Pratite nas

Politika

Anto Đapić: Antifašizam je velikosrpska izmišljotina

Objavljeno

na

Gosti Pressinga na N1 televiziji u prvom predizbornom sučeljavanju bili su predsjednička kandidatkinja “Radničke” fronte Katarina Peović i predsjednički kandidat stranke DESNO Anto Đapić.

Kandidatkinja “Radničke” fronte Katarina Peović je za početak “objasnila” što znači demokratski socijalizam.

“To je vizija društva u kojem ekonomija radi u korist narodne većine, a ne za bogate elite. To je vizija društva u kojem su sve temeljne potrebe ljudima osigurane – normalna prehrana, obrazovanje, javno zdravstvo i stanovanje za koje ne trrebamo ući u dužničko ropstvo.”

Što se tiče društvenog vlasništa, kazala je kako je danas “nužno proizvodnju organizirati tako da se zadovoljavaju temeljne društvene i životne potrebe ljudi. Privatizacija je provedena na jedan pljačkaški način, 95 posto pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva je dokazano opljačkano i provedeno na nelegalan način, prema tome bilo bi jednostavno to okrenuti u korist većine.”

Spomenula je i slučaj firme Đuro Đaković koja je maknuta s popisa tvrtki od državnog značaja, a čiji su radnici trenutno u štrajku.

“Tvrke koje ne isplaćuju plaću trebale bi odgovarati za to – da ne kažemo da još ima tvrki od državnog značaja, a one se miču s tog popisa, kao što je recimo slučaj s firmom Đuro Đaković.”

Predsjednički kandidat stranke DESNO Anto Đapić objasnio je kako je promjena Ustava okosnica njegovog programa.

“Prije svega je potrebno promijeniti Izborni zakon. Smatram da je jedna izborna jedinica preduvjet bilo kakve integracije hrvatskog društva, pretvaranje naroda u naciju. Dakle, jedna izborna jedinica, bez lista dijaspore, ali bez lista etničkih manjina. To je prva faza promjene Ustava. Da dobijemo puni legitimitet hrvatskog zakonodavnog doma.”

Dodao je i kako njegove izjave mediji često izvrću.

“Često se moje izjave izokreću. Ja smatram da je funkcija predsjebnika države simbol hrvatske državnosti, a to znači upravljanje hrvatskom slobodom. To upravljanje slobodom je po meni ušlo u jednu slijepu ulicu nakon smrti predsjednika Tuđmana gdje se došlo u jedan ćorsokak iz kojeg se očito ne ide.”

“Nezamislimo je da je u Hrvatskoj od 2013. godine imamo poziciju da u Republici Hrvatskoj egzistira bilo kakav politički subjektivitet mimo hrvatskog,” smatra Đapić.

Peović smatra kako iza izjava o ugrožavanju hrvatskog identieta od strane Srba stoje konkretni interesi.

“Svaki put kada imamo – od strane od kleforašističke Hrvatske – interpretaciju ugrožavanja hrvatskog identiteta, budite sigurni da iza toga stoje konkretni interesi.”

“Kada govorimo o Srbima u RH, oni za desnicu igraju ulogu homogenizacije hrvatskog naroda po potpuno pogrešnom principu. Podjela prema nacionalnoj pripadnosti je jedan paravan, jedna maska, kako bismo se podijelili po potpuno nepotrebnom ključu i kako ne bismo primijetili da i na ovim predsjedničkim izborima imamo interesne skupšine koje su kandidirale svoje manekene.”

Đapić smatra da je antifašizam floskula i izmišljotina.

“Kada ja kažem antifašizam, to je jedna najobičnija floskula, izmišljotina, čak je Milorad Pupovac govorio o tome da su Srbi u svom naslijeđu donijeli i antifašizam.”

Na njegovu izjavu replicirala je Katarina Peović koja je još jednom naglasila kako iza tzv. “velikosrpske agresije” o kojoj pričaju pripadnici desnog političkog spektra stoje neki materijalni interesi.

“Svaki put kada nacionalisti vide sablasti velikosrpske agresije, budite sigurni da iza toga stoji neki materijalni interes.”

“BDP po glavi stanovnika je od 1952. godine do 1989. godine rastao 410 posto, a od 1989. godine do 2016. raste samo 6,4 posto. Toliko o tom ‘mračnom socijalizmu’ u kojem smo živjeli,” istaknula je Peović. Đapić, pak, Jugoslaviju vidi kao zlo.

“Sve naslijeđe Jugoslavije se pokazalo u ratu, što je značila Jugoslavija i u ekonomskom, gospodarskom i političkom smislu. Zlo bilo i ne ponovilo se.”

Na pitanje voditelja Pressinga Ilije Jandrića smatraju li kako 22. lipnja treba i dalje ostati Dan antifašističke borbe i što misle o zabrani pozdrava ‘za dom spremni’, Peović i Đapić imali su različita mišljenja.

Peović smatra kako se ‘za dom spremni’ treba zabraniti.

“Za dom spremni svakako treba zabraniti, antifašizam je demokratska vrednota koju treba cijeniti. Ja moram samo reći da smatram da je ova rasprava sa Đapićem toliko deplasirana da mi govorimo o povijesnim činjenicama. Mi smo danas u poziciji da trebamo dokazivati stvari koje su davno trebale biti apsolvirane. Povijesne su činjenice da je RH završila na strani pobjednika, da je bila antifašistička i da su antifašisti bili dobra strana povijesti.”

Đapić je još jednom ponovio kako je antifašizam izmišljotina.

“Antifašizam je izmišljotina. Ono što gospođa Peović govori je velikosrpska, agitpropovska politika. Partizani su za mene apsolutno najveća sramota.”

Na pitanje Ilije Jandrića što su za njega ustaše, rekao je sljedeće:

“Za mene su ustaše bili borci za Nezavisnu Državu Hrvatsku. Osuđujem rasne zakone i zločine, sve to ja osuđujem, ali ne mogu osuditi ideju hrvatske države.”

U pitanjima gledatelja jedan je gledatelj Đapić upitao da razjasni kontradiktornost u kojoj tvrdi da je antifašizam izmišljotina, a Tuđman je bio general u partizanskoj vojsci.

“Nema tu kontadiktornosti. Predsjednik Tuđman je bio član partizanskog pokreta, to je opće poznata činjenica. Ja sam vrlo jasno rekao da je partizanski pokret u svojoj biti komunistički pokret pod čijom su petokratkom činjeni zločini u ratu. Ali očito je Tuđman kroz svoj politički put došao do spoznaje da samo samostalna i nezavisna država instrument u kojem hrvatski narod može ostvarivati puninu svojih interesa.”

Jedan gledatelj je Peović upitao bi li kao predsjednica više ulagala u obrazovanje ili vojsku.

Ona je rekla kako su predsjedničke ovlasti visoko protokolarne, ali kako bi zagovarala veće ulaganje u obrazovanje.

“Pa predsjedničke ovlasti su ograničene, to je visoko protokolarna funckija. Ali svakako bih zagovarala veće ulaganje u obrazovanje, a manje u vojsku. Mi danas imamo situaciju da Hrvatska želi približiti postotku od dva posto BDP-a ulaganja u vojsku (što je preporuka NATO-a), što je izuzetno velik iznos za Hrvatsku i naš proračun. Za nastavnike mislim da je njihov štajk opravdan.”

Đapić smatra kako je potrebno ulagati u obje stavke.

“Mora se i jedno i drugo. U Hrvatskoj se obrazovanje treba snažiti, ali da bi država bila država mora se imati vojska. Treba na ovim prostorima imati vojsku.”

Osvrnuli su se i na slučaj dva nigerijska studenta koji su završili u Bosni i Hercegovini i koji još uvijek nije razjašnjen.

Peović smatra kako hrvatska policija djeluje nezakonito.

“Nisam požurila u svojoj kritici, jer je jasno kako hrvatska policija nezakonito vrši pushbackove. Hrvatske policija se ponaša potpuno protuzakonito. Mi danas radimo te pushbackove u zamjenu za Schengen. Izbjeglice smo propuštali kada je Angela Merkel otvorila granice. Mi bismo trebali voditi svoju politiku. Niti jedna čovjek nije ilegalan.”

Đapić smatra kako će migrantska kriza najviše pogoditi Hrvatsku.

“Nismo mi slabi, Hrvatska, imamo vojsku, policiju. Koliko biste vi migranata primili u kuću? Migrantska kriza će najviše udrit’ po Hrvatskoj.

Hrvatska će se pretvoriti u hot spot i mi ćemo imati ogromne probleme. Prvo moramo imati fizičku prepreku, moramo zaštiti svoju granicu.”

Zaključno su rekli što misle o zabrani pobačaja.

Peović smatra kako “pravo na pobačaj treba vratiti u Ustav iz kojeg je izbačen. To je pravo ostalo u Ustavu, vjerojatno ne bismo imali takve probleme. Sada je riječ o uskraćivanju zdravstvene zaštite i naravno da mora biti besplatan.”

Đapić je rekao kako se zalaže da kršćanstvo uđe u Ustav.

“Ja se zalažem da u hrvatski Ustav uđe kršćanstvo kao temeljni hrvatski svjetonazor, kao temelj našeg idnetiteta, a iz toga jasno proizlazi da sam oštar protivnik ovakve politike protiv pobačaja. Za mene je to medicinsko pitanje u kojem se to može tretirati kada je ugrožen život majke ili u nekim iznimnim slučajevima. Međutim, nitko nema pravo uzimati drugi život.”

 

Anto Đapić: Borim se za hrvatski identitet i hrvatsku republiku u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

IPSOS: Samo tri stranke prelaze izborni prag

Objavljeno

na

Objavio

Da se sada održavaju parlamentarni izbori, SDP je prvi izbor građana i dobio bi 27,1 posto glasova. HDZ je na drugom mjestu i tu stranku bira 25,6 posto birača.

Pokazalo je to istraživanje agencije IPSOS koje je provedeno za Dnevnik Nove TV.

Miroslav Škoro, koji je najavio da će se kandidirati i na parlamentarnim izborima, treći je izbor građana te ima potporu 16,6 posto birača.

Niti jedna druga stranka ne bi prošla izborni prag.

HSU se probio na 4. mjesto s potporom od 3 posto, baš kao i MOST koji uživa jednaku potporu. Stranka Ivana Pernara dobila bi 2,3 posto potpore, a PAMETNO 2,1 posto. Živi zid ima potporu 2 posto birača, Hrvatski suverenisti 1,7, GLAS 1,4, HSS 1,3, START 1 posto. IDS ima 0,9 posto, a HNS tek 0,1 posto potpore građana.

Inače, SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (35%) te Istri i Primorju (40%). HDZ ima svoje baze kao što su Dalmacija (39%) i Slavonija (33%), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (25%) i malo više na Sjeveru Hrvatske (19%).

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 977 ispitanika 21. i 22. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka

Objavljeno

na

Objavio

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a doznaje se da će se izbori u HDZ-u održati 15. ožujka.

HDZ bi tako za manje od dva mjeseca trebao dobiti novo vodstvo: predsjednika stranke, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Te funkcije biraju se izravno, dakle modelom jedan član, jedan glas. Izborni Sabor HDZ-a bit će 16. svibnja i na njemu će se delegatski birati članovi Predsjedništva.

Od 21. veljače do 14. ožujka birat će se temeljni ogranci, od 16. ožujka do 18. travnja birat će se općinske i gradske organizacije HDZ-a, od 20. travnja do 3. svibnja birat će se županijske organizacije i zagrebački gradski odbor.

Stranačka tijela na lokalnoj i nacionalnoj razini HdZ-a biraju se delegatski, a članovi HDZ-a neposredno biraju predsjednika HDZ-a, zamjenika predsjednika HDZ-a, potpredsjednike HDZa, predsjednike i potpredsjednike temeljnih, općinskih, gradskih, organizacija gradskih četvrti i županijskih organizacija HDZ-a, na prijedlog najmanje 3% članova s pravom glasa iz organizacije u kojoj se provode izbori, odnosno 5% članova za predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a.

Jandroković: Izbori za novo vodstvo HDZ-a 15. ožujka

Izbori za novo vodstvo HDZ-a, predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka, izjavio je u petak glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedna član, jedan glas.

Kandidati za predsjednika i zamjenika HDZ-a morat će do 15 dana prije izbora prikupiti pet posto potpisa članova stranke, a potpredsjednici tri posto glasova, rekao je Jandroković.

Dodao da na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nije bilo riječi o konkretnim kandidatima. (Hina/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari