Connect with us

Politika

Anušić najavio posjet ZTC-u radi rješavanja problema u funkcioniranju

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je svoj skorašnji posjet Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC), nakon što se u petak u razgovoru s predsjednikom Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijanom Luketićem složio kako postoje problemi u funkcioniranju ZTC-a.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, ministar Anušić i predsjednik sindikata ZTC-a Luketić dogovorili su daljnje aktivnosti nakon što je utvrđeno kako postoji obostrana volja da se problemi što prije riješe na korist tvrtke i radnika.

Sindikat je prošlog tjedna poslao otvoreno pismo predsjedniku Vlade, ministrima obrane, branitelja te državne imovine, kao i Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), ali i medijima, u kojem navodi da se na čelo ZTC-a uporno dovode osobe iz vojnog sustava koje nemaju znanja niti potrebnog iskustva za vođenje jednog trgovačkog društva te da ih poslovanje i uspjeh ZTC-a ni ne zanima jer imaju dobre ugovore i zajamčene otpremnine.

ZTC-ov sindikat u pismu je upozorio da će takvo loše upravljanje dovesti do ugrožavanja priprema za protupožarnu sezonu i uspostavljanja Hitne helikopterske službe.

Uz to, sindikat tvrdi da se bez objašnjenja odbijaju ponude stranih ulagača koji bi investirali u ZTC, zbog čega je tvrtka ”iz ozbiljnog i kvalitetnog projekta i s potencijalom za razvoj postao ‘bolesnik’ s kojim se ne zna što dalje – održavati na životu, ugasiti ili izliječiti. Ili ga se namjerno uništava”.

Stoga u sindikatu traže hitno rješavanje problema upravljanja ZTC-om, povećanje plaća i zaustavljanje diskriminacije, te izvijestili da je zbog neuspjelih kolektivnih pregovora pokrenut postupak mirenja te da će, ako bude neuspješno, radnici stupiti u štrajk.

Anušićev prethodnik Mario Banožić u više je navrata odbacivao navode da MORH ima ikakve ingerencije nad ZTC-om, navodeći da je centar trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske i u nadležnosti CERP-a.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari