Connect with us

Komentar

Ante Pavelić, je pred smrt kazao svojim okupljenim HOP-ovcima……

Objavljeno

on

Posljednjih dana, a posebice jučer (27. srpnja) u Srbu, kulminirali su zahtjevi za zabranom uporabe pozdrava „Za dom spremni“, piše Bože Vukušić navodeći da je taj pozdrav u poratnim godinama zabranio upravo ustaški poglavnik Ante Pavelić

Više manje je poznato da je Ante Pavelić neposredno nakon dolaska u Argentinu raspustio Ustaški pokret i sve njegove članove razriješio prisege.

Objavio: Kazimir Mikašek-Kazo

Manje poznato je ili je gotovo nepoznato da je Ante Pavelić prvi donio odluku o zabrani uporabe pozdrava „Za dom spremni“ te odredio korištenje novoga gesla „Sve za Hrvatsku“.

Naime, jedan od sudionika „Akcije Kavran“, Srećko Rover, u svojoj memoarskoj knjizi „Svjedočanstva i sjećanja“ koju je priredio fra Martin Planinić, opisuje kako je Božidar Kavran sudionicima akcije prije polaska u Jugoslaviju držao predavanja i tumačio razloge zabrane korištenja staroga pozdrava „Za dom spremni“ te uvođenja novoga gesla „Sve za Hrvatsku“

Kavran je tu odluku obrazlagao činjenicom da su Hrvati pod vodstvom Ustaškog pokreta izgubili rat i državu, pa je svako vezivanje daljnje osloboditeljske borbe uz simboliku koja je doživjela poraz – štetno i kontraproduktivno.
Naravno, Kavran to nije činio niti bi pomislio to raditi bez naloga samoga Ante Pavelića.

Tome u prilog govori činjenica da se na svim dokumentima i proglasima vezanim uz „Akciju Kavran“, koji su sastavljani i potpisivani od direktnih Pavelićevih povjerenika na čelu „Hrvatskog državnog odbora“, Lovre Sušića, Mehe Mehičića i Mate Frkovića, isključivo nalazi geslo „Sve za Hrvatsku“.
(vidi privitak: iz memoarske knjige Srećka Rovera „Svjedočanstva i sjećanja“)

U hrvatskoj emigraciji, u razdoblju od 1945. do raspada Jugoslavije, postojalo je nekoliko desetaka političkih organizacija.

Dugo vremena najbrojnije i najznačajnije su bile one koje su osnovali političari, pored Ante Pavelića, neposredno vezani uz Ustaški pokret i Nezavisnu Državu Hrvatsku – Vjekoslav Luburić, Branko Jelić i Ivan Oršanić.

Nijedan od njih nije koristio pozdrav „Za dom spremni“ nego su dapače sva trojica smatrali njegovu uporabu štetnom i kontraproduktivnom.

Pozdrav „Za dom spremni“ svoju renesansu doživio je u vrijeme raspada komunističke Jugoslavije i stvaranja samostalne i demokratske hrvatske države. Kako se to dogodilo, tko je za to najviše zaslužan i s kojim ciljevima i namjerama, pitanju su na koja će se moći odgovoriti tek kad se rasvijetli uloga neokomunističke partijske i udbaško-kosovske klike u tranzicijskim procesima u Hrvatskoj.

Sve u svemu, Stipe Mesić i Milorad Pupovac bit će zapamćeni po paradoksu da su kao zagovaratelji zabrane pozdrava „Za dom spremni“ na tragu Ante Pavelića zapravo bili sljedbenici „labradorovaca“ koji su svojedobno optuživali hrvatsku vlast i domoljube za miniranje zgrade Židovske općine u Zagrebu“. (Završava svoju kratku analizu Božo Vukušić).

Ono što je znakovito iz ove Vukušićeve analize jest novi Pavelićev pozdrav „Sve za Hrvatsku“ kojega je jedna saborska zastupnica HDZ-a nadopunila s „Hrvatsku ni za što“. Iz promjene ustaškog pozdrava može se zaključiti da je i sam Pavelić bio svjestan da će pozdrav „Za dom spremni“ štetiti bilo kakvoj ideji neke buduće samostalne Hrvatske!? Ono što nedostaje u ovoj analizi svakako je ono što je Ante Pavelić kazao svojim okupljenim HOP-ovcima, praktički na samrti.

A kazao je slijedeće:
„Ako vam moje ime bude štetilo prešutite ga, ako vam moja slika bude smetala skinite je, jer vi se nastavljate boriti za Hrvatsku, a ne za mene niti za bilo kojega pojedinca“!

A sada oni koji su predlagali da pozdrav „Za dom spremni“ treba biti uveden u Hrvatsku vojsku kao službeni, umjesto pozdrava „Domovini vjerni“, neka još jednom razmisle o šteti ili korisnosti te ideje!? Ni ustaški, ni HOS-ov pozdrav „Za dom spremni“, ne zaslužuju ni po čemu biti bilo kakva povijesna baština Hrvatske, jer to su obične parole korištene u različitim kontekstima.

Pozdrav „Za dom spremni“ apsolutno ne zaslužuje bilo kakav ekskluzivitet niti isključivu zaslugu u Domovinskom ratu! Rasni zakon NDH ispod kojega stoji pozdrav „Za dom spremni“ najsramotniji je akt u povijesti Hrvatske, koji zrcali baš sve ono što Hrvati nisu.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR