Pratite nas

Događaji

Antun Babić: Hrvatsko nacionalno etičko sudište ide hrabro naprijed

Objavljeno

na

Osobno viđenje Godišnje skupštine HNES-a

[ad id=”93788″]

U članstvo HNES-a pristupili zastupnica albanske manjine u Hrvatskom saboru Ermia Lekaj Prljaskaj i akademik Dubravko Jelčić

U subotu 30. siječnja 2016. godine u hotelu Palace u Zagrebu održana je Godišnja skupština HNES-a. Na skupštini su sudjelovali članovi HNES-a iz Domovine i iseljeništva. Bio je to skup preko pedeset vrhunskih hrvatskih intelektualaca. Članovi HNES-a su hrvatski akademici, sveučilični profesori, odvjetnici, umirovljeni diplomati, stručnjaci za međunarodne odnose, novinari, književnici, pisci, znanstvenici, filozovi, inženjeri, dirigenti, predstavnici braniteljskih udruga i predstavnici hrvatskog iseljeništva. Za mene osobno to je danas najeminentniji skup stručnih hrvatskih domoljuba intelektualaca s najvećim životnim, intelektualnim i domoljubnim iskustvom.

Uvodno izlaganje o radu HNES-a o proteklih godinu dana dao je predsjednik HNES-a, prof. dr. sc. Zvonimira Šeparović, koji izvanredno vodi ovu za Hrvatsku u ovim teškim vremenima posebno važnu građansku udrugu. Nakon izlaganja predsjednika HNES-a razvila se izuzetno plodna trosatna rasprave s toliko vrijednih i kvalitetnih prijedloga i razmišljanja da bi se o tim prijedlozima mogla napisati posebno kvalitetna knjiga.

Za početak potrebno je istaknuti važnu odluku o tome da HNES postane udruga, pa je u tu svrhu održana i osnivačka skupština Udruge HNES-a.

Naravno, jedna od posebno važnih tema bili su zločinac Tito i njegovo komunističko naslijeđe, koje i danas ima svoje brojne zagovornike u mainstream medijima i u SDP-u, kao i u HNS-u.

Povijesna borba protiv titoista i komunista još nije završena

U tom kontekstu i sukladno javnoj etičkoj osudi zločinca J.B. Tita za genocid i druge zločine nad hrvatskim narodom na veličanstvenom skupu u Lisinskom 31.10.2015., jednoglasno je zaključeno da vodstvo HNES-a zatraži sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba, prvim potpredsjednikom Vlade RH, predsjednikom Vlade RH i Predsjednicom Republike Hrvatske, na kojem će se zatražiti žurni postupak uklanjanja imena zločinca Tita s Kazališnog trga u Zagrebu. Kako je na Skupštini rekao potpredsjednik HNES-a prof. dr. Zdravko Tomac, u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi neće biti pomirenja niti demokracije sve dok se do kraja ne razotkriju zločini jugoslavenskog diktatora Tita i njegovog komunističkog sustava. Taj sustav je i danas na životu u Hrvatskoj i mi se moramo s njim do kraja na demokratski način obračunati, rekao je prof. dr. Tomac. Povijesna borba protiv titoista i komunista još nije završena, zaključio je prof. dr. Tomac.

Srbi u Hrvatskoj ne boje se hrvatske države i hrvatskih državnih institucija nego Milorada Pupovca

Veliki dio vremena na Skupštini posvećen je pravima manjina, s posebno srpskoj manjini, koja, kako je na Skupštini, posebno istaknuo predstavnik srpske manjine, živi u strahu, ali ne od hrvatske države i hrvatskih vlasti nego od Milorada Pupovca, koji se bavi kriminalnim etničkim biznisom i koji na svaki način želi zaštiti samo svoj vlastiti poslovni interes. HNES će tražiti da se na mjesta u državnoj upravi koja su rezervirana za srpsku manjinu postave stručni ljudi iz srpske manjine koji vole Hrvatsku kao svoju državu.

Članovi HNES-a izrazili su duboku zabrinutost zbog nehumanog, neprofesionalnog i gotovo neprijateljskog odnosa određenih državnih institucija prema hrvatskim braniteljima i njihovoj djeci, koja se boje izjaviti da su im roditelji branili Hrvatsku od velikosrpske agresije, što je posebno istaknula predsjednica Udruge udovica žena branitelja Domovinskog rata Rozalija Bartolić.

Na Skupšitini je istaknuto i veliko razočaranje zbog odgađanja osnivanja Ministarstva useljeništva, što je preduvjet za demografski i gospofdarski oporavak Hrvatske.

Nastavak prokumunističkog djelovanja velikog djela mainstream medija a posebno HRT-a

Također je izražena posebna zabrinutost zbog nastavka, i nakon izbora, prokomunističkog i antihrvatskog tj. protudemokratskog djelovanja nekih mainstream medija, a posebno HRT-a, koji su se vrlo izravno i aktivno uključili u nastojanja oporbe da sruši tek izbaranu Vladu Republike Hrvatske. Brojni članovi HNES-a zaključili su da je takvo stanje u medijima ne samo neodrživo nego i jako opasno za produbljenje ideoloških i svih podjela u hrvatskom društvu.

Na prijedlog predsjednika HNES-a prof. dr. Zvonimira Šeparovića na Skupštini je prihvaćen program rada za 2016. godinu u kojem se, između ostalog, navodi da će se etički prosuditi pojave veleizdaje u povijesti Hrvatske, krivotvorine povjesničara u Hrvatskoj, teški progon Crkve u Hrvata, zatiranje hrvatskog jezika, zanemarivanje hrvatskih prostora na graničnim točkama i druge pojave od nacionalnog interesa.

Nakon ove Godišnje skupštine Hrvatsko nacionalno etičko sudište pretvorilo se u jednu od najvažnijih, i s najvećim intelektualnim kapacitetom, hrvatskih domoljubnih građanskih udruga.

mr.sc. Antun Babić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatski sabor odao počast Stjepanu Radiću i lipanjskim žrtvama

Objavljeno

na

Objavio

Na fotografiji grob Stjepana Radića. foto HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatski sabor je u srijedu u prigodi Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve minutom šutnje odao počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine: Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi.

Hrvatski sabor donio je 2015. godine Odluku da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

U povodu Dana sjećanja potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora Željko Reiner položio je vijenac i zapalio svijeću na njihovu grobu na zagrebačkom groblju Mirogoj, priopćeno je iz Sabora.

“Stjepan Radić je još tijekom života postao jednom od najuglednijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske ideje”, rekao je Reiner.

Istaknuo je da je Radić ostavio duboki trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskoga identiteta.

“Hrvatski je narod prošao trnoviti put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi. Ovo je prigoda da sadašnjim i budućim generacijama ukažemo na prijelomne točke u povijesti koje su odredile političku budućnost Hrvatske”, rekao je Reiner.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Plenković: ‘Očekujem ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. HDZ ju čeka širokih ruku’

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u ponedjeljak je obilježila 30. obljetnicu osnutka, 17. lipnja 1989. U Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” tim je povodom održana svečana akademija.

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

HDZ je prije 30 godina u prekretničkom povijesnom trenutku stvoren u interesu hrvatskog naroda i radi stvaranja hrvatske države. Danas kao moderna, narodnjačka i demokršćanska stranka okuplja i predvodi hrvatski narod u budućnost, napisao je Plenković na twitteru.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija, a premijer Plenković održao je govor u kojem se osvrnuo i na nadolazeće predsjedničke izbore. ”Kao predsjednik HDZ-a, očekujem ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Siguran sam da ćemo ju svi zajedno podržati. Na njoj je da pronađe pravi trenutak da objavi svoju kandidaturu, a ja vidim da ju HDZ-ovke i HDZ-ovci čekaju širokih ruku”, rekao je premijer.

Plenković je povodom obljetnice osnutka stranke izjavio kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

“Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU-u”, kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane – gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

HDZ je osnovan u Zagrebu 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK-a Borac na Jarunu, a na toj je skupštini prvim predsjednikom imenovan dr. Franjo Tuđman.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari