Connect with us

Pregled

Ante Nazor: Što je srpski politički vrh znao, a što nije?

Objavljeno

-

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Ante Nazor u Kninu je za HRT komentirao obljetnicu akcije Oluja.

Rekao je da je do nje došlo i zbog odbijanja plana Z4 međunarodne zajednice koje je vodstvo Srba u Kninu odbilo.

“Vratio bih se u ’94. od Cincara do Zime, pa Skok-1, Skok-2, ali trebalo bi početi od ’91. godine jer je tada Hrvatska obranjena, u okolnostima ogromne nadmoći JNA”, rekao je Nazor.

Za sve su se trebali stvoriti i politički preduvjeti.

“Cijelo vrijeme Hrvatska je bila svjesna da nije izdvojen otok u međunarodnoj zajednici, nego da je njezin dio, čekala je povoljan trenutak. Zato sam spomenuo Z4 koji je nudio državu u državi na prostoru 11 općina. Kada su i to odbili, kada su u zapadnoj Bosni bili nadomak osvajanja Bihaća, kada je prijetila nova humanitarna kriza, onda su se stvorili i politički uvjeti. Ipak, akcija se pripremala godinama i mnoštvo je čimbenika”.

Koliko je zahtjevno pripremiti takvu akciju, došlo je do sinergije vojnog i redarstvenog elementa, a onda i sve zadržati u tajnosti? Što je srpski politički vrh znao, a što nije?

“Oko 200.000 ljudi bilo je pod oružjem, ne samo u napadnom dijelu, tu su bile i obrambene operacije Fenix u istočnoj Slavoniji i Maestral na južnom bojištu. Prvo morate izučiti vojsku da izvede tako zahtjevnu operaciju. Što se tiče političkog vodstva Srba, pretpostavljali su da će doći do takve operacije, samo nisu bili svjesni da je Hrvatska sposobna napasti na toliko mjesta i odraditi pobjedu. Koliko je poznato, dan ranije, oko 14 sati oni su bili upoznati da operacija slijedi. Usprkos tome, njihova delegacija u Genthodu kod Ženeve bila je toliko bahata da nisu prihvatili uvjete koje je Hrvatska nudila od ’93”, kazao je Ante Nazor.

Ante Nazor: Temelj za bolje odnose je priznanje srpskih zastupnika da je Srbija kriva za rat

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari