Connect with us

Magazin

Anto Đapić raskrinkao velikosrpsku politiku destabilizacije Hrvatske

Objavljeno

-

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić žestoko je napao Hrvatsku, kazavši da je nepouzdan partner kada je riječ o energetici. Vučićevo povezivanje Republike Hrvatske s 1941. kao slijednicom NDH i proglašavanje Andreja Plenkovića ustašom preplavilo je Vučićeve medije u Srbiji, a jedini je cilj te masovne histerije omalovažiti i oslabiti međunarodni položaj Hrvatske prije ulaska u Schengen.

To je brutalna srpska reakcija na potez Europske unije u kontekstu sedmog paketa sankcija i embarga na uvoz ruske nafte koja se doprema tankerima u terminal Omišalj, čime je onemogućen transport tog energenta JANAF-om prema Srbiji. Hrvatska politika čvrsto je stala iz sankcija EU, a srpske politike prema samostalnosti Hrvatske na tragu memorandumskih politika, nisu se promijenile ni za dlaku i teško je vjerovati da će se uopće ikada promijeniti.  Odnose sa Srbijom, BiH, europske perspektive balkanskih zemalja i sigurnost u regiji prokomentirao je Anto Đapić iz studija Osječke TV kuće.

Anto Đapić kao doajen hrvatskih politika, autentičan i vjerodostojan tumač s pozicije desnog političkog spektra, još je jednom po ne znam koji put raskrinkao velikosrpske politike, koje pažljivo prati i analizira od 90. do danas i nikada od svojih stajališta nije odstupio ni milimetar. I ovaj put će se naći dušobrižnici i plaćenici Domovinskog pokreta i Mosta, koji će pokušati omalovažiti Đapićeva stajališta, osobito ona koja podržavaju politike službene administracije Zagreba.

Ali postavlja se jedno opravdano pitanje tim i takvim domoljubima? Jeste li vi za Vučića, ili ste za Đapića? To pitanje začepit će mnoga usta onima koji se samo reklamiraju kao najveći suverenisti i prije bi poginuli nego pohvalili bilo koji potez Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske! Osim toga postavlja se legitimno pitanje jesu li Nino Raspudić i Ivan Penava, kao žestoki kritičari Andreja Plenkovića, iskoristili svoje biračko pravo na nedavnim izborima u BiH i dali glas Hrvaticama i Hrvatima u BiH, ili su s pristojne udaljenosti pripremali taktiku noža u leđa hrvatskim politikama? Ako nisu, tko je tu veleizdajnik, a tko suverenist?

Evo nekih naglasaka iz nastupa Ante Đapića na HTV-u 4:

– Na istoku ništa novoga. Konstanta politike Aleksandra Vučića je da pokuša destabilizirati RH, da pred međunarodnom javnošću Hrvatsku pokuša povezati s 1941. godinom, rekao je.

– Posljednja dva-tri mjeseca RH vlada i premijer Andrej Plenković matirao je Vučića dva puta – prvo kad mu je onemogućio da špancira po Hrvatskoj i Jasenovcu i sada kada je jasno pokazao da je RH članica NATO saveza i EU-a i da se svi moraju pridržavati svih sankcija koje je međunarodna politika definirala u odnosu ukrajinsko-ruskog rata, istaknuo je Đapić.

Dodao je kako srbijanski predsjednik može vrijeđati i napadati, “ali to samo pokazuje kolika je njihova nemoć, a koliko je RH u ovom trenutku snažno i čvrsto pozicionirana”.

– Što prije Vučić to shvati bit će dobro i za njega i njegov narod, istaknuo je.

Osvrnuo se i na nedavno održane izbori u BiH. Rekao je kako je posebno vezan za te izbore jer je Hrvat rođen u BiH.

– Odrađen je izniman posao. Odluka Hrvatskog narodnog sabora, u dogovoru s hrvatskom vladom, da se izađe na izbore bila je vrlo važna i teška odluka jer se izlazilo na izbore po diskriminirajućim uvjetima, ali rezultati su iznenađujuće dobri. Hrvatski narod pokazao je kako se može okupiti oko zajedničke platforme, zajedničke ideje, da mi nismo tamo slučajno narod suveren i konstitutivan, da se nismo slučajno u Daytonu izborili za status za koji smo se izborili i da smo u poziciji da taj status moramo obraniti. Velikim izlaskom potvrdili smo svoju snagu, rekao je Đapić.

Cijeli razgovor pogledajte u video prilogu.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas