Connect with us

Politika

Ante Samodol optužio Tomaševića i Dolenec za rušenje integriteta Uprave Holdinga

Objavljeno

on

Foto: Hina

Bivši član uprave Zagrebačkog Holdinga Ante Samodol u četvrtak je optužio gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i zamjenicu Danijelu Dolenec da su rušili integritet Uprave Holdinga na račun Nadzornog odbora, kojemu su htjeli povećati ovlasti i tako razvlastiti upravu.

Samodol je u četvrtak na svom blogu anteportas.hr objavio detalje o svom i angažmanu predsjednika uprave ZGH Nikole Vukovića te njihovoj suradnji sa  Tomaševićem i Dolenec, nakon što su obojica početkom tjedna smijenjeni su sa svojih funkcija pod obrazloženjem “otežane suradnje”.

Kronološki opisujući događaje u 11. točaka, iznio je niz optužbi zbog pritiska gradonačelnika Tomaševića i zamjenice Dolenec da su njemu i Vukoviću rušili integritet te da su ih “varali” u odnosu na obećanja koja su im dali na početku,  a pritom je kazao da je Dolenec cijelo vrijeme “ključna figura” zadužena za Zagrebački holding.

Uvjet je bio da Vuković i ja ne istupamo u javnost

Opisujući sastanak od 13. lipnja na kojem je dogovoreno njihovo imenovanje u Upravu Holdinga, na kojemu su sudjelovali Tomašević, Dolenec, Vuković i Teodor Celakoski, aktivist i član Možemo!, Samodol je kazao da im je Tomašević osobno obećao da će, ukoliko pristanu na imenovanje, zajedno s Vukovićem imati odriješene ruke za upravljanje Holdingom.

Istaknuo je da je čitavo vrijeme na sastanku bila atmosfera konspirativnosti. “Tada me je iznenadilo njihovo inzistiranje na tajnosti, a radi se o javnim poslovima. Nažalost, pristali smo na njihov zahtjev da do daljnjeg nećemo istupati u javnost, što se proteglo do našeg razlaza”, istaknuo je Samodol.

Dolenec je tražila veće ovlasti za Nadzorni odbor Holdinga

Ključan trenutak razlaza između njega i Vukovića s Gradskom upravom, bio je zahtjev Dolenec da se izmijeni Izjava o osnivanju Zagrebačkog Holdinga kojom bi se dale dodatne ovlasti članovima Nadzornog odbora, a time i razvlastila Uprava, tvrdi Samodol.

“Bio je to ključni trenutak razlaza jer članovi NO-a niti DD (Danijela Dolenec) nisu odustajali od ciljanih većih ovlasti. Dakle, NO je, pored toga što su i članovi Revizorskog odbora, očekivao i upravljanje iz sjene”, napisao je Samodol.

Opisao je  i prijepore koje je Uprava od početka imala s članovima Nadzornog odbora Holdinga, Ratkom Bajakićem i Suzanom Brenko. Problemi su počeli odmah nakon stupanja na dužnosti, jer su Bajakić i Brenko na “tajnim sastancima” s bankarima neovlašteno zastupali ZGH i deklarirali potrebe za kreditom, naveo je Samodol.

“Nakon saznanja o svoti o kojoj se pregovara, Vuković i ja objašnjavamo TT-u (Tomaševiću) da je sindicirani kredit od 300 mil. kn ponižavajući za njega i Grad, ali on, kao i danas, vjeruje u NO i točka. Na kraju, banke daju 400 milijuna kn, a ZGH-u nije pripala niti lipa”, ističe, uz ostalo, Samodol.

Ustvrdio je i da su Bajakić i Benko sami sebe imenovali u Revizorski odbor ZGH, čime su pokazali da žele upravljati “svime i svačime”, a Bajakića je optužio da je neovlašteno zvao Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) i tražio račun za uplatu kamata po izdanoj obveznici ZGH koja je dospijevala 9.7. te poslao uputu Upravi kako uplaćivati sredstva.

Gradska uprava blokirala je promjene u Holdingu

Samodol je istaknuo i da su on i Vuković imali plan od 1. rujna krenuti s kompletno novom postavom i upravom Zagrebačkog holdinga, ali da su im Tomašević i Dolenec kazali da “ljeto nije za javne natječaje” i tako blokirala promjene u Holdingu. Među ostalim, navodi i da Vukoviću nije bio omogućen niti razgovor s novim članovima uprave ZGH.

“Kod natječaja za članove uprave ZGH (Tomašević i Dolenec) obećavaju Vukoviću da će sudjelovati u izboru novih članova Uprave. Ponovo izigravaju obećanje i dogovor”, kaže i dodaje da su Tomašević i Dolenec nove članove Uprave odabrali “na neki svoj način”, a njega i Vukovića su krajem kolovoza pozivali da im pročitaju njihova imena.

A kada su izabrani novi članovi uprave, ističe Samodol, jedna  je članica od Vukovića i Samodola tražila da se na intervjue za voditelje podružnica ZGH pozovu i “neka konkretna imena” koja nisu prošla u uži izbor na tom natječaju. I sadašnji predsjednik uprave Ivan Novaković zbog toga je zatražio reviziju rada Povjerenstva koje je među 300 kandidata odabralo kandidate za testiranje na natječaju za voditelje podružnica.

Samodol je opisao i “dramatičan”  sastanak koji je u sjedištu Možemo!, bivši predsjednik Uprave Vuković 4. listopada održao sa Sandrom Benčić, koja je tražila “miran razlaz”, ali ih je, nakon što na to nisu pristali, optužila za manipulaciju i ucjene.

Ovo je dječji vrtić, ali tetak ne zna što radi

“Nudili su mu (Vukoviću) da sam predloži formulaciju razrješenja. Vuković joj je predložio da napišu da nas razrješuju jer smo poštovali zakone i brinuli o interesima ZGH. I da u tom slučaju neće ni jednu riječ reći u javnosti. A ako daju neistinito obrazloženje, morat će se javno očitovati zbog vlastitog integriteta i javnog interesa”, ističe Samodol na svom blogu anteportas.hr.

“Ako je netko u svemu ovome prepoznao dječji vrtić – ma kakvi, tamo tete dobro znaju što rade. Ako je netko prepoznao dječji vrtić i neke čudne ljude – možda, jer ovdje tetak ne zna što radi,  a znaju li teta i njeni prijatelji – još ne znamo. Osobno sam sve ovo doživio kao veliku prevaru u cirkusu u našem gradu. Ne ponovilo se!”, zaključio je Samodol. (Hina)

Izvori bliski bivšoj upravi Holdinga: Možemo! su sekta koja provodi svoje dogme

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari