Pratite nas

Komentar

Antun Babić: Stjepan Mesić veliki je lažov i nesreća za hrvatski narod

Objavljeno

na

U novijoj povijesti hrvatskog naroda nije bilo veće političke izdajice i veće nesreće od bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Dok sam bio u diplomatskoj službi često sam se puta morao jako suzdržavati, piše Antun Babić.

Prije Mesićevog službenmog posjeta u NR Kinu 2002., gdje sam vršio dužnost opunomoćenog ministra u veleposlanstvu Republike Hrvatske, imao sam namjeru otići na bolovanje, samo da ne sudjelujem u organizaciji njegovog dolaska u NR Kinu. O tome kako je sebe i sve nas u službenom izaslanstvu osramotio kad je rekao kineskog predsjedniku Jiang Zeminu, a onda kad je Jian Zemin počeo postavljati pitanja Mesiću na ruskom, Mesić je odgovarao na hrvatskom, a kineski ga je predsjednik samo u čudu gledao, objavit ću više u svojoj knjizi.

No, glavni razlog ovog mojeg komentara je Mesićeva jučerašnja izjava kako je on tu svoju pozitivnu izjavu o logoru Jasenovac dao pod utjecajem lažnih informacija hrvatskih povratnika iz iseljeništva, koji su propagirali ustaštvo. To je jedna neoprostiva laž koja je uvrijedila cijelo hrvatsko iseljeništvo i sve nas povratnike koji smo 1990. godine stavili sve na kocku, uključujući i naše obitelji, i vratili se u Hrvatsku kako bi pomogli svojem hrvatskom narodu da se obrani od velikosrpske agresije.

Stjepana Mesića upoznao sam odmah po dolasku u Zagreb u travnju 1990. godine zbog njegove dužnosti glavnog tajnika u HDZ-u. Godine 1991. imenovan sam za savjetnika predsjednika dr. Franje Tuđmana za medije i tada sam često viđao Mesića. Nikada nisam s njim razgovarao o ustašama i ustaškom režimu. Dapače, kao Radićevac, znao sam reći da sam se iz bogate Australije vratio u Hrvatsku zato što želim pomoći u stvaranju, obrani i izgradnji moderne, samostalne i demokratske hrvatske države. Na toj sam crti, usprkos velikom razočaranju, ostao i danas i ustrajat ću do kraja svojeg života.

Kao veliki prevrtljivac i oportunist, Mesić je u zadnjih 25 godina svaki drugi dan mijenjao svoja stajališta i sukladno tome davao skandalozne političke izjave, koje su išle na štetu Hrvatskog naroda ne samo u domovini nego i u inozemstvu. Nikako nisam mogao shvatiti da je većina glasača koji su izašli na izbore mogla dva puta izabrati tog šarlatana za predsjednika Republike Hrvatske.

Pozivam Hrvatski svjetski kongres i sve hrvatske organizacije i društva da javno i oštro osude izjavu Stjepana Mesića, a ja ću pokrenuti inicijativu da takvu osudu Stjepana Mesića zbog protuhrvatskog rada već više od dva desetljeća potpišu i mnogi povratnici u domovini iz svih krajeva svijeta.

U zaključku, pozivam predsjednicu Republike Hrvatske gospođu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a posebno HDZ, čiji je Mesić bio vodeći član nakon osnivanja stranke 1989. godine, da ga javno osude i pokrenu postupak za sve njegove veleizdaje.

Antun Babić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Petrov o Vrdoljaku: ‘Da nije tragično, bilo bi komično’

Objavljeno

na

Objavio

Šef Mosta Božo Petrov komentirao je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, kao i njegove najave 5 ključnih politika te stranke o kojima je danas govorio HNS-ovac

‘Da nije tragično, bilo bi komično. Jedina stvar koju je rekao i koja je točna je da Most noćna mora koruptivnog djelovanja. Njegove izjave su komične, no njegovo je djelovanje bilo izuzetno štetno’, kazao je Petrov, piše N1

Očekuje li da će se Vrdoljak vratiti u Vladu, upitan je.

‘Sve je moguće. Ono što je on govorio da je nemoguće, pokazalo je da je laž’, govori Petrov.

Govoreći o stanju u Mostu, odnosno o odlasku Vlahe Orepića, Petrov je ponovio da Orepiću želi sreću u političkom djelovanju te da je Most okrenut prema budućnosti. ‘O bivšima sve najbolje’, kazao je Petrov.

Na pitanje hoće li biti predsjednički kandidat – kazao je da će biti onako kako odluči Most.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zorica Gregurić: Ratna odšteta se ne može vezati uz odluke haškog suda jer je činjenica da je izvršena agresija na RH

Objavljeno

na

Objavio

U kolovozu 1996. donesen je Sporazum prema kojem su se Hrvatska i Srbija obvezale u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo s po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. To se nije dogodilo i naknada do sada nije isplaćena.

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, u razgovoru za Narod.hr ističe kako je u svakom slučaju za to odgovorna Vlada RH.

“U vrijeme kada je imala priliku, obzirom da je potpisan Sporazum, oni ga nisu proveli. To stoji i dalje. Ratna odšteta se ne može vezati na bilo kakve odluke haškog suda jer je činjenica da je Srbija i Crna Gora uz pomoć JNA izvršila agresiju na teritorij RH.”

Gregurić se sjeća napada i razaranja za koja je Hrvatska trebala tražiti odštetu:

“S teritorija Republike Srbije prvi napad na Hrvatsku je Erdut. Što se tiče bombardiranja iz zraka, njih je bilo i ranije, ali prvi zemljani napad s teritorija na teritorij bio je 25. srpnja 1991. godine. Poginula su šestorica Tigrova, pripadnika 1. Gardijske brigade, a 18 ih je ranjeno.

O Vukovaru ne moramo uopće govoriti. Postoje zapisi, video zapisi, svjedočenja, sudske odluke itd. Republika Hrvatska s punim pravom može tražiti odštetu za ratna razaranja od Srbije i od Crne Gore. Ovdje govorim o ratnim razaranjima. Moraju biti uključene i odštete za bespravna i protupravna zatočenja, mučenja pripadnika HV-a i redarstvenih snaga, a jednako tako i civila.”

Nastavlja kako Hrvatska prema međunarodnom pravu može tražiti odštetu.

“Postoje pravni temelji. Međutim ono što nikome u Hrvatskoj nije jasno je to da kada netko treba platiti za razaranja, smrti, sakaćenja, invalidnost, zatočenja… Kako god nazvali takva razaranja i uništavanja, nije jasno zašto nijedna vlast do sada nije potraživala odštetu. Radi se uglavnom o hrvatskim braniteljima, pripadnicima redarstvenih snaga i specijalne policije, jednako kao i o civilima”, kaže Gregurić.

Osvrnula se i na Zakon o braniteljima:

“Kao što je bilo zadnjih dana prilikom izglasavanja Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, glavni napad je bio to da smo veliko opterećenje za proračun, da smo privilegirani… Umjesto da glavni prigovor bude zašto Vlada RH do sada nije potegnula pitanje plaćanja. Ne mora uopće potezati to pitanje. Zašto nije samo proveden Sporazum?”, pita se Zorica Gregurić.

Narod.hr

 

Vesna Balažević i Zorica Gregurić dobrovoljno su otišle u vukovarsku bolnicu 1991. i ostale do kraja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari