Connect with us

Komentar

Anušić: Ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora

Objavljeno

on

Nakon što Kolinda Grabar-Kitarović nije osvojila drugi predsjednički mandat, sazvana je za utorak u 18h zajednička sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi trebalo se raspraviti o uzrocima poraza.

Posebni premijerov savjetnik Robert Kopal čestitao je novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću i dao je svoj osvrt na poraz kandidatkinje HDZ-a. Naveo je kako su predsjednički izbori izuzetno individualizirani izbori.

– Iako su iza svakog kandidata stajale stranke, ali ipak čovjek u predsjedničkim izborima ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju. – istaknuo je Kopal. On smatra kako je tip kampanje kakav je bio u Hrvatskoj doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira i motivira.

Slaže s ministrom Davorom Božinovićem da treba ustanoviti razloge, a ne krivce poraza njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima, jer, naglasio je Kopal, “to sigurno nije jednadžba s jednom nego s više nepoznanica.”

Na pitanje koliko je zabrinjavajuće stanje u HDZ-u s obzirom na rezultate europskih i predsjedničkih izbora, Kopal je rekao da je na europskim izborima HDZ pobijedio, te ne treba smetnuti s uma da su predsjednički izbori specifičan tip izbora, pa se ne mogu uspoređivati rezultati tih dvaju izbora.

Dodao je da se crni labud može dogoditi samo jednom jer je neočekivan, a sve dalje, pa i u vezi onoga što se dogodilo na ovim izborima, više nisu crni labudovi.

U središnjicu HDZ-a stigao je Ivan Anušić, šef stožera Kolinde Grabar-Kitarović koji pak ističe kako je njegova kandidatkinja izgubila zato što je netko drugi dobio više glasova.

– Svi snosimo odgovornost, i kandidatkinja i svi mi koji smo radili. Spremni smo podnijeti odgovornost i sankcije koje trebamo podnijeti. – kazao je Anušić koji smatra kako ne treba upirati prstom u nikog drugoga.

– Ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora. Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje – rekao je Anušić.

– Nema tu nikakvih čudnih stvari, jednostavno kandidat koji je bio u drugom krugu predsjedničkih izbora nasuprot Kolinde Grabar-Kitarović, je dobio 106 tisuća glasova više, to je jasna stvar, nema tu nikakve dileme, dodao je.

Anušić ne očekuje žestoku raspravu na Predsjedništvu stranke koje treba analizirati razloge gubitka predsjedničkih izbora, no, kaže, da je moguća. “Nakon analize činjenica koje ću večeras iznijeti, otvorit će se rasprava, a hoće li ona biti žustra ili manje žustra vidjet ćete nakon sjednice”, rekao je.

Po njegovim riječima, velika razlika u broju glasova nije bila samo u Zagrebu, nego i u Istri, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj županiji, a pobjeda njihove kandidatkinje Grabar-Kitarović u ostatku županija to nije mogla nadoknaditi.

“Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje, ni u glasačima Miroslava Škore, ni u njemu, molim da mi se ne imputira da sam to rekao”, rekao je novinarima voditelj predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović.

Također, ne smatra niti da su na rezultate utjecali nevažeći listići kojih je, kaže, uvijek između tri i 3,5 posto, a sada i do 5,5 posto.

“Kada to sve zbrojite na razini Hrvatske imate 37 tisuća više nevažećih listića nego inače, to uopće nije utjecalo na rezultate”, zaključio je Anušić.

Ministar Damir Krstičević čestitao je Milanoviću na izbornoj pobjedi, no na pitanja o tome tko je kriv naveo je kako će se suzdržati od komentara.

– Ja sam bio cijelo vrijeme u kampanji. Nadam se dobroj suradnji od interesa jačanja hrvatske vojske. – istaknuo je Krstičević.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke napraviti analizu rezultata predsjedničkih izbora na kojima je izgubila njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

„Analizu, analizu. Vidimo se poslije”, kratko je poručio Plenković novinarima ispred Središnjice stranke prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o temi sjednice.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari