Connect with us

Kolumne

Ante Rašić: Restart Vlade

Objavljeno

on

Pokušajmo par dana prije izglasavanja povjerenja Oreškoviću, analizirati  zašto neće biti izbora i zašto će HDZ sastaviti Vladu,  čiju podršku ima, zašto i koji sve faktori na to utječu. Kako se u politici ništa ne događa slučajno, idemo krenuti samo desetaka dana u natrag i krenuti od po meni ključnog trenutka, za Kamenjar.com piše Ante Rašić:

[ad id=”93788″]

Objava nizozemskog premijera i našeg ministra Kovača da su Hrvatska i EK pronašli zajednički stav da hrvatski zahtjevi prema Srbiji uđu pregovarački proces i da postaju sastavni dio tog procesa, te da Srbija neće suditi niti poduzimati bilo kakve radnje prema hrvatskim građanima po zakonu o univerzalnoj juridiskciji bio je naznaka nekakvih promjena. Sve je ubrzala ishitrena izjava Bože Petrova za izlaskom Tomislava Karamarka iz Vlade, te kasnija događanja sa premijerom Oreškovićem, koje ovaj put nemam namjeru komentirati jer je o njima sve rečeno.

Zahtjev DK, odnosno HDZ za izglasavanjem nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću, upalio je crveno svjetlo u SDP i Zoran Milanović je previše inteligentan političar da nije shvati o čemu se radi da HDZ ima potrebitih 76 , samo mu se broj onih koji će dati podršku novoj Vladi nikako nije slagao te se on okreće pritisku i na javnost, ali i traženju krtica u vlastitim redovima. Kako to radi, vrlo jednostavno. Koristeći sebi sklone medije poput RTL i JL on radi manipulirajuću anketu, kojoj nije cilj mišljenje građana za koju političku opciju bi glasali na prijevremenim izborima već prikazati da je 70 % građana za nove izbore. Tu dolazimo do manipulacije, lako se otkriva, istina to otkrivaju oni koji o tome nešto znaju, no i laiku je to prozirno. Ako 70 % građana želi prijevremene izbore, a 17 % ih je neodlučno, gdje je tu HDZ izborno tijelo koje čini imeđu 22-25 % ukupnog biračkog tijela, a to tijelo nije za izbore, isto kao biračko tijelo MOST-a i nekih članova DK. Sama anketa rađena je po sistemu od tri varijante prikazati ćemo onu koja nama odgovara i to samo glasački dio ljevice, a glasački dio desnice koristiti ćemo i prikazati u  varijanti koja njima najmanje odgovara. Matematički to znači n-ti broj kombinacija.

Sam način skupljanja potpisa i uručenje zahtjeva predsjedniku Sabora izvedeno je gurajući Laburiste da oni to naprave, odnosno da prikažu da i stranka koja ima potporu manju od 0.5 % na nacionalnoj razini ne strahuje  za rezltati da time pokazuju kako je to u nacionalnom interesu. Jednu stvar skrivaju od  građana, a to je da odluku o raspuštanju Sabora, odnosno o glasovanju donosi predsjednik Sabora i da je to u stvari Sizifov posao. I u sitaciji da HDZ ne uspije u roku 30 dana formirati Vladu, izbori se ne moraju održati sve do redovnog roka odnosno isteka mandata sadašnjeg saziva Sabora. Izbori se ne raspisuju radi Vlade, već radi parlamenta i Vlada i kao tehnička, može raditi sve do tog vremena. Zanimljivo je i to da nakon izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vlade, u Vladi do imenovanja nove, dužnost predsjednika Vlade obavlja prvi potpredsjednik Vlade,  on vrši smjene ministara i uz su potpis predsjednika republike imenuje nove tehničke ministre. Tu možemo isčitati i stalne zahtjeve Bože Petrova za opozivom Tomislava Karamarka i njegovom ostavkom, jer da to napravi Tomislav Karamarko to funkciju  preuzeo bi Petrov.

Ipak bez obzira na sve ove mogućnosti i konstrukcije, do formiranja nove Vlade sa HDZ-m kao strankom koja daje mandatara, odnosno premijera će doći. Doći će iz razloga što u Saboru ima dovoljan broj onih koji su pragmatičari  svjesni situacije i posljedica koje bi donjeli novi izbori . ne treba nasjedati na medijske konstrukcije i spinove, njihovu računicu po kojoj je nemoguće formirati novu Saborsku većinu, neka samo pogledaju malo u Milanovićevo dvorište. Zašto nitko od njih  ne razmišlja o mogućnosti  da je ključ većine u Milanovićevom dvorištu.

Ante Rašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari