Connect with us

Događaji

Anušić: Hrvati su željeli slobodnu državu sedam stoljeća

Objavljeno

-

Hina

Ministar obrane Anušić istaknuo je u petak u Virovitici na proslavi 30. obljetnice ustroja 81. gardijske bojne HV-a ‘Kumovi’, da su Hrvati željeli slobodnu državu sedam stoljeća, zato su bili zatvarani i ubijani, a tek referendumom 1990. i obrambenim Domovinskim ratom to je postignuto.

U povodu 30. obljetnice osnutka te postrojbe održana je u Virovitici svečana sjednica, na kojoj su, uz izaslanika predsjednika Vlade ministra obrane Ivana Anušića, nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, načelnik GS OS Kundid, pripadnici postrojbe, članovi obitelji

Brigadni general Renato Romić koji je predvodio 81. gardijsku brigadu HV-a „Kumovi“ na raznim bojištima Hrvatske tijekom Domovinskog rata i susjedne BiH, obraćajući se uzvanicima podsjetio je da je 81. gardijska brigada u rekordnom roku ušla u oslobođene Okučane.

Tijekom vojno redarstvene operacije ‘Oluje’ bili su zaduženi za zaustavljanje prodora srpske vojske iz smjera Drvara, a taj su zadatak obavili profesionalno. Napomenuo je i kako je ta brigada oslobodila i Jajce.

Brigadni general Romić istaknuo je kako je 21 pripadnik postrojbe položio život za slobodnu Hrvatsku, a njih 169 je ranjeno.

Domovinski rat ishodište naše državnosti

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Tihomir Kundid kazao je da je Domovinski rat ishodište naše državnosti

Izaslanik premijera, ministar obrane Anušić istaknuo je da su Hrvati željeli slobodnu državu sedam stoljeća i zbog toga su bili zatvarani i ubijani. Tek referendumom o neovisnosti Republike Hrvatske 1990. i prvim ratnim sukobima i oružanim napadima na Hrvatsku 1991., hrvatski narod predvođen predsjednikom RH Franjom Tuđmanom i braniteljima krenuo je u ostvarivanje višestoljetnog sna, a taj je cilj postignut okončanjem obrambenog Domovinskog rata i ratnih djelovanja.

Predsjednik Sabora Jandroković izjavio je da zahvaljujući predsjedniku Franji Tuđmanu i braniteljima danas Hrvatska uživa slobodu.

„I danas ima onih koji još uvijek žele relativizirati događaje iz prve polovice 90-tih godina, ali ovakve prigode postoje da osnažimo sjećanja na ono što se i kako zbivalo prilikom oslobođenja Hrvatske“, rekao je.

Zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas imamo gospodarski snažnu državu, ali, naglasio je Jandroković, moramo imati i snažno ustrojenu vojnu silu na čemu intenzivno radimo.

Krstićević o političkom angažmanu, Turudić u pratnji osiguranja

Na svečanoj sjednici u povodu virovitičke postrojbe „Kumovi“ bili su i brojni uzvanici iz javnog života.

Virovitičanin Ivan Turudić, izabrani glavni državni odvjetnik i nekadašnji hrvatski branitelj, nije davao izjave novinarima, a zbog nedavno upućenih mu prijetnji došao je u pratnji osiguranja.

Predsjednik Sabora Jandroković najviše vremena proveo je u neformalnom druženju s generalom i bivšim ministrom obrane Damirom Krstičevićem, a sada ponovno izabranim saborskim zastupnikom HDZ-a.

Na novinski upit Krstičeviću znači li njegovo druženje s Jandrokovićem ponovni povratak u (visoku) politiku, odgovorio je niječno. „Ja sam svoje dao u politici, tu sam uz svoje suborce“, kratko je rekao general Krstičević.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas