Ante Šarac: ‘Miševi u politici’

0

Što je čovjek iskusniji, to manje očekuje. Manje očekuje od drugih. Osobito od političara. Pa ipak, u najiskusnijima u vezi s tim ima neke djetinje naivnosti i nevinosti. Zašto? Jednostavno, takvi ljudi a i većina naroda već dugo očekuju da se pojavi političar barem donekle sičan prvome predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. A to znači da bude i Hrvat i Europejac istodobno. Jer, ako nije Hrvat po uvjerenju, što bi to mogao ponuditi drugima u Europi i šire, izim nezrelosti i obične poslušnosti!

ante-sarac
piše: Ante Šarac

Plenkoviću, naočitom, obrazovanom i uglađenom diplomatu trebalo je samo nekoliko mjeseci da razotkrije svoj temeljni politički stav i time sva očekivanja odgodi za neka bolja vremena. A nije da nije obećavao. Sjećam se njegova prvog sučeljavanja s Milanovićem na HTV-u. Na Milanovićevu provokaciju o gospodinu Hasanbegoviću odgovorio je otprilike ovo: – To je isfabriciran slučaj. Pročitajte intervju u Le Mondu. To je pravi intelektualac, sasvim normalan čovjek . A ako ga želite bolje upoznati, popijte kavu s njime. No to je bilo pred izbore, trebao mu je takav hadezeovac iz dva razloga: da pridobije glasače, simpatizere tog čovjeka i s druge strane da odbije glasače od raznih pravaških opcija.

U postizbornom razdoblju meštri iz anacionalnih medija (a takvih je većina) nametali su Ninu Obuljen za ministricu kulture. A onda je uslijedila i ucjena Pupovca da ne će podržati Vladu ako će u njoj biti Hasanbegović. Javila se i sama Nina Obuljen, braneći HAVC zbog plaćanja filma koji je krivotvorio događaje u Dvoru na Uni i popljuvao naše branitelje širom svijeta. Dakle, ona glavni naglasak stavlja na činjenicu da je producent vratio uloženi novac. O tempora, o mores! Ona, naravno, ništa ne kaže o šteti koja je nanesena Hrvatskoj u svijetu s tim filmom. O šteti koja se ne može mjeriti s nikakvim novcem! Toliko o njenom poimanju nacionalnih interesa.

I onda dođe sjednica Predsjedništva HDZ-a. Plenković zagovara Obuljen, zna je, zna joj obitelj, sve prekrasno. Gotovo da nitko ne protestira. Do jučer su svi iz Predsjedništva hvalili Plenkovića kako ih sve za svašta pita, da nije autokrat, da voli saslušati svačija mišljenja. Doduše, njegova je zadnja. Pa, i mi bismo rekli da ima pravo na izbor, kao što i mi imamo pravo taj izbor dovoditi u pitanje!

A možemo i moramo dovoditi u pitanje i ponašanje članova Predsjedništva. Da su, kao što nisu, skočili  na noge i bili proitiv tog izbora, možda bi, kad bi vidio da je ostao sam, odustao od drage mu Nine. I da se razumijemo: kad već nije imao hrabrosti ostaviti Hasanbegovića za ministra kulture, nije smio izabrati njegovu totalnu suprotnost! To je minimum očekivanja. I to nema nikakve veze s rezonskim razmišljanjem, to je pitanje mudrosti srca ili ako hoćete savjesti. Svi su morali na sastanku osjetiti nekakav treptaj nelagode u trbuhu i morali su reagirati, kad se ide ispod emocionalne crte! Ne, oni su se kao miševi povukli u rupe svojih sebičnih interesa. Poslušnici, kao što je i Plenković poslušnik europskih birokrata. Dovoljno je bilo čuti kako za Obuljen kaže da ima europsku dimenziju. A ima li hrvatsku dimenziju, to ga ne zanima.

Jasno je tko slavi takav izbor. Ljevičari, dakako! Koja je onda razlika između desnog centra, na koji se tako rado Plenković poziva i onoga lijevoga. Tko je zapravo pobijedio na nedavnim izborima!?

Ante Šarac

facebook komentari