Pratite nas

Pregled

Ante Nazor: Zločini nad Hrvatima u BiH medijski su prešućeni ili umanjivani

Objavljeno

na

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HM-CDRP) Ante Nazor tijekom predstavljanja izvješća o radu ovog Centra u Hrvatskom saboru naglasio je kako se zločini nad Hrvatima u BiH prešućuju ili umanjuju te kako javnost u RH vrlo malo zna o stradanjima i patnjama hrvatskog naroda u Domovinskom ratu diljem BiH, piše Večernji list BiH.

Nazor je pritom najavio i projekt “Žrtve Hrvata u BiH” koji je prioritet rada ovog Centra, a kroz koji će se javnost upoznati s velikim brojem stratišta Hrvata u BiH o kojima se dosad vrlo malo ili uopće nije govorilo.

Prikupljanje podataka

U namjeri da razbiju veo šutnje koji obavija brojne zločine nad Hrvatima u BiH, Nazor i njegov tim pripremaju dvije knjige koje će dati odgovor na brojna pitanja iz ovog područja, a tijekom obraćanja sabornicima posebno je ukazao na stradanje Hrvata središnje Bosne, kazavši kako je taj prostor pretrpio strahovite gubitke, a, nažalost, danas se o tomu vrlo malo zna.

Nazor je naveo kako su, prema do sada prikupljenim podacima, oko 1850 civila ili zarobljenih pripadnika HVO-a ubili pripadnici srpskih postrojbi u BiH, dok su pripadnici Armije ubili oko 1150 hrvatskih civila ili zarobljenih pripadnika HVO-a. “Zločini nad Hrvatima u BiH medijski su prešućeni ili umanjivani”, upozorio je Nazor, ukazavši pritom i na temu o kojoj se malo govori – logorima Armije BiH.

Objasnio je da je na prostoru pod vlašću Bošnjaka u BiH postojao 331 logor za Hrvate u kojem su bila smještena 14.444 Hrvata, a od čega oko 10 tisuća civila, pri čemu su 632 logoraša ubijena, a od toga broja njih 50 okrutno na ritualan način.

U kontekstu pojedinih mjesta zločina Armije nad Hrvatima, Nazor je ukazao na mjesta kao što su Dusina i Gusti Grab kod Busovače, istaknuvši da je upravo tu počela spirala zla i ubijanje hrvatskih civila, a naveo je i brojna druga stratišta, poput Orlišta, Trusine, Uzdola, Hudutskog, Kiseljaka kod Žepča, Križančeva Sela, Buhinih Kuća, Grabovice i Bugojna. “Prešućeno je i ubojstvo osmero hrvatske djece u Vitezu, koje je ubila minobacačka mina s položaja Armije BiH”, upozorio je Nazor.

Brojni zločini

Kad je riječ o zločinima srpskih postrojbi, Nazor je naglasio da su Hrvati bili prvi na udaru agresije podsjetivši kako su srpske postrojbe, nakon paljenja sela Ravno, u selu Kijev Dol ubili devet civila, a nakon toga zločini su počinjeni u Kupresu, Bosanskom Brodu, Bosanskom Šamcu, Brčkom.

Ukazao je i na podatak prema kojemu je u Banjoj Luci, gdje nije bilo sukoba, ubijeno 96 hrvatskih civila, dok je u Sarajevu ubijeno 465 civila Hrvata.

Nakon prezentacije Željko Raguž (Klub HDZ) zahvalio je Nazoru što je naglasio potrebu istraživanja zločina u BiH. Hoće li javnost u RH nakon ovoga početi obraćati više pozornost na spomenutu problematiku, ostaje za vidjeti.

 

dr. sc. Ante Nazor: Kontinuitet velikosrpske politike

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Prijedlog: Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Skupina istaknutih hrvatskih intelektualca predložila je da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu o 20. obljetnici smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja tog instituta dr. Franje Tuđmana preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana.

Prijedlog su u srijedu poslali predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatskog instituta za povijest Anti Nazoru, ravnatelju tog instituta Gordanu Ravančiću te predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću.

Potpisnici: Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana

“Molimo Vas da podržite i usvojite ovaj prijedlog jer smatramo da Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana. Najbolja prilika za to imenovanje je sada pred nama, da se naime time obilježi 20.obljetnica njegove smrti. Predlažemo da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana”, istaknuli su potpisnici – akademici Ivan Aralica, Nenad Cambi, Andrej Dujella, Dubravko Jelčić, Ivica Kostović, August Kovačec, Vladimir Paar, Stanko Popović i Davorin Rudolf te dr. sc. Mira Kolar, prof. dr. sc. Agneza Szabo i prof. em. dr. sc. Mirko Valentić.

Uz prijedlog, podsjećaju da je akademik Franjo Tuđman, doktor povijesnih znanosti, istaknuti hrvatski znanstvenik i hrvatski državnik, 1961. u Zagrebu utemeljio Institut za historiju radničkoga pokreta i bio njegov direktor i znanstveni voditelj. Taj institut, dodaje se, poslije je nazvan Hrvatski institut za povijest.

Također, istaknuto je, akademik Franjo Tuđman bio je utemeljitelj i predsjednik HDZ-a, glavni politički i vojni strateg uspostave neovisne, suverene i demokratske Republike Hrvatske i njezin prvi predsjednik. Bio je i zapovjednik oružanih snaga – Hrvatske vojske Republike Hrvatske, pokretač i voditelj organizirane obrane Republike Hrvatske, njezina međunarodnoga priznanja, pobjede u Domovinskom ratu te očuvanja cjelovitosti Republike Hrvatske u njezinim međunarodno priznatim granicama.

U Zagrebu i Splitu, studeni 2019.

Akademik Ivan Aralica

Akademik Nenad Cambi

Akademik Andrej Dujella

Akademik Dubravko Jelčić

Dr. sc. Mira Kolar

Akademik Ivica Kostović

Akademik August Kovačec

Akademik Vladimir Paar

Akademik Stanko Popović

Akademik Davorin Rudolf

Prof. dr. sc. Agneza Szabo

Prof. Em. dr. sc. Mirko Valentić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ivan Penava o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je u srijedu svima koji su došli u Vukovar i svojom nazočnošću odali poštovanje gradu i njegovoj žrtvi 1991. godine te je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Izuzetno sam zadovoljan kako je proteklo ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sve je bilo na razini na kojoj treba biti, na kojoj je bilo i minulih godina, veliki broj ljudi, dostojanstveno bez ijednog incidenta”, rekao je Penava nakon odavanja počasti žrtvama koncentracijskog logora Veleprometa kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila.

U izjavi novinarima rekao je kako ima osjećaj ponosa i zadovoljstva jer svi oni koji dolaze u Vukovar gaje duboke emocije i poštovanje prema Vukovaru, a to je i smisao samoga Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Na pitanje novinara je li s članovima Vlade koji su gotovo svi bili u Vukovaru razgovarao o procesuiranju zločina Penava je odgovorio da se te teme u okolnostima obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nisu doticali.

“Naravno da su dužnosnici odgovorni i dužni razmišljati o takvim stvarima 24 sata na dan”, rekao je Penava i dodao kako misli da bi se trebalo upitati “…zašto su rezultati tako slabi i treba li osmisliti nove zakone, nove pravilnike, novi sustav i ustroj” jer se stradalnicima rezultati moraju pokazati.

Istaknuo je da se nikome neće dati mira dok je stanje takvo kakvo je te kako nipošto ne treba dopustiti da “nečiji ego, taština, funkcija i fotelja koči rezultate” koji ponajprije moraju zadovoljiti stradalnike.

U vezi s boravkom članica udruga “Žena u crnom” iz Beograda te “Žena iz Zvornika” u Vukovaru i iskazivanjem pijeteta žrtvi njegovih žitelja, istaknuo je da te žene razumiju Vukovarce jer znaju što je bol i neprospavana noć. Podupro je njihove zahtjeve za otvaranje arhiva u kojima su odgovori na pitanje o sudbinama nestalih osoba, a sramotnim je ocijenio to što se u njima drži ono što bi pomoglo riješiti taj golemi humanitarni problem. (Hina)

 

Penava: Srbija nikad nije priznala i suočila se sa svojom ulogom u ratovima na području bivše države

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari