Connect with us

Pregled

Ante Nazor: Za Hrvate Domovinski rat je bio pobjednički opstali smo u nemogućim uvjetima kako u Hrvatskoj tako i u BiH

Published

on

IZDVOJENO – 15. godišnjica rada Hrvatskog dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata

Ovih 15 godina je prošlo jako brzo. Izdali smo kao izdavači ili suizdavači 99 knjiga i zbornika. Godišnje organiziramo 100-tinjak promocija, predavanje, stručnih skupova – istaknuo je ravnatelj ove ustanove.

Sinoć je u emisiji Izdvojeno na Laudato televiziji gostovao dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata. Razgovarali su o 15. godišnjici rada ovog centra i svim postignućima u radu da istina o Domovinskom ratu bude poznata u cijelom svijetu.

– Teško mi je ocjenjivati samog sebe i rad ustanove koju vodim. Ovih 15 godina je prošlo jako brzo. Izdali smo kao izdavači ili suizdavači 99 knjiga i zbornika. Godišnje organiziramo 100-tinjak promocija, predavanje, stručnih skupova. Najveći dio svoga radnoga vremena provodili smo po specijalnim zadacima tražeći odnosno sudjelujući u timovima koji su branili generale odnosno zastupali Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Tek posljednjih godinu dana radimo svoj arhivski znanstveni posao – istaknuo je Nazor.

Rekao je kako na samom početku djelovanja ovog Centra, prije 15 godina, je bilo teško, jer je svo dotadašnje gradivo trebalo srediti, a usput tražiti i novo.

– Analizirali smo i prikupljali dokumente ne samo iz Hrvatske nego i iz Srbije, koji su ukazivali na uzrok i tijek rata, ali i otkrivali neke do tada nepoznate odluke civilnih i vojnih vlasti agresora.

Danas nitko ne može reći, kada imamo ovako opširnu literaturu i dokumente da ne zna što se događalo u Domovinskom ratu. Iako smo arhivska, u strategiji rada Centra odmah na početku, ustrojili smo Odjel za znanstvena istraživanja. Mi radimo isključivo sa izvornim dokumentima. Imamo obavezu osim sređivanja i omogućiti dostupnost tih izvora zainteresiranim istraživačima. Obvezni smo i interpretirati događaje upravo na temelju tih izvora – kazao je Ante Nazor.

Naglasio je kako se kroz ovih 15 godina Centar profilirali kao jedna važna, ako ne i središnja ustanova za istraživanje Domovinskog rata, te kako ničeg ne bi bilo bez suradnje s Hrvatskim institutom za povijest i drugim srodnim ustanovama.

– Kroz brojne izdanja knjiga htjeli smo odgovoriti na kontroverze koje su nametnute u medijima vezane za Domovinski rat.

Nažalost, javnost je bila bombardirana dezinformacijama. Također važno je da u našim školama djeca uče gradivo koje je temeljeno na činjenicama i smatram kako smo napravili veliki iskorak s novim kurikulum iz povijesti. Bilo je tragično da se do prije nekoliko godina na Hrvatskom vojnom učilištu više učilo o općoj povijesti nego o nacionalnoj – istaknuo je.

Dodao je kako za Hrvate Domovinski rat je bio pobjednički, te kako smo opstali u nemogućim uvjetima kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

– Nemojmo zaboraviti da 1991. godine malo tko vjerovao da će se Hrvatska obraniti. Časnici NATO saveza, kada je počeka ofenziva u jesen 1991. godine, Hrvatskoj su davali dva tjedna. Takva je bio odnos snaga. Hrvatska je uspjela nabaviti oružje, ali je kronično nedostajalo streljiva. Unatoč svemu Hrvatska se obranila i pobijedila – zaključio je Nazor.

Ante Nazor: Mi u Hrvatskoj bili smo uskraćeni za prave informacije o tome što se događalo u ratu u BiH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari