Pratite nas

Vijesti

Anušić: Već imamo i lokaciju za novi KBC Osijek

Objavljeno

na

Foto: Hina

Najuspješnija smo županija i u programu “Zaželi”, sa 170 milijuna kuna zaposlit ćemo više od 1000 žena koje će skrbiti o 4700 kućanstava, ističe župan Anušić

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić za lokalni.vecernji.hr razgovarao je o velikim projektima koji su iza njega i županije te onima koji slijede.

S tri važan priznanja u rukama završili ste 2018. godine. Po čemu je ova županija bolja od ostalih?

– Izuzetno mi je drago što se pozitivni pomaci u našoj županiji već vide. Proteklih godinu i pol intenzivno smo radili na nizu kapitalnih projekata čija priprema iziskuje višemjesečni rad stručnih službi i krajem godine došli smo do faze realizacije. Nagrada koju smo dobili prvi je put dodijeljena u Hrvatskoj u sklopu kampanje “Obnovimo Hrvatsku”, a Osječko-baranjska županija dobitnica je “Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj”. Najuspješnija smo županija i u programu “Zaželi”, sa 170 milijuna kuna zaposlit ćemo više od 1000 žena koje će skrbiti o 4700 kućanstava. Najviše sredstava povukli smo i kroz projekte energetske obnove pa tako obnavljamo 54 objekta škola, domova zdravlja, bolnica, domova za stare i nemoćne.

“Zakotrljao” se projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Što će njegova gradnja značiti za razvoj poljoprivrede?

– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za cilj će imati povezivanje proizvođača voća i povrća radi jačanja konkurentnosti, omogućit će im skladištenje robe te organiziran i siguran plasman na tržište, a time će ujedno poljoprivredne proizvođače potaknuti i na povećanje njihove proizvodnje. Krajem 2018. smo potpisali ugovor o izradi projektne dokumentacije, planiramo ukupni skladišni prostor za oko 3000 tona voća s mogućnošću proširenja za još 1500 tona, tunel za brzo smrzavanje, liniju za proizvodnju soka, sušaru, pakirnicu, laboratorij za kontrolu kvalitete kao i tehnološki inkubator za preradu voća i povrća. Od iznimne je važnosti udruživanje naših proizvođača zbog konkurentnosti na tržištu i zato je ovaj objekt, o kojem smo slušali godinama, jedna od kapitalnih investicija županije.

Počinje uskoro i gradnja Prve gimnazije…

– Tako je, prije nekoliko smo dana potpisali Ugovor o izradi projektne dokumentacije. Prve učenike u gimnaziji očekujemo za dvije do tri godine. Nova će zgrada gimnazije, osim moderno uređenih predavaonica, kabineta i učionica, imati i trodijelnu dvoranu, kao i partersko uređenje sa sportskim terenima.

Prošla je prva godina Vašeg projekta besplatne prehrane u osnovnim školama. Kako ste njime zadovoljni?

– Prvi ciljevi ovog velikog projekta su ostvareni u potpunosti, a to je da svi osnovnoškolci u našoj županiji bez obzira na to je li Županija osnivač škola ili ne, imaju besplatan školski obrok, pa možemo reći da smo zadovoljni. Krenuli smo i u provedbu drugih faza koje se odnose na pripremu kuhanog obroka u školama, prošle smo godine intenzivno radili na opremanju školskih kuhinja kako bi kuharice mogle pripremati topli obrok koji su učenici odlično prihvatili. Proveli smo i anketiranje naših proizvođača kako bismo utvrdili količine hrane koja bi dolazila sa slavonskih i baranjskih polja ravno u školske kuhinje. Na količinama namirnica još moramo raditi kako bismo osigurali dovoljno da u idućim fazama ”Školskog obroka za sve” svi učenici jedu isključivo hranu pripremljenu od domaćih i ekološki uzgojenih namirnica. Riječ je o projektu koji na godišnjoj razini vrijedi 19 milijuna kuna, što je znatna financijska injekcija koju bismo na taj način vratili našim OPG-ovima od kojih ćemo kupovati hranu.

Pet slavonskih županija potpisalo je sporazum o zajedničkom nastupu u pripremi i provedbi razvojnih projekata. Što očekujete od te suradnje?

– Dogovorili smo suradnju u pripremi, provedbi i zastupanju razvojnih projekata, a osobito onih usmjerenih prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja. U planu nam je vrlo brzo zajednički koristiti ured Osječko-baranjske županije u Bruxellesu kako bismo kao jedna regija nastupali prema europskim institucijama. OBŽ je najveća na istoku Hrvatske i prirodno je da bude lider razvoja i napretka ovog dijela zemlje, a samo zajedničkim djelovanjem svih pet županija možemo ozbiljno osmisliti i realizirati strateške projekte koji će nam donijeti boljitak.

Dani hrvatskog turizma u listopadu trebali bi biti u Osijeku, ujedno prvi put na kontinentu. Koliko je to važno za razvoj turizma u Slavoniji i Baranji?

– U ovom trenutku možda je i jedna od najvažnijih manifestacija za Slavoniju, Baranju i Srijem jer sam siguran da će donijeti prekretnicu u percepciji naše regije kao kontinentalne turističke destinacije. Posljednjih godinu dana sustavno radimo na razvoju turističkih potencijala koji su zaista nepresušni, od prirodnih ljepota, kulturne i sakralne baštine, Dunava i Drave, Kopačkog rita i naravno neizostavne gastronomije i vrhunskih vina. Kada izuzmete more, nema tog vida turizma kao ni afiniteta turista koje mi ne možemo ponuditi i zadovoljiti. Naša je prednost upravo u tome što možemo razvijati turizam 365 dana u godini i upravo ćemo na Danima hrvatskog turizma u Slavoniji pokazati svu raskoš naše turističke ponude.

U planu je i Gospodarski centar, u suradnji s Gradom Osijekom. O čemu je točno riječ?

– Osijek je grad koji zaslužuje adekvatniji sajamski prostor od onoga koji ima. Ideja je nastala zaista iz potrebe i u planu je izgradnja polivalentnog centra s 5000 metara četvornih zatvorenog i 45.000 “kvadrata” vanjskog izložbeno-prodajnog prostora, s kongresnim centrom, ugostiteljskim sadržajima, poslovnim prostorima za male i srednje poduzetnike te za poduzetničke potporne institucije. To je zapravo još jedan regionalni projekt kojim namjeravamo obuhvatiti sve slavonske županije.

Najavljena je i gradnja nove zgrade KBC-a Osijek. Kada se može očekivati početak tog projekta?

– Na nedavnoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ministrica Žalac najavila je kako je osigurano 30 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, ministar Kujundžić najavio je iz Ministarstva zdravstva osigurati još pet milijuna kuna i time smo osigurali sva potrebna sredstva. Iako se o tome govori već godinama, posljednjih smo godinu dana intenzivno lobirali za ovaj strateški projekt koji je bitan i koji će se realizirati Projektom SBS. Osigurali smo i lokaciju za novi KBC koja će biti puno pristupačnija pacijentima iz cijele istočne Hrvatske.

lokalni.vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Zoran Ničeno: Ne protjerujemo migrante u BiH, odvraćamo ih na granici

Objavljeno

na

Objavio

Na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane su tri osobe koje dovodimo u vezu krijumčarenjem migranata i događajem kod Slatine Pokupske, izjavio je u Dnevniku HTV-a Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodao je da među njima nije vozač kombija za kojim policija intenzivno traga, ali kako vjeruje da te osobe mogu dati kvalitetne informacije o njemu. Imamo određene informacije o mogućem počinitelji i intenzivno tragamo za njim, rekao je.

Ničeno kaže kako se ove godine bilježi povećanje ilegalnih prelazaka granice za skoro 200 posto.

– To je za prvih sedam mjeseci 9487 takvih slučajeva. Istovremeno svake godine bilježimo, od kada je taj migrantski krak krenuo preko Bosne i Hercegovine, povećanje zadiranja u sivu zonu, kriminal i krijumčarenje, rast od 100 posto godišnje. I ove godine u prvih 7 mjeseci bilježimo 505 uhićenih krijumčara. Smatramo da to nije samo zbog povećanja broja ilegalnih migranata već i bolje organizacije policije, fleksibilnosti, uključivanju svih snaga u borbu protiv ilegalnih migracija, istaknuo je.

Smatra kako susjedna Bosna i Hercegovina namjerno migrantsku krizu “gura” na granicu s našom zemljom.

– Mi smo neki dan u medijima vidjeli snimku kako BiH policija ispred sebe gura grupu od stotinjak migranata i vodi ih prema kampu Vučjak. Problem je što je taj kamp namjerno napravljen na samoj granici s Hrvatskom i policija kantona ne dozvoljava da se te osobe vrate nazad. Trenutno je jedina njihova mogućnost odlazak u Hrvatsku. Dakle oni nisu direktno protjerani u Hrvatsku nego u područje koje ima kontakt jedino s RH. Iz toga se može zaključiti da ih tjeraju prema Hrvatskoj, to je posve očigledno, poručio je Ničeno.

Negirao je optužbe o policijskoj brutalnosti prema migrantima.

– Mi se već par godina susrećemo s tim optužbama jer u medijskom prostoru se plasiraju teze da je ilegalni prelazak granice nešto sasvim normalno i da su ti migranti u pravu. Gleda se samo humanitarni aspekt koji jeste zabrinjavajući i mi smo stvarno zabrinuti za humanitarno stanje migranata u BiH. Međutim to je posljedica nečinjenja u zaštiti granica Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom i nesprječavanje migranata da uđu u BiH. Jednom kada s ciljem dovedete 2-3-7 tisuće migranata u Bihać onda su oni usmjereni samo na ilegalni prelazak u Republiku Hrvatsku. Mi smatramo da je to potpuno nedopustivo i potpuno smo spremni na sve izazove koji slijede, naglasio je.

Kaže kako naša policija ne radi protjerivanje migranata u BiH već se odvraćanje vrši na graničnoj crti.

– Mi sprječavamo ulazak migranata u RH. Mi smo svaku pritužbu za uporabu sile detaljno istražili i na nju odgovorili. Do sada nismo takvih slučajeva imali, ističe.

Smatra kako žice i ograde nisu rješenje migranstke krize.

– Žice i ograde su samo tehničke zapreke koje mogu pomoći u smanjenju broja policijskih djelatnika na nekom mjestu. Žice nisu rješenje migrantske krize. Migrantskoj krizi se treba pristupiti s voljom i željom da se granice štite. Hrvatska je svoje centre za migrante izgradila na granici s BiH i Srbijom, dakle tamo gdje je problem nastao, nismo ih izgradili na granici sa Slovenijom kako bi poticali njihov odlazak dalje u zemlje EU-a, objasnio je načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova u ekskluzivnom razgovoru za HTV.

Apelirao je na međunarodne i nevladine organizacije u BiH da ponovno informiraju migrante da ilegalni prijelaz granice nije dopušten, a te informacije mogu naći na web stranicama hrvatske policije.

Tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, u nedjelju ujutro, u Slatini Pokupskoj na glinskom području policijski su službenici pokušali zaustaviti kombi njemačke registracije, no kombi je ubrzao te sletio u Kupu, a policija je iz njega izvukla 11 migranata.

 

Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Karamarko: Ne ponaša li se manipulator Milorad Pupovac upravo prema memorandumskom obrascu?

Objavljeno

na

Objavio

Vodeći ideolog srpskog nacionalizma Vasa Čubrilović izjavio je u svom govoru 1939. godine u Banjoj Luci: “Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprječavanju nastanka bilo kakve hrvatske države, a ako se to uslijed povijesnih okolnost i dogodi, pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji takve države”.

Ta strateška ideja utkana je kao crvena nit u sve srpske memorandume, a o modusu operandi pobunjene i izmanipulirane srpske manjine u Hrvatskoj mogli smo slušati iz usta psihijatra Jovana Raškovića tijekom balvan revolucije, nakon koje je buknuo krvavi rat protiv Hrvatske te je jedna trećina naše domovine okupirana i genocidno etnički očišćena od Hrvata.

U svom patetičnom glumatanju ugroženog Srbina u Hrvatskoj u povodu incidenta u jednoj birtiji u Đevrskama blizu Knina (koji najoštrije osuđujem), Milorad Pupovac, stup koalicijske stabilnosti vladajuće većine i stup stabilnosti Hrvatske, na N1 TV-u adresira na mene stanje mržnje i opće netrpeljivosti tvrdeći kako napadi na Srbe eskaliraju od 2014., kada sam kao tadašnji šef HDZ-a poručio – “nikada više sramotne i ponižavajuće koalicije sa SDSS-om”.

Naravno, tko bi koalirao sa SDSS-om znajući da je osnivač SDSS-a ratni zločinac Goran Hadžić, tko bi koalirao sa SDSS-om ako poznaje hrvatsku povijest i povijest srpskih imperijalističkih pretenzija na Hrvatsku, ako jasno razaznaje što je Vasa Čubrilović 1939. godine doista rekao.

Nije li Pupovčev SDSS samo instrument u velikosrpskoj osvajačkoj strategiji i stranka koja je zapravo glasnogovornica Vase Čubrilovića? Ne ponaša li se manipulator Milorad Pupovac upravo prema tom memorandumskom obrascu i nije li zapravo on zadužen za dekonsolidaciju bilo kakve hrvatske države po tom vjekovnom velikosrpskome modelu?

Imamo li uopće snažne dokaze da se incident u jednoj birtiji kraj Knina dogodio na osnovama nacionalne netrpeljivosti? Imamo li pravovaljane dokaze da se u bilo kojem drugom slučaju nasilja radi o sukobu zbog nacionalne mržnje kako to insinuira Milorad Pupovac?

Imamo li dokaze tko i zašto ispisuje grafite s ustaškim simbolima po Hrvatskoj, je li netko optužen, osuđen? Imamo li dokaze tko su crtači splitske svastike ili možemo opravdano posumnjati da su proizvođači netrpeljivosti i incidenata upravo oni koji za netrpeljivost optužuju mene i poštene Hrvatice i Hrvate?

Nemamo takve dokaze, ali imamo dokaze kako je ovdje riječ o lažnoj tezi vječne ugroženosti Srba u Hrvatskoj, što implicite podupire velikosrpsku tezu da je hrvatski narod genocidan narod! Nema dokaza, ali će Milorad Pupovac i bez valjanih dokaza još jednom oblatiti Hrvatsku pred međunarodnom zajednicom.

Na kraju želim poručiti Miloradu Pupovcu da nikada ne bih koalirao s ovim vodstvom SDSS-a, pa makar zbog toga izgubio sve političke pozicije u životu, što sam već jednom i dokazao!

Nije li došlo vrijeme da na čelo srpske manjine u Hrvatskoj stane čovjek koji se ponosi svojim rodom i koji se ponosi hrvatskom domovinom? Nije li došlo vrijeme da srpska manjina u Hrvatskoj snažno okrene leđa onima koji stvaraju razdor i da se pokrene proces katarze i priznavanja svih zala koje je velikosrpska politika nanijela Hrvatskoj?

Dokle god Srbija i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ne priznaju etničko čišćenje i genocid nad hrvatskim narodom, dok god ne priznaju koncentracijske logore u kojima je mučeno i ubijeno tisuće naših domoljuba, dok god nam ne vrate naše nestale, opljačkano kulturno blago, dok god ne plate ratnu odštetu i dok ne budu osuđeni svi srpski ratni zločinci, pa i oni koji su usmrtili dr. Ivana Šretera, svaka koalicija s SDSS-om Milorada Pupovca je sramotna!

Pokretanje te katarze dužnost je upravo novih srpskih uglednika kao predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj s porukom Beogradu da prestane s govorom mržnje koji je već silno naštetio upravo srpskoj manjini u Hrvatskoj.

Proces te katarze znakovito je započeo haški uznik Milan Babić svojim posljednjim pokajničkim priznanjem neposredno prije nego što je izvršio suicid. Riječi priznanja umirućeg uvijek imaju posebnu težinu, pa molim Milorada Pupovca da dobro posluša kakve mu poruke šalje umirući Milan Babić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari