Ante prvi put na Starom mostu

5

Nova epizoda serijala “Perspektive” Radija Slobodna Evropa, koja je emitirana sinoć na BHT-u, ponudila je iskorak u odnosima i razmišljanjima mladića koji se nametnuo kao glavni akter priče iz Mostara, piše Oslobođenje.

Srednjoškolac Ante prvi put se popeo na Stari most i popio kavu u restoranu koji gleda na njega.

Nisam se osjećao neugodno, niko mi nije dobacivao niti sam išta primijetio. Sve je normalno, nisam mislio da sam drugačiji od ostalih ljudi, drago mi je što sam bio na Starom mostu. Uglavnom, uklopio sam se. Nisam osjećao nikakvu razliku, izjavio je Ante.

U ovom tv serijalu rade se priče o najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Riječ je o 12 tema koje se obrađuju u različitim sredinama navodi list.

U jednoj od emisija mladi mostarski srednjoškolci progovorili su o svojim pogledima na društvena pitanja u Bosnu i Hercegovini i odnosu prema susjedima druge nacionalnosti s kojima dijele svoj grad.  Ante je u prethodnoj emisiji serijala izjavio da “granice postoje”, te da se sa svojim vršnjacima Bošnjacima ne slaže i ne želi biti u kontaktu.

– Cijeli svijet zna Mostar po Starom mostu, a ja Mostarac na njemu nikad nisam bio. Zato što ne smijem, poručio je, između ostalog, Ante u prošloj epizodi.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Mostar

  Bio sam nekoliko puta na starom mostu,moram priznati da se svaki put nelagodno osjećam,općenito lijeva obala mostara mi nije ugodna za posjetu,tako da tamo nemam šta ni tražiti!

 • EMINƎM

  Bratstvo i jedinstvo na bošnjački način, zaar nije bilo dosta jugoslavije koja je dokazala da je to bio gubitak vremena i života.

 • Bravo Ante

  Bravo Ante.Pojedinci su se radovali tvojoj prvoj izjavi a sada su kao miševi u svojim rupama.Ne mogu vjerovati da naš Ante izgovara ovo danas.
  Sad će te proglasiti Poturicom. Ne brini se i ostani normalan kao što i jesi.Bolesnici neka pate..

 • Lilith

  Ne damo Antu! Ante nedaj se!

 • Herceg-Bosna

  iskreno ni stari most više nije stari nego novi
  most ko most, neš ti kamena
  a ona strana je toliko prljava da te bog sačuva, i onaj plis kad vidim , zgadi mi se tamo sve,,,