i na ovaj način, Mi trebamo svoj jezik!
  https://uploads.disquscdn.com/images/a6e534d2f87146cd7e21542cac744da1a282fec85724a86e1dc39a98f9060779.gif

 • Sivooki

  To je već u 102.godini…!

 • Saga

  Mi imamo svoj jezik. Samo, kao što to već dvadeset godina zaziva gospodin Hitrec, nemamo jedinstveni Zakon o hrvatskom jeziku. A on bi puno toga riješio.
  To što bi nam oni i dalje krali… u genetskom kodu im je zapisano i ne možeš protiv toga. Ali barem bismo imali čime “da sankcionišemo” takve pokušaje. 😉

 • Sivooki

  “Nemaj straha, umiri se, draga,
  od utvare to ti srce zebe….” ;)))
  Nenad Piskač : Pogled u ralje jugounitarističkog krokodila

 • prepri43

  Kad si već spomenila H.H. nisi valjda već zaboravila što je predložio? Čak što više zalagao se za neku vrst radionice novohrvatskih riječi.
  Mislim da je bilo riječi i o nagradi za neku novu jezičnu kovanicu? Ja ne spadam u jezikovne stručnjake i kako već jednom rekoh pristao bi i na ukidanje »č« i »ć«, za koje je I.Škarić kazao da ga velika većine ne razlikuje. Tada sam se s njim složio uz primjedbu da bi jezik s tim puno izgubio na ljepoti što je i on potvrdio dodavši da se samo »ozbiljno«šalio. Osobno sam veseo kad me netko upozori na neku riječ koju uporabim iz nepoznavanja.Nastojim ubuduće to ne ponoviti tako već uopće ne koristim ono »zar« iako ga vidim kod akademika i novinara desnih i lijevih. Meni je dovoljno skočiti na istočne portale i ako ga tamo vidim ode on iz mojeg riječnika. Nije važno dali su ga koristili svi hrvatski kraljevi i »potencialni« carevi meni je važno da ga danas koriste oni tamo i za mene je to završen slučaj. Kad bi se svi ponašali na sličan način brzo bi se naš jezik očistio od njihovih nečistoča i dobili bi dobru podlogu za rad budućih jezičnih stručnjaka prigodom standardizacije jezika. Ovako će tek poneki novinar
  odbaciti stavove i prijeći na stajališta. Istodobno će se potruditi još sam nešto pronaći što se može zamijeniti nekom hrvatskom jezičnom
  istoznačnicom.Dalek je put do jezika kojemu težimo kao i našem konačnom demokratskom cilju, ali važan je pozitivan smijer u kojem nam treba ići!
  https://uploads.disquscdn.com/images/57996c44ac1852143d5a27ed95e343f6769a2f98db8f6c902001a69dcf916306.gif

 • kršni

  Eno i onaj poljak koji nam je došao čestitati spominjao je region, dakle…