Connect with us

Kronika

Antun Babić: Moja draga Janja, dragovoljka Domovinskog rata, nikada neće biti sama ili zaboravljena!!!

Objavljeno

-

Usprkos vrlo žalosnom i tipično hrvatskom i ignorantskom odnosu glavnih medija i visokih državnih dužnosnika, a posebno vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske, prema dragovoljcima i herojima Domovinskog rata, kao što je bojnica Hrvatske vojske i dragovoljka od 12. prosinca 1990. godine, moja Janja neće nikada biti sama ili zaboravljena. Sudeći po reakcijama svih onih koji su ju poznavali, u Hrvatskoj i diljem svijeta, naša Janja će ostati trajno zapamčena kao samozatajna heroina Domovinskog rata, nego prije svega kao posebno dobro i humano, rekao bih i “sveto”, ljudsko biće.

Nikada neću dozvoliti, dok budem živ da moja Janja bude sama i zaboravljenja. To je obećanje koje sam joj dao na njezinoj samrti kad mi je tihim glasom u moje uši rekla: “Nemoj me zaboraviti”. Od njezinog pokopa 21. prosinca svaki sam dan na groblju, gdje donesem jednu ružu, zapalim svijeću i pomolim za za dušu moje Janje. Tako je bilo i za Božić, ali i danas na prvi dan Nove godine. Rekao sam joj da sam sinoć bio sam u stanu, ali da je ona bila sa mnom cijelo vrijeme, te da sam otvorio bocu šampanjca u pola noći, što je ona činila svih dvadeset godina našeg zajedničkog života. Sve dok budem mogao hodati, bez obzira, kojim putem će moj život u budućnosti krenuti, a o tome će odlučiti dragi Bog, Janju neću nikada zaboraviti i uvijek ću dolaziti na njezin grob. Ona je sebe utkala u stvaranje samostalne hrvatske države.

Zahvala Hrvatskom generalskom zboru

 Zbog moje teške tuge i lutanja kao u magli, do sada se nisam stigao javno zahvaliti Hrvatskom generalskom zboru, prvenstveno generalima Pavlu Miljavcu, Marinku Krešiću, Lubi Ćesiću Rojsu, Krešimiru Ćosiću, Zvonku Sesaru i svim drugim generalima koji su bili na Janjinom posljednjem ispraćaju, te Janjinom suradniku u Kabinetu ministra Šuška, umirovljenom pukovniku HV-a Marijanu Doliću.

Naravno, bio sam posebno sretan kad sam na pogrebu vidio i gospođu Dunju Gotovinu Zloić, s kojim je Janja u Kabinetu ministra Šuška imala posebno dobre profesionalne odnose.

Ovdje ne mogu nabrajati sve ostale koji su Teni i meni bili od presudne pomoći tijekom Janjinog liječenja. Sva imena Janjinih prijatelja i dobrotovora iz Hrvatske i diljem svijeta, objavit ću u monografiji o Janjinom životu. No, ovom prigodom nikako ne mogu propustiti spomenuti Danicu i Branka Mihaljevića, Janjinog vjenčanog kuma Nikolu Serdara i moju vjenčanu kumu Emu Papić, kao i kuma Marijana Nejašmića, kojem sam ja bio vjenčani kum.

Zaklada Janje Ninić Babić

Moj plan za dalje je, u suradnji s pojedinim drugim zakladama, osnovati zakladu Janje Ninić Babić, koja bi imala zadaću izdavati povremene članke, brošure, pa i knjige o ženama u Domovinskom ratu, dragovoljkama, udovicama, majkama poginulih muževa i sinova, silovanim ženama itd. Nažalost, najviše hrvatske državne institucije potpno su podbacile i u tom području.

Sve one koji imaju neke korisne ideje oko takve humanitarne zaklade, i koji se žele uključiti, molim ih da mi se jave na e-mail: [email protected] ili na mobitel: 091 193 7708.

Sretna Nova 2016. godina!

Svim mojim FB prijateljima, svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini (Republici Hrvatskoj i Bosni i Hrcegovini), kao i onima koji žive razbacani po cijelom svijetu, želim Sretnu, puno zdravlja i prosperiteta Novu 2016. godinu. Neka nam to bude godina novog hrvatskog preporoda tj. spasa sada već jako ugrožene samostalne hrvatske države.

Antun Babić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari