Pratite nas

Nebuloze

ANTE TOMIĆ Kad će me konačno uhapsiti: Desničarski portali i Letica žele me, pošto poto, vidjeti u marici

Objavljeno

na

Desničarski portal, jedno od onih čudnih mjesta za osobe koje odbijaju piti lijekove, uzrujalo je da sam napisao kako su hrvatske snage u Oluji otjerale srpsko stanovništvo iz Krajine. Drže kako je to drsko izvrtanje povijesne istine i ignoriranje službenog stava naše vlasti. Stotinu tisuća Srba otišlo je, naravno, jer im je prokišnjavalo ili su tek časkom skoknuli do Zrenjanina po cigarete, a svatko tko tvrdi drugačije morao bi, pazi sad, biti uhapšen. Pozivaju stoga redarstvo da postupi po njihovu ljubaznom nalogu i smjesta me liši slobode.

Joj, joj, zajaukao sam razdragano. Iako nije prvi put da netko poziva na moje hapšenje, već bi se, naprotiv, po kojekakvim internetskim portalima i forumima i profilima društvenih mreža našlo valjda i pola milijuna takvih pravdoljubivih zahtjeva, nije me prestalo zabavljati kako desničarski kripli doživljavaju slobodnu, demokratsku razmjenu mišljenja. Nema njima mile lale, piškiću kakiću. Da mogu, bez pardona bi ti poslali maricu na kuću i drhtali od naslade zamišljajući kako će za tobom šljocnuti zatvorska brava. Bogu hvala, kako bi i moglo drugačije.

Preporuka Cvitanu

antetomicNije polemika ako je nisi okončao pendrekom. Koji smo kurac pravili državu ako će svi pisati kako im se ćefne? Sramotan je propust da u Lepoglavi imaju pjevački zbor i mlade aviomodelare, a nema novinarske sekcije.

Većina ovih ludosti niske je pismenosti, hrvacki patrioti ne razlikuju č i ć i do kraja rečenice obično zaborave što su ono mislili kad su je počinjali, no s vremena na vrijeme nađe se i gdjekoji suvisliji, naoko pametniji, učeniji. Regirajući prije nekoliko mjeseci na moj komentar kako su australski Hrvati počesto neugodni šovinisti i, mimo boljih običaja u svojoj uzornoj multietničkoj drugoj domovini, pa i političkoj kulturi nas koji smo ostali u old country, otvoreno briju na istrebljenje Srba, Slaven Letica je zaključio kako sam ja ružno oklevetao baš čitavo iseljeništvo i usrdno preporučio državnom odvjetniku Cvitanu da me zbog toga neizostavno, što se reče, obradi. Izašlo je to na cijele, čini mi se, tri stranice jednog listića ustaških nagnuća. Letica si je dao truda da objasni kakav sam ja nehrvatski izrod, i to je, naravno, u redu, nemam ništa protiv, i ja volim cirkus, ali me je prilično iznenadio dio s državnim odvjetnikom. Otkud jedan sveučilišni nastavnik, kažu, intelektualac, slobodnomisleće čeljade navija za delikt mišljenja i drlja takve bijedne potkazivačke retke?

Šašave žudnje

Sunce moje denuncijantsko, Letica bi mene poslao u stanicu na informativni razgovor, da me organi gonjenja makar malčice protresu i prepadnu. I ako je ikako moguće, da prethodno njega obavijeste, da parkira niže u mojoj ulici, ugasi farove i pognut iza volana hijenski se keseri gledajući kako me u gluhi sat uplakanoga uvode u policijska kola s plavim rotacijskim svjetlom.

Ljudska je priroda velika zagonetka. Neobične i šašave žudnje uznemiruju našu bespomoćnu psihu, a ja nikoga zaista ne bih osuđivao. Važno mi je samo da su svi punoljetni i svojevoljno pristaju. Ipak, ne mogu se dovoljno načuditi desničarskom oduševljenju hapšenjima. Što je tu tako uzbudljivo? Ako fantaziraju o sputavanju čeličnim lisičinama, trebali bi se igrati sa ženama. Mnogo je zabavnije.

Kao čovjek koji nikada nikoga nije tužio, čak ni nazvao policiju, kunem se, nijednom u cijelome svome životu, doživljam čudnim ovo zazivanje represivnog aparata, a stvar je zapravo vrlo raširena. Narod se neviđeno razgaljuje kad nekoga hapse, pa i otvoreno očituju radost, a ako se baš srame svoje grešne, nekršćanske želje, onda, kao neutralno, nepristrano kažu: “Neka institucije rade svoj posao”. A institucije, razumije se, nisu bilo kakve. Nitko nije kazao “neka institucije rade svoj posao” misleći na Bolnicu sestara milosrdnica, Hidrometeorološki zavod, Ruđer Bošković, Društvo književnika ili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, već je to uvijek i jedino institucija nekakve sile i straha. U jednoj bezazlenoj, ispranoj birokratskoj frazi krije se zlobni nagovještaj policijskog i sudskog progona.

Institucije i njihov posao

“Neka institucije, he he, rade svoj posao”, rekao bi Slaven Letica zadovoljno trljajući ruke, a kakvi su odlikaši u rečenim institucijama i kakvi će za koji mjesec još doći, mogli bi stvarno i početi hapsiti zbog lakomislenih i neodgovornih zajebancija, pa da idioti poput mene uistinu završe u reštu, s ubojicama i pljačkašima kartajući belu s nevješto naslikanim mađaricama domaće izrade. Pa, kvragu, zašto ne? Ta je tradicija zapravo impresivna. Ako su Matoš, Ujević, Nušić, Gotovac i mnogi drugi talentirani novinari i pisci stanovito vrijeme kusali grah s repom iz izgrebanih aluminijskih porcija, ne bi valjda ni meni bilo loše. Medijska bi scena živnula kad bi mi dali da vodim novinarsku školu i uređujem zatvorski tjednik, objavljujem šaljive zgode iz života kradljivaca automobila, kuhinjske recepte zloglasnih trovača i savjete o spolnoj higijeni iz pera uvaženih silovatelja, sve pošteno plaćajući, pet cigareta za crticu, kutiju za uvodnik, a čitave dvije za veliku reportažu preko dvije strane. Vjere mi, najbolje novine u zemlji bih napravio, svi prvorazredni autori bi za nas pisali.

“Kako si rekao”, upitao bi upravitelj zatvora.

Boris Dežulović.”

“Ajde, ništa ti ne obećavam, vidjet ću što mogu napraviti.”

[ad id=”40551″]

Piše: Ante Tomić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

“Vjeran Grković” misu zahvalnicu za Gotovinu i Markača u katedrali nazvao ‘naci-orgijama’

Objavljeno

na

Objavio

Objava novinara Drage Pilsela alias “Vjeran Grković” na twitteru doslovno glasi da je sveta misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali povodom pet godina od oslobađajuće presude hrvatskim ratnim herojima i generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču – ‘nacistička orgija’.

Ispod te objave stoji slika gdje, osim Gotovine i Markača sjedi i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Tamo su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević i drugi.

Ovako glasi twitter objava Drage Pilsela:

“Ante Gotovina, nemoj huliti! Ne svjedoči lažno! Tvoj bog se zove Theodor Meron i njemu se samo klanjaj (U povodu naci-orgije u katedrali).”

Drago Pilsel u novinarstvu je od rujna 1979., kada je počeo surađivati s lokalnim radijom i televizijskim Canal 9, u patagonijskom gradu Comodoro Rivadavia. U Hrvatskoj, kao novinar uređivao je i vodio emisije na OTV-u (od ožujka 1992. do studenog 1994.), pisao je za Novi list (od travnja 1995. do kolovoza 2009.), Slobodnu Dalmaciju, Nedjeljnu Dalmaciju, Feral Tribune, Globus, Zarez, Glas Koncila, Kana, Svjetlo riječi, Erasmus, Novi Plamen, Vjesnik, Identitet, Politička misao, Forum, itd. Bio je komentator i vanjski suradnik sarajevskog Oslobođenja te sarajevske NTV Studio 99. Bio je dopisnik španjolske radijske mreže COPE, katoličkog tjednika Vida Nueva iz Madrida te španjolskog vodećeg dnevnika El Pais, a povremeno se javljao i za BBC i Radio Slobodna Evropa.

Objavljivao je i u crnogorskom tjedniku Monitor, u beogradskom dnevniku Danas, u banjalučkim Nezavisnom novinama, a bio je dopisnik ljubljanskog tjednika Mladina i dnevnog lista Dnevnik.

Izbačen je iz članstva Hrvatskog društva katoličkih novinara, 25. siječnja 2002. Na sjednici je 41 od 49 novinara glasovalo protiv njega. Nekoliko dana prije izbacivanja, više je puta vrlo kritički napao biskupe, a za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj izjavio je, da je “kao mala neljudska, nacionalistička i žalosna katolička sekta, od koje želi ostati daleko”.

Na haaškom suđenju, hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, u veljači 2009., odvjetnik Luka Mišetić, izjavio je, da je Drago Pilsel, poslije Operacije Oluja, tada član HHO-a, pod pseudonimom Vjeran Grković intervjuirao predsjednika HHO-a Petra Mrkalja. Svjedok tužiteljstva Žarko Puhovski, rekao je, da ne zna za to. Pilsel je to demantirao u emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovao Žarko Puhovski.

Sudjelovao je u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića na izborima 2009.-2010. godine. Nakon njegove pobjede na izborima, bio je predstavljen kao jedan od ljudi Ureda predsjednika, kao voditelj Odjela za analitiku. Nakon kolumne, koja je objavljena na istarskom portalu Regional express, početkom ožujka 2010., u kojoj je koristio psovke i neprimjerene izraze, nakon čega je nastala afera, otišao je iz Ureda predsjednika. Pilsel tvrdi da je odluka o napuštanju Ureda donešena ranije.

Član je hrvatskog P.E.N. centra, Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske, Saveza antifašista Republike Hrvatske (član predsjedništva) i Savjeta saveza antifašista Republike Hrvatske (podpredsjednik), Koalicije za REKOM, PfP Consortium (Akademija za nacionalnu obranu – Institut za mir i rješenje sukoba Ministarstva obrane Republike Austrije) kao član studijsko-istraživačke grupe za menadžment krize na Balkanu (Jugoistok Europe), Instituta Vlado Gotovac, HKD Napredak te Sabora stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, piše Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ratnohuškački govor Bakira Izetbegovića u Mostaru: Bit će rata, ne izazivajte nas!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA u Mostaru je, povodom 25. godina utemeljenja 4. korpusa tzv. ARBIH, održao žestoki ratnohuškački govor te pri tom iznio nove prijetnje susjedima.

Bakir Izetbegović je  ponovno iznio laž da su Bošnjaci sistematski spriječavali ratne zločine istovremeno ustvrdivši kako su ih “druge dvije strane” sistematski činile. Također, Hrvate je jasno označio kao agresore i poručio ima kako će Bošnjaci završiti ono što su započeli. Također, zaprijetio je ratom svima koji budu prijetnja njegovoj viziji BiH.

Izetbegović je u Mostaru sudjelovao na svečanoj akademiji povodom formiranja 4. korpusa Armije RBiH,  vojske Bošnjaka, gdje je govorio o proteklome ratu i ulozi tzv. ARBiH u sukobu iz devdesetih.

Moralna nadmoć

Predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva izjednačio je ulogu Hrvata i Srba u posljednjem ratu predstavivši Bošnjake kao jedine žrtve rata.

“Mi smo se sistematski suprostavljali činjenju zločina,  a druge strane su ih sistemaksti  ohrabrivale. Tu leži taj balans u našu korist i naša ogromna moralna pobjeda koju također pokušavaju kroz vrijeme uzeti”, rekao je Izetbegović te naglasio kako je “na BiH izvršena agresija s ciljem podjele ove naše lijepe domovine”.

“Posebno je to izraženo ovdje u Hercegovini i ovaj su prostor željeli podijeliti. To i danas neki imaju u glavama, ali nisu uspjeli tada a poručujemo im da neće u tomu uspjeti nikada. 4. korpus se tada našao u procjepu dva agresora, jednog s istoka i drugog sa zapada. Nigdje taj uski procjep nije bio bliže spajanju linija agresora kao ovdje. Svodio se na nekoliko stotina metara. Cilj je bio ovaj prostor uzeti i podijeliti, osigurati uvjete za istrebljenje Bošnjaka i svih onih koji vole BiH”, rekao je bošnjački plan Predsjedništva.

Naveo je i kako 4. korpus “obranio do temelja porušeni Mostar”, a “neprijateljima BiH” je poručio kako mogu potpuno srušiti grad ali da neće završiti posao.

“Tek sad ovo što vidimo u Siriji liči na porušeni Mostar. Možete srušiti ali mi ćemo to ponovno napraviti: i džamije, i pravoslavnu crkvu, i hotel Ruža i Stari most. Rušite, ali mi ćemo ponovno graditi”, rekao je Izetbegović.

Jasno je kazao i kako za Bošnjake rat nije završen te kako će oni nastaviti sa svojom borbom, bez obzira što u BiH službeno vlada mir.

“Borba za jedinstveni Mostar nije završena. Borit ćemo za ono za što su se Hujka (poginuli borac ARBiH iz Mostara) i njegovi suborci borili. Mi nećemo odustati od njihovog zacrtanog cilja. Dobro je jače od zla, civilizacija je jača od barbarstva, kultura od nekulture i Mostar će biti jedinstven hosanski, hercegovački, europski i svjetski grad”, izjavio je.

Ne prijetite ili će biti rata

Za Hrvate je također rekao kako su “slomili zube na 4. korpusu, a slomit će ih i na nama u miru”.

“Prije ili kasnije će odustati”, rekao je Izetbegović.

“Bit će proslava paradržava, nagrađivanja zločinaca, pompoznih dočeka ratnih zločinaca, pokušaja da se nas natjera na šutnju. Iduća će godina biti teška. Međunarodna je zajednica otišla, OHR je pasivan i neki misle da sada mogu završiti svoje ratne ciljeve. Dayton je kao betonski okvir – ne mogu ga meki političari razbiti. Jedino ako pokrenu narod i to im ne smijemo dopustiti. Bit će svega i na sve moramo imati odgovor”, kazao je Izetbegović pa dodao kako nema na tvrde i bezobrazne prijetnje mekih odgovora.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dozvoliti da se revidira povijest”, zaprijetio je Izetbegović.

Zaključio je kako će SDA politički pratiti Mostarce do kraja, “do dana kad ćemo reću Hujka sad smo završili ono što si ti počeo”.

Hrvatsko nebo

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari