Connect with us

Kolumne

Ante Rašić: Kuda plovi ova barka mala

Objavljeno

-

Povod za pisanje ovog teksta dobio sam serijom natpisa u nekoliko tiskovina o tome kako Plenković zadaje „smrtonosne” udarce desnici i klerikalnim skupinama u stranci i njegovom okretanju pozicioniranja stranke na „čistom desnom centru. Nema nikakve sumnje da su ti tekstovi naručeni i da su čisti PR uradci smišljeni od posebnog savjetnika premijera za krizni menadžment. No u tome leži jedna kvaka, a to je jesu li to naručeni PR tekstovi za premijera ili predsjednika HDZ. Ako su za predsjednika HDZ, onda su totalno promašeni i štetni, kao i razmišljanje predsjednika stranke ako je ono uopće takvo.

HDZ je po strukturi članstva izuzetno kompleksna stranka. Stranka koja je proizašla, ako je još uvijek proizašla, iz nacionalnog pokreta za samostalnom državom i u kojoj je još uvijek veliki dio onih koji su samo zamijenili dres, neki iz oslobođenih ideala, a neki iz oslobođenih osobnih interesa neskloni gubitku privilegija ostvarenih u jednom drugom sustavu. Upravo ovi potonji, rezultat su težnji Franje Tuđmana o velikom pomirenju partizana i ustaša, njihove djece i njihovih unuka do koje u stvarnosti nikada nije ni došlo. Dok su se jedni borili na ratištima i stvarali državu, oni drugi borili su se za očuvanje svojih stečenih privilegija te u toj borbi „ginuli” za ideale vlasništva i umrežavanja u strukturama vlasti. Upravo ti i takvi, najveći su krivci da Hrvatska nije tamo gdje bi po svim parametrima trebala biti. Upravo ti su glavni indikator državne, gospodarske, fiskalne, moralne, demografske stranputice u kojoj se Hrvatska nalazi i nezaustavljivo klizi u živo blato.

Obično je stanje u vladajućoj stranci, ili bar stanje u senior partneru odraz promišljanja i provođenja politika te stranke u vladi, no u Hrvatskoj to nije stanje. Premijer i vlada koji vodi grčevitu borbu za očuvanje krhke većine u Saboru gdje se ta borba svodi na davanje silnih ustupaka i sinekura junior partnerima ne vodeći računa kako mu baza i izborno tijelo na to gleda.

U razvijenijem demokracijama, ozbiljne stranke imaju timove psihologa i sociologa koje seciraju stanje izbornog korpusa i na osnovu tog ispitivanja formuliraju svoje politike. Na žalost to kod HDZ ne radi nitko, nitko od onih koji bi po svojoj funkciji to trebali raditi to ne rade niti su omiljeni među bazom, a o izbornom tijelu iluzorno je i govoriti.

Nitko od užeg vodstava vlade i stranke nema dodira sa stvarnošću, nitko od njih ne zalazi u mase, a oni koji i znaju stanje to stanje ne prenose onome tko bi to trebao znati već se povode onim poznatim – Da šefe.

Zanimljivo je bilo čitati po medijima kao sve ŽO HDZ daju bezrezervnu, jednoglasnu podršku vrhu stranke u želji ratifikacije Istanbulske konvencije. Još zanimljivije je bilo čuti one male članove stranke, one koje nitko ne pita za mišljenje, nitko ne pita za mišljenje punoljetne članove njihovih obitelji jesu li oni isto tako jedinstveni u podršci kao vodstvo županijskih i gradskih organizacija, jer oni moraju biti za kako ne bi ugrozili sinekure ili ugrozili mogućnost da se dohvate sinekura. Koliko su ti mali članovi za, najbolje se vidjelo na prosvjednom skupu u Zagrebu, gdje niti je bilo bitno radi čega je skup i koliko ih ima na skupu već koju poruku šalju prosvjednici.

Zna li posebni savjetnik da su i to članovi HDZ-a ili još važnije, zna li da su to birači HDZ-a. Zna li posebni savjetnik kako izgleda psihološki profil birača HDZ-a, naravno da ne zna jer za njega je Ivo Josipović još uvijek predsjednik jer nikada nije pokuša ni shvatiti kako razmišlja birač HDZ i koji su mu uopće motivi da glasa za HDZ.

Jedan poznati komunikacijski guru na pitanje novinara – Može li raditi za stranku čiji je svjetonazor u suprotnosti s njegovim odgovorio je – Ne, jer ja jednostavno ne znam kako uvjeriti nekoga u suprotno od onoga što osjećam.

Političari uvijek moraju razmišljati o novom sutra, ponekad i kad donose teške odluke moraju znati da narod ne osuđuje i ne kažnjava hrabre ako znaju da te teške odluke ne znače nužno i loše poteze.

Oporba izgleda totalno razbijeno i ako premijer igra na kartu toga mogao bi gadno pogriješiti. Iako SDP na čelu sa Davorom Bernardićem, izgubljenom u vremenu i prostoru, izgleda kao idealan partner teško da će do izbora tako ostati. Bernadić nije niti sadašnjost niti budućnost SDP-a i Plenkoviću bi se računica mogla gadno pokvariti. Moglo bi se lako dogoditi da je naš premijer i predsjednik HDZ-a pravio ražanj dok je zec još bio u šumi jer promjenom čelnika u SDP-u, karte bi se mogle ponovo miješati. Ne tako davno u Hrvatskoj je rađena znanstvena studija o prefercijama birača pa je tako ispalo da je hrvatski politički spektar podijeljen  u omjerima 27-27-27. lijevi centar, centar i desni centar podijeljeni su ravnomjerno dok ostatak čine ljevica, radikalna ljevica kao i desnica i radikalna desnica. No dok je ljevica u stvari SDP , a radikalna ljevica je kao i radikalna desnica na apsolutnoj periferiji i marginalizirana je, desnica čini ključni dio političkog spektra i ona je uvijek donosila pobjedu na izborima HDZ-u. Centar čine birači koji puno govore ali najmanje izlaze na izbore i ako izađu skloniji su lijevom centru nego desnom. Svaki pokušaj da se to biračko tijelo homogenizira i zagrabi u njega sa strane desnog centra završava- neuspjehom. Upravo tu se krije zamka za sadašnje vodstvo HDZ-a jer desnica, a njih ima više od 15  %, a i veliki dio sadašnjih birača HDZ-a, odlučit će se za drugu opciju. Prošlo je vrijeme glasanja za HDZ samo da na vlast ne dođu “komunjare” kao što je prošlo vrijeme pamćenja birača poput zlatne ribice.

Promjenom vodstva u SDP-u, a to je vrlo izgledno, ta stranka će se konsolidirati i vratiti podršku onog dijela koji je otišao prema Živom zidu, jer se tu radi o napuhanom balonu kao i prije nekoliko godina kod ORAH-a. Jedno je sigurno, a to je da za razliku od SDP-a, HDZ nema koalicijskog potencijala, osim mogućnosti Velike koalicije, no tko će biti u poziciji senior, a tko junior partnera i tko će u tom slučaju biti onaj koji bira. U koliko SDP, bude imao i najmanju priliku formirati vlast s Mostom, Živim zidom i nacionalnim manjinama- on će to napraviti.

Formiranje vlasti i saborske većine od strane sadašnje oporbe bit će znak da HDZ , bar ovakav HDZ odlazi u ropotarnicu povijesti i postat će stranka bez bitnih utjecaja.

Ante Rašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas