Pratite nas

Gospodarstvo

Anušić: Ovako je trebala izgledati hrvatska priča

Objavljeno

na

Tijekom posljednjih nekoliko dana kandidat za župana Ivan Anušić obišao je niz obrtnika, manjih i većih tvrtki s područja Osječko-baranjske županije kako bi se upoznao s njihovim radom, ali i poteškoćama na koje nailaze tijekom poslovanja.

S budućim dožupanima i suradnicima obišli su proizvodne pogone najveće deterdžentsko-toaletne industrije u regiji Saponije d.d. Zahvaljujući inovativnim i superiornim proizvodima te odgovornosti zaposlenika na svim razinama, Saponia danas zadovoljava potrebe svojih klijenata i iznad njihovih očekivanja.

– Saponija ima rast prihoda posljednjih 18 godina, dakle otkako je privatizirana, konstantno ima rast proizvodnje. Tijekom posljednjih godina u ovu je tvrtku investirano oko 50 milijuna eura i danas je tehnološki izvrsno opremljena tvrtka – rekao je Damir Skender, predsjednik Uprave Saponije.

Nakon Saponije Anušić je u društvu rukovoditelja obiju tvrtki obišao i Kandit. Kandit je tvrtka koju je Saponija kupila 2011. godine, kada su prihodi tvrtke iznosili 120 milijuna kuna. Prošle godine prihod Kanditu narastao je na 286 milijuna kuna i dalje raste.

“Ovo je trebala biti hrvatska priča u svim tvrtkama koje su preživjele raspad Jugoslavije i doživjele samostalnost Hrvatske, a nažalost nisu, jer su nestale u privatizaciji. Ovo je primjer kako se treba raditi, ovdje rade lokalni ljudi, i rade godinama, većina zaposlenika koja dođe u ove dvije tvrtke tu i završi svoj radni vijek. Svi direktori su od početka svoje karijere u Saponiji, samo su posao započeli s mnogo nižih pozicija. Razvijali su se poslovno tijekom godina i danas vode uspješnu tvrtku. I ono što je iznimno važno, Kandit i Saponija ne samo da proizvode nego i izvoze i time stvaraju nove vrijednosti”, kaže Anušić.

Izuzetno je zadovoljna i Uprava Kandita u koji je otkako je vlasništvo preuzela Saponija uloženo oko 210 milijuna kuna. Tako je danas Kandit treća po veličini kanditorska tvrtka u Hrvatskoj. Nakon obilaska proizvodnih pogona Kandita, Anušić je kazao kako regionalna samouprava itekako može pomoći i tvrtkama poput Saponije i Kandita koji zajedno zapošljavaju više od 1000 Slavonaca i Baranjaca. Otvaranje lokalnog tržišta, ali i pokretanje inicijativa prema ministarstvima da se izmijene zakonske regulative koje ih u jednom dijelu poslovanja sprječavaju da rade bolje i kvalitetnije, rekao je Anušić. (Izbori)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Osječko-baranjsku županija dodjeljuje uskrsnice za 5.155 umirovljenika

Objavljeno

na

Objavio

Povodom blagdana Uskrsa od 19. ožujka 2018. godine počinje isplata jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 150,00 kuna, odnosno uskrsnica za 5.155 umirovljenika s područja Osječko-baranjske županije. Naime, sukladno financijskim mogućnostima Županije, župan Ivan Anušić donio je rješenje o isplati uskrsnica umirovljenicima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije čija je mirovina 1.200,00 kuna ili manje.

Za tu namjenu iz proračuna će se isplatiti ukupno 773.250,00 kuna, a novac će se dostaviti na kućne adrese umirovljenika.

Isplata ovih jednokratnih novčanih pomoći obavlja se prema Ispisu korisnika mirovine za Osječko-baranjsku županiju koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, i to za korisnike starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina i korisnike invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a korisnici nisu u radnom odnosu.

Uskrsnicu mogu ostvariti i umirovljenici čiji ukupni iznos mirovina ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu iznosi 1.200,00 kuna ili manja, kao i drugi korisnici mirovine koji iz nekih razloga nisu na popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a imaju navedeni iznos mirovine.

U županijskom proračunu osigurana su i dodatna sredstva za umirovljenike koji eventualno nisu na navedenom popisu HZMO-a, a također imaju mirovinu 1.200,00 kuna ili manje te stoga mogu podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Osijek, Kapucinska 40/I.

Zahtjevi za isplatu 150,00 jednokratne novčane naknade primat će se do kraja travnja, a za eventualne nejasnoće građani se mogu javiti na telefonski broj 031 221 660.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Rimac gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Poslovni.hr

Rimac automobili zajedno sa svojim kineskim partnerom Camel grupom u Kini grade tvornicu električnih motora i baterija vrijednu 158,2 milijuna američkih dolara odnosno gotovo milijardu kuna.

Rimac će uložiti pet milijuna eura i znanje te dobiti 40 posto vlasništva. Tvornica bi se treba izgraditi do kraja ove godine

Nova tvornica bit će usmjerena isključivo na kinesko tržište.

“Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast”, rekao je za Poslovni dnevnik Mate Rimac.

Tvornica se gradi u gradu Xiangyangu u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, i podjednako je udaljena, oko tisuću kilometara od tri najvažnije gospodarske točke, Pekinga, Šangaja i Hong Konga. Na širem gradskom području živi pet i pol milijuna ljudi.

Prema podacima gradske uprave Xiangyanga u posljednjih pet godina na području grada realizirano je investicija u vrijednosti 400 milijardi juana. Preračunato, to je nešto manje od 400 milijardi kuna. Koliko je taj iznos ulaganja velik najbolje ukazuje usporedba s Hrvatskom. Taj jedan, nama manje poznati kineski grad primio je samo u posljednjih pet godina gotovo dvostruko više investicija nego cijela Hrvatska od osnutka do danas.

Kineski proizvođač baterija ulaže 30 milijuna eura u Rimac Automobile

 

Rimac u Ženevi predstavio svoj novi superautomobil

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati