Pratite nas

Događaji

Antun Babić: Hrvatsko nacionalno etičko sudište ide hrabro naprijed

Objavljeno

na

Osobno viđenje Godišnje skupštine HNES-a

[ad id=”93788″]

U članstvo HNES-a pristupili zastupnica albanske manjine u Hrvatskom saboru Ermia Lekaj Prljaskaj i akademik Dubravko Jelčić

U subotu 30. siječnja 2016. godine u hotelu Palace u Zagrebu održana je Godišnja skupština HNES-a. Na skupštini su sudjelovali članovi HNES-a iz Domovine i iseljeništva. Bio je to skup preko pedeset vrhunskih hrvatskih intelektualaca. Članovi HNES-a su hrvatski akademici, sveučilični profesori, odvjetnici, umirovljeni diplomati, stručnjaci za međunarodne odnose, novinari, književnici, pisci, znanstvenici, filozovi, inženjeri, dirigenti, predstavnici braniteljskih udruga i predstavnici hrvatskog iseljeništva. Za mene osobno to je danas najeminentniji skup stručnih hrvatskih domoljuba intelektualaca s najvećim životnim, intelektualnim i domoljubnim iskustvom.

Uvodno izlaganje o radu HNES-a o proteklih godinu dana dao je predsjednik HNES-a, prof. dr. sc. Zvonimira Šeparović, koji izvanredno vodi ovu za Hrvatsku u ovim teškim vremenima posebno važnu građansku udrugu. Nakon izlaganja predsjednika HNES-a razvila se izuzetno plodna trosatna rasprave s toliko vrijednih i kvalitetnih prijedloga i razmišljanja da bi se o tim prijedlozima mogla napisati posebno kvalitetna knjiga.

Za početak potrebno je istaknuti važnu odluku o tome da HNES postane udruga, pa je u tu svrhu održana i osnivačka skupština Udruge HNES-a.

Naravno, jedna od posebno važnih tema bili su zločinac Tito i njegovo komunističko naslijeđe, koje i danas ima svoje brojne zagovornike u mainstream medijima i u SDP-u, kao i u HNS-u.

Povijesna borba protiv titoista i komunista još nije završena

U tom kontekstu i sukladno javnoj etičkoj osudi zločinca J.B. Tita za genocid i druge zločine nad hrvatskim narodom na veličanstvenom skupu u Lisinskom 31.10.2015., jednoglasno je zaključeno da vodstvo HNES-a zatraži sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba, prvim potpredsjednikom Vlade RH, predsjednikom Vlade RH i Predsjednicom Republike Hrvatske, na kojem će se zatražiti žurni postupak uklanjanja imena zločinca Tita s Kazališnog trga u Zagrebu. Kako je na Skupštini rekao potpredsjednik HNES-a prof. dr. Zdravko Tomac, u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi neće biti pomirenja niti demokracije sve dok se do kraja ne razotkriju zločini jugoslavenskog diktatora Tita i njegovog komunističkog sustava. Taj sustav je i danas na životu u Hrvatskoj i mi se moramo s njim do kraja na demokratski način obračunati, rekao je prof. dr. Tomac. Povijesna borba protiv titoista i komunista još nije završena, zaključio je prof. dr. Tomac.

Srbi u Hrvatskoj ne boje se hrvatske države i hrvatskih državnih institucija nego Milorada Pupovca

Veliki dio vremena na Skupštini posvećen je pravima manjina, s posebno srpskoj manjini, koja, kako je na Skupštini, posebno istaknuo predstavnik srpske manjine, živi u strahu, ali ne od hrvatske države i hrvatskih vlasti nego od Milorada Pupovca, koji se bavi kriminalnim etničkim biznisom i koji na svaki način želi zaštiti samo svoj vlastiti poslovni interes. HNES će tražiti da se na mjesta u državnoj upravi koja su rezervirana za srpsku manjinu postave stručni ljudi iz srpske manjine koji vole Hrvatsku kao svoju državu.

Članovi HNES-a izrazili su duboku zabrinutost zbog nehumanog, neprofesionalnog i gotovo neprijateljskog odnosa određenih državnih institucija prema hrvatskim braniteljima i njihovoj djeci, koja se boje izjaviti da su im roditelji branili Hrvatsku od velikosrpske agresije, što je posebno istaknula predsjednica Udruge udovica žena branitelja Domovinskog rata Rozalija Bartolić.

Na Skupšitini je istaknuto i veliko razočaranje zbog odgađanja osnivanja Ministarstva useljeništva, što je preduvjet za demografski i gospofdarski oporavak Hrvatske.

Nastavak prokumunističkog djelovanja velikog djela mainstream medija a posebno HRT-a

Također je izražena posebna zabrinutost zbog nastavka, i nakon izbora, prokomunističkog i antihrvatskog tj. protudemokratskog djelovanja nekih mainstream medija, a posebno HRT-a, koji su se vrlo izravno i aktivno uključili u nastojanja oporbe da sruši tek izbaranu Vladu Republike Hrvatske. Brojni članovi HNES-a zaključili su da je takvo stanje u medijima ne samo neodrživo nego i jako opasno za produbljenje ideoloških i svih podjela u hrvatskom društvu.

Na prijedlog predsjednika HNES-a prof. dr. Zvonimira Šeparovića na Skupštini je prihvaćen program rada za 2016. godinu u kojem se, između ostalog, navodi da će se etički prosuditi pojave veleizdaje u povijesti Hrvatske, krivotvorine povjesničara u Hrvatskoj, teški progon Crkve u Hrvata, zatiranje hrvatskog jezika, zanemarivanje hrvatskih prostora na graničnim točkama i druge pojave od nacionalnog interesa.

Nakon ove Godišnje skupštine Hrvatsko nacionalno etičko sudište pretvorilo se u jednu od najvažnijih, i s najvećim intelektualnim kapacitetom, hrvatskih domoljubnih građanskih udruga.

mr.sc. Antun Babić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Dan otvorenih vrata HVU-a ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRM

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u subotu je održan Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman”, na kojem je predstavljen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Sveučilišta u Splitu i HVU-a Vojno pomorstvo, sveučilišni preddiplomski studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Posjetiteljima je također predstavljen preddiplomski i diplomski studij Aeronautike – smjer vojni pilot, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Kadeti prve godine Vojnog pomorstva održali su prezentaciju studijskih programa i organizacije rada tijekom studija te svih obveza i prednosti studiranja na vojnim studijima.

Nakon prezentacije, posjetitelji su imali priliku razgledati vojarnu, sportske terene, smještajne objekte te učionice i specializirane kabinete u kojima se provodi nastava i obuka. U obilazak je bilo uključeno i razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice te naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu.

Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike.

Prvi naraštaj kadeta Vojnog pomorstva upisan je u akademskoj godini 2018./19. u Splitu, navode iz MORH-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Prosvjed #Spasime: Potrebna je nulta stopa tolerancije na nasilje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

“Hrvatskoj je potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje”, poručili su u subotu prosvjednici okupljeni na Trgu kralja Tomislava s ciljem iskazivanja solidarnosti sa žrtvama nasilja te su pročitali zahtjeve koje će u ponedjeljak uputiti Vladi.

Na Trgu kralja Tomislava okupilo se više stotina prosvjednika u “pet do 12”, od kojih su mnogi nosili transparente, s porukama protiv obiteljskog nasilja: “Ljubav ne boli”, “Nasilje nije obiteljska stvar”, “Nemojmo popuštati”, “Svi smo odgovorni”, “Zločin, a ne prekšaj”, “Nulta stopa tolerancije”, “I ja sam žrtva nasilja”, “Žrtva nikad nije kriva”, “Hrabri ljudi”, “Djela, a ne riječ” i drugi.

Prosvjed je počeo čitanjem imena žrtava nasilja, nakon čega je uslijedila minuta šutnje. Desetak građana pridužilo se glumcima na pozornici te su istaknuli podatke o obiteljskom nasilju.

Posebno su istaknuli da postoji porast kaznenog djela nasilja u obitelji. Izmjenama Kaznenog zakona 2015. godine ponovno je uvedeno kazneno djelo nasilja u obitelji te je do kraja 2015. zabilježeno 145 kaznenih djela, 2016. godine 330 kaznenih djela, od čega 279 nad ženama, dok je 2017. broj kaznenih djela iznosio 552, od čega 464 nad ženama.

Organizatori su istaknuli kako se 90 posto slučajeva nasilja u obitelji procesuira kao prekršaj. Broj prekršaja nasilja u obitelji pada, ali se bilježi velik broj te je tako 2015. bilo 16 tisuća prekršaja, iduće godine 13 tisuća, a 2017. godine 12 tisuća prekršaja.

Naglasili su kako je u proteklih pet godina ubijena 91 žena u Hrvatskoj, što čini 47 posto svih ubojstava, a u 70 posto tih ubojstava, počinitelji su ženama bliske osobe te u više od polovice slučajeva njihovi intimni partneri.

Zajedno su, zatim odgovornima uputili 56 pitanja koja se tiču oblika nasilja, kazni, prava žrtava i zaštite djece, koja su nagrađena pljeskom i zvižducima okupljenih.

Organizatori inicijative #Spasime zatražili su neodložno provođenje svih mjera nužnih za smanjenje stope nasilja, naročito onog u obitelji, koje bi bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti.

Pozivali su predstavnike vlasti i institucija da ozbiljnije u praksi pristupe problemu obiteljskog nasilja, a postupno i uređenjem zakonske regulative.

Između ostalog, zahtijevaju da sustav prestane jednako tretirati žrtve i nasilnike, efikasniju suradnju Državnog odvjetništva, policije i centara za socijalnu skrb, kao i zaštitu dostojanstva i sigurnosti žrtve prilikom provođenja sudskih postupaka.

Zahtijevaju i dodatnu edukaciju profesionalaca koji u sustavu rade sa žrtvama nasilja – u policiji, pravosuđu, centrima za socijalnu skrb, medicinskim i odgojno/obrazovnim ustanovama. Traže i ulaganje više novca kako bi se osigurali primjereniji uvjeti rada udruga kako povećala se učinkovitost u zaštiti žrtava nasilja.

Jedna od organizatorica prosvjeda inicijative #Spasime, Jelena Veljača, na kraju skupa obratila se okupljenima i poručila žrtvama da nisu sami.

“Čujemo vas, vidimo vas i nikada više nećete biti sami. Svi ovi ljudi su s vama. U ponedjeljak nosimo zahtjeve, uručujemo zahtjeve i čekamo dijalog. Nećemo stati dok ne dobijemo odgovore”, najavila je.

Prosvjed je uslijedio je nakon što je početkom ožujka glumica i scenaristica Jelena Veljača na Facebooku otvorila grupu nazvanu #spasime, koja je okupila više od 48.000 ljudi, i pozvala građane na prosvjed. Prosvjed i grupa potaknuti su zločinom na Pagu gdje je otac s balkona bacio svoje četvero djece.

Prosvjed podrške žrtvama nasilja održan je i u Dubrovniku pred crkvom svetog Vlaha, te u Šibeniku, gdje se stotinjak prosvjednika okupio pred šibenskom Gradskom upravom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari