Connect with us

Pregled

Ante Nazor: Temelj za bolje odnose je priznanje srpskih zastupnika da je Srbija kriva za rat

Objavljeno

-

Boris Milošević ove godine ne ide u Knin, a ni potpredsjednik Vlade Tomo Medved ove godine neće na smjesta stradanja Srba.

Objašnjenje je da je zajedničko obilježavanje bilo za okruglu obljetnicu, a iako će svatko na svoju stranu, i jedni i drugi uvjeravaju da se s politikom približavanja i uključivosti neće stati. Gost Novog dana N1 televizije bio je povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

“Prošle godine je to zaista simbolika. No od simbolike, gesta i govora koji su tada izrečeni, i u Kninu i u Gruborima, mislim da je važnije suočavanje s prošlošću na način da se u obzir uzmu činjenice. Istina i činjenice ne smiju biti žrtva, nego temelj pomirenja. Sami dolasci dijela predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin ili Vukovar nisu dovoljni”, rekao je Nazor te dodao:

“Ono što većinu hrvatskih građana, Hrvata, iritira jest da primjerice u Gruborima, gdje je došao predstavnik Vlade i predsjednik Vlade, da stoje isti ljudi koji su prije 10-ak godina od tih Grubora pokušavali stvoriti zločinački pothvat, proglašavali i Oluju i Domovinski rat zločinačkim pothvatom. Ignorirali su činjenice i uzroke i dan-danas se odbijaju suočiti s nedavnom prošlošću. Ne možemo tretirati povijest po razdobljima kako nekome paše, i ’41. i ’45., i ’91. i ’95. Što se tiče znanosti, moraju biti isti kriteriji. To iritira mene osobno, a vjerujem i mnoge ljude u Hrvatskoj”, rekao je Nazor.

Ističe da se s činjenicama prije svega moraju suočiti predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

“Zločinačkim pothvatima se proglašava akcija koja nažalost nije imala alternativu. Oluja nije imala alternativu. Još su 3. kolovoza 1995. vikali da je Knin Srbija, a onda se čude što je došlo do Oluje. To se oni prije svega moraju suočiti s time. Ovih dana smo imali jasne poruke iz Beograda, od ministra u tamošnjoj vladi, da će srpski svijet zaživjeti kad-tad. To ima isto značenje kao srpski narod u državi iz početka 90-ih, a vidjeli smo do kakvog je rezultata tada došlo. Nisam čuo predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj da su digli glas preko toga.

Ne možemo skrivati činjenice koje su nedvojbene, potvrđene i na Međunarodnom sudu u Haagu. Ne možemo stalno gurati glavu u pijesak. Ja razumijem politiku koja želi Srbe u Hrvatskoj usmjeriti prema Zagrebu, a ne isključivo prema Beogradu, ali to je dvosmjerna cesta. S druge strane imamo te događaji koji se stlano nameću u Borovu selu. Tu je početak rata, početak najave rata zapravo. Ne može se dogoditi da u hrvatskoj državi, u bilo kojem dijelu Republike Hrvatske, da su hrvatski simboli, mislim na službene državne simbole, da su nepoželjni i da neke ljude iritiraju”, rekao je Nazor.

Kaže da bi se s dolascima predstavnika Srba u Knin vjerojatno nastavilo da postoji iskrena želja.

“Izbjegava se da se jasno kaže što je uzrokovalo rat i Oluju. Bilo kakav dolazak ne znači ništa ako će se ove stvari izbjegavati. Da zastupnici srpske nacionalne manjine u Saboru kažu da je Srbija kriva, to je temelj za gradnju boljih odnosa, a ne stalno dociranje hrvatskom narodu, hrvatskom vodstvu. To je nešto što je iritirajuće i bojim se da je prepreka uspostavi pravog zajedničkog života”, smatra Nazor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari