Pratite nas

Komentar

ANTIFAŠIZAM?

Objavljeno

na

Ako netko misli da Stazić & co. imaju ikakvog uporišta u onome što lupeta neka krene upravo od Ustava Republike Hrvatske, na koji se poziva i on i drugi tzv. antifašisti.

[ad id=”93788″]

http://www.zakon.hr/z/94/Ustav-Republike-Hrvatske

U Ustavu RH nema nikakvih -izama, pa tako ni antifašizma. To što se u njemu spominje ZAVNOH, on se spominje u Izvorišnim osnovama u kontekstu kontinuiteta hrvatske državnosti, zajedno s primjerice davnim kneževinama i srednjovjekovnim Kraljevstvom Hrvata, raznim unijama s drugim vladarima i narodima pa i onom kobnom od Sabora nikad sankcioniranom Odlukom Narodnog vijeća Države SHS o ujedinjenju s kraljevinama Srbijom i Crnom Gorom.

Dakle, nikakav antifašizam se u Ustavu ne spominje, osim u imenu tijela kojem je time priznata uloga u kontinuitetu hrvatske državnosti nimalo veća od ostalih u Izvorišnim osnovama nabrojanih povijesnih čimbenika.

Pa poziva li se neki pokret, organizacija, udruga pa makar i skupina građana na Kraljevstvo Hrvata, na Personalnu uniju, na Habsburge… kao što su se tzv. antifašisti uhvatili ZAVNOH-a k’o pijan plota!?

Što su onda tzv. antifašisti koji proklamiraju Titov antifašizam danas? Pa isti kao kad bi postojali redikuli koji bi primjerice htjeli da Hrvatska danas bez zadrške proklamira vrijednosti koje su nam usadili Arpadovići ili Habzburzi ili da se vratimo još dalje pa nam uzor bude knez Domagoj pa da radimo po Jadranu ono što je on svojevremeno činio Mlečanima?

Naravno, ja ne odričem globalnom, a posebno europskom antifašizmu njegovu povijesnu, naglašavam povijesnu ulogu u slamanju Hitlerove osovine koja je prijetila čovječanstvu, ali to je prošlo svršeno vrijeme i aktivni antifašisti su danas nonsens.

A ako ćemo o fašizmu novijeg doba, pa zar trebamo ići dalje od Domovinskog rata i udruženog jugoslavenskog i velikosrpskog fašizma kojeg smo uz mnoge žrtve u Hrvatskoj porazili.

Pa onda s pravom danas možemo tvrditi da su jedini autentični antifašisti u Hrvatskoj hrvatski branitelji veterani Domovinskog rata uz eventualno još kojeg živućeg hrvatskom krvlju neokaljanog partizana.

Prema tome, što je antifašizam danas prema tumačenju Stazića, Platforme 112 i sličnih? Ništa do li blejanje i jadikovanje parazita koji zadnjih godina sišu novac koji teškom mukom u državni proračun izdvajaju porezni obveznici i za koji se boje da bi im mogao novim promjenama presušiti.

Stoga, ministre Zlatko Hasanbegoviću, sve što si zadnjih godina izjavljivao, posebno tvoj govor na Bleiburgu 2012. su primjer kako treba nastupati čovjek oslobođen svih -izama i slobodouman čovjek i znanstvenik.

Puna potpora ministru Hasanbegoviću!

Anton Kukuruzović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hoće li ‘avet s Durmitora’ dobiti zasluženu kaznu?

Objavljeno

na

Objavio

Za svoju pjesmu “Siđimo u gradove da bijemo gadove”, Radovan Karadžić je 1994. godine dobio nagradu “Risto Ratković” koja se u okviru “Ratkovićevih večeri poezije” dodjeljuje u Bijelom Polju (Crna Gora) od 1973. godine.

Tako su Radovanovi zemljaci (jer on je porijeklom Crnogorac) počastili svoga idola tom “međunarodnom književnom nagradom” i to simbolično i “prigodno”, baš za pjesmu koja veliča razaranje i uništavanje gradova, što dovoljno govori i o “Aveti s Durmitora” i o njegovim sljedbenicima i obožavateljima.

Podsjetimo, događalo se to u vrijeme dok su diljem Bosne i Hercegovine tekli potoci krvi, a Sarajevo prolazilo svoje najteže dane u povijesti. U ovom je gradu za vrijeme opsade koja je trajala puna 44 mjeseca, ubijeno ili umrlo od posljedica rata oko 14.000 osoba (od čega 5.604 civila među kojima je bilo 643 djeteta), dok je ranjeno oko 56.000. Među smrtno stradalim civilima 70% je muslimana – Bošnjaka, 20% Srba, 8% Hrvata, te 2% građana drugih nacionalnosti.

Dakle, srpski je agresor koji je okružio grad i skoro pune 4 godine ga razarao s okolnih brda, u njemu tijekom opsade ubio i 1.133 Srba. I to nešto govori o naravi i stupnju okrutnosti i bešćutnosti s kojom se nastupalo u cilju stvaranja “srpske države” na tlu Bosne i Hercegovine.

No, Sarajevo je samo jedan od masovnih zločina za koje je odgovoran krvnik kojemu se upravo danas treba izreći pravomoćna presuda pred “Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove” u Den Haagu.

Optužnica protiv njega podignuta je od strane Tužiteljstva ICTY-a 1995. godine, od 1996. do 2008. godine bio je u bijegu, a uhićen je u Srbiji 21. prosinca 2008. godine, nakon što se dulje vrijeme skrivao iza identiteta “dr. Dabića” i čak javno nastupao, što tajne službe Srbije navodno “nisu znale”. Suđenje je započelo 31. lipnja 2008., a 24. ožujka 2016. godine u prvostupanjskom postupku osuđen je na 40 godina zatvora.

Sa svojim suradnicima (Biljanom Plavšić, Nikolom Koljevićem, Momčilo Krajišnikom, Ratkom Mladićem i drugima), poremećeni psihijatar, predsjednik i utemeljitelj SDS-a, prvi predsjednik genocidne tvorevine “republike srpske” i “vrhovni zapovjednik” njezine paravojske (“VRS”) Radovan Karadžić, sve je učinio kako bi po nalozima Beograda odradio Bosnu i Hercegovinu etnički očistio od muslimana-Bošnjaka, Hrvata i drugih nacija i tako je pretvorio u dio buduće “Velike Srbije”. Tim projektom genocida i etničkog čišćenja, uz nezapamćene masakre i masovne zločine što su ih provodili njegova paravojska, četnici i “dobrovoljci”, on je sebe uvrstio u red najvećih zločinaca XX stoljeća.

Od ukupno 104.732 žrtve koliko ih je tijekom rata u BiH (1992-’95.) bilo (prema podacima Demografskog odjela Ured tužitelja MKSJ u Den Haagu iz 2010. godine), oko 80% su uzrokovali Srbi koji su do jeseni 1994. godine osvojili preko 70% BiH, od čega su velike dijelove etnički očistili, uz masovne zločine (počevši od Ravnog i Sarajeva preko Kupresa, Posavine, Višegrada, Srebrenice i mnogih drugih mjesta). S etnički očišćenih prostora protjerali su blizu 2 milijuna muslimana-Bošnjak i Hrvata.

Za zla što ih je počinio Radovan Karadžić, prave kazne nema.

No, nadajmo se da će žrtve i njihovi potomci ipak dobiti kakvu-takvu zadovoljštinu.

Bilo bi to jako važno i zbog budućnosti ljudi koji će nastaviti živjeti na prostorima BiH, koje god nacije i vjere bili.

“Republike Srpska” je zločinačka tvorevina nastala genocidom i okupana krvlju nevinih – i tu istinu ne smijemo zaboraviti.

To moraju znati i svi oni koji danas slave ovog zločinca nad zločincima, nastavljaju njegovu ideologiju i zagovaraju nove ratove.

Zločin je pitanje svih pitanja – a odnos prema zločinima i zločincima pokazatelj zrelosti jednog naroda, njegovog civilizacijskog dosega i spremnosti suočavanja s prošlošću. Bez toga – bez elementarne pravde i istine, mira i normalnog života u BiH i njezinom susjedstvu nema.

Ako je kod sudaca koji odlučuju o krivnji “Aveti s Durmitora” ili “Krvniku s Pala” ostalo još barem malo časti i osjećaja za pravdu, izricanje najteže kazne ne bi smjelo biti upitno.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudova danas će izreći pravomoćnu presudu Karadžiću

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marko Ljubić: Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije…

Objavljeno

na

Objavio

Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije. Pola pije, pola Šarcu daje.

Osvrćući se na predstojeću komemoraciju u Jasenovcu, a nakon javne promocije nevjerojatne izmišljotine tzv.drobilice kostiju, Goldstein tvrdi da je u Hrvatskoj nakon izbacivanja Titove biste gotovo završena ustašizacija, a pita se kakvo smo mi to društvo koje se ne može dogovoriti oko temeljnih činjenica? Njemu je činjenica – drobilica!

Pravo je pitanje – kakvo smo mi to društvo kada takvi kao on presudno utječu na formiranje svijesti i normativa, kada takve kao on financira država i štiti njihovo višegodišnje agresivno opravdavanje zločina protiv hrvatskog naroda, posve otvoreno zagovarajući povijesno pravo pobjednika rata na odmazdu nad poraženima?

Uz to, ključno je pitanje danas u Hrvatskoj – smije li hrvatski narod dopuštati da se Goldstein i slični i nakon uspostave samostalne Hrvatske osjećaju i ponašaju kao pobjednici? Od odgovora na ovo pitanje ovisi u velikoj mjeri budućnost hrvatskog naroda, komentirao je novinar i kolumnist Projekta Velebit, Marko Ljubić

 

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari