Connect with us

Komentar

Ante Nazor: Srbija mora istražiti ulogu vojnog vrha u agresiji na Hrvatsku

Objavljeno

on

MInistar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u intervjuu za Jutarnji vezano uz otvaranje poglavlja 23 i 24 za pregovore ulaska u EU, poručio je Srbiji da bi umjesto zakona o jurisdikciji trebali istražiti granatiranje Banskih dvora.

“Umjesto skandaloznog najavljivanja istraga protiv hrvatskih branitelja pitamo se zašto Srbija, recimo, ne procesuira one koji su odgovorni za raketiranje Banskih dvora i za pokušaj atentata na hrvatsko državno vodstvo i predsjednika Franju Tuđmana 7. listopada 1991.

Zar to ne bilo bilo umjesno?”, kazao je Kovač.

Istaknuo je da se zakon o jurisdikciji mora suspendirati i u konačnici ukinuti.

Za direktno.hr prokomentirao je povjesničar Ante Nazor koji je bio jasan u svom osvrtu.

“Moraju istražiti ulogu srbijanskog vojnog vrha u agresiji na Hrvatsku. Imamo 49 nacionalnih grobnica, napade, razaranja, niz nasilja na gradove. Treba istražiti ulogu vojnog srbijanskog vrha, a to se ne čini”, naglasio je Nazor.

Podsjetimo, Kovač je u intervjuu naglasio da će Srbija morati omogućiti žrtvama rata ostvarivanje njihovih prava, a to uključuje i odštetu.

“Isto tako Srbija se obvezala tragati, zajedno s Hrvatskom, za nestalim i posmrtnim ostacima ubijenih u ratu. Morat će i u potpunosti surađivati s Haaškim sudom, osigurati manjinska prava na način da Hrvati imaju zajamčenog predstavnika u parlamentu.

Sve je jasno upisano u prijelaznim mjerilima. Srbija će morati sve to ispuniti ako želi napredovati prema EU. Ako Srbija ne bude izvršavala preuzete obveze, neće moći ući u EU”, kazao je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR