Pratite nas

Vijesti

Anušić: Već imamo i lokaciju za novi KBC Osijek

Objavljeno

na

Foto: Hina

Najuspješnija smo županija i u programu “Zaželi”, sa 170 milijuna kuna zaposlit ćemo više od 1000 žena koje će skrbiti o 4700 kućanstava, ističe župan Anušić

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić za lokalni.vecernji.hr razgovarao je o velikim projektima koji su iza njega i županije te onima koji slijede.

S tri važan priznanja u rukama završili ste 2018. godine. Po čemu je ova županija bolja od ostalih?

– Izuzetno mi je drago što se pozitivni pomaci u našoj županiji već vide. Proteklih godinu i pol intenzivno smo radili na nizu kapitalnih projekata čija priprema iziskuje višemjesečni rad stručnih službi i krajem godine došli smo do faze realizacije. Nagrada koju smo dobili prvi je put dodijeljena u Hrvatskoj u sklopu kampanje “Obnovimo Hrvatsku”, a Osječko-baranjska županija dobitnica je “Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj”. Najuspješnija smo županija i u programu “Zaželi”, sa 170 milijuna kuna zaposlit ćemo više od 1000 žena koje će skrbiti o 4700 kućanstava. Najviše sredstava povukli smo i kroz projekte energetske obnove pa tako obnavljamo 54 objekta škola, domova zdravlja, bolnica, domova za stare i nemoćne.

“Zakotrljao” se projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Što će njegova gradnja značiti za razvoj poljoprivrede?

– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za cilj će imati povezivanje proizvođača voća i povrća radi jačanja konkurentnosti, omogućit će im skladištenje robe te organiziran i siguran plasman na tržište, a time će ujedno poljoprivredne proizvođače potaknuti i na povećanje njihove proizvodnje. Krajem 2018. smo potpisali ugovor o izradi projektne dokumentacije, planiramo ukupni skladišni prostor za oko 3000 tona voća s mogućnošću proširenja za još 1500 tona, tunel za brzo smrzavanje, liniju za proizvodnju soka, sušaru, pakirnicu, laboratorij za kontrolu kvalitete kao i tehnološki inkubator za preradu voća i povrća. Od iznimne je važnosti udruživanje naših proizvođača zbog konkurentnosti na tržištu i zato je ovaj objekt, o kojem smo slušali godinama, jedna od kapitalnih investicija županije.

Počinje uskoro i gradnja Prve gimnazije…

– Tako je, prije nekoliko smo dana potpisali Ugovor o izradi projektne dokumentacije. Prve učenike u gimnaziji očekujemo za dvije do tri godine. Nova će zgrada gimnazije, osim moderno uređenih predavaonica, kabineta i učionica, imati i trodijelnu dvoranu, kao i partersko uređenje sa sportskim terenima.

Prošla je prva godina Vašeg projekta besplatne prehrane u osnovnim školama. Kako ste njime zadovoljni?

– Prvi ciljevi ovog velikog projekta su ostvareni u potpunosti, a to je da svi osnovnoškolci u našoj županiji bez obzira na to je li Županija osnivač škola ili ne, imaju besplatan školski obrok, pa možemo reći da smo zadovoljni. Krenuli smo i u provedbu drugih faza koje se odnose na pripremu kuhanog obroka u školama, prošle smo godine intenzivno radili na opremanju školskih kuhinja kako bi kuharice mogle pripremati topli obrok koji su učenici odlično prihvatili. Proveli smo i anketiranje naših proizvođača kako bismo utvrdili količine hrane koja bi dolazila sa slavonskih i baranjskih polja ravno u školske kuhinje. Na količinama namirnica još moramo raditi kako bismo osigurali dovoljno da u idućim fazama ”Školskog obroka za sve” svi učenici jedu isključivo hranu pripremljenu od domaćih i ekološki uzgojenih namirnica. Riječ je o projektu koji na godišnjoj razini vrijedi 19 milijuna kuna, što je znatna financijska injekcija koju bismo na taj način vratili našim OPG-ovima od kojih ćemo kupovati hranu.

Pet slavonskih županija potpisalo je sporazum o zajedničkom nastupu u pripremi i provedbi razvojnih projekata. Što očekujete od te suradnje?

– Dogovorili smo suradnju u pripremi, provedbi i zastupanju razvojnih projekata, a osobito onih usmjerenih prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja. U planu nam je vrlo brzo zajednički koristiti ured Osječko-baranjske županije u Bruxellesu kako bismo kao jedna regija nastupali prema europskim institucijama. OBŽ je najveća na istoku Hrvatske i prirodno je da bude lider razvoja i napretka ovog dijela zemlje, a samo zajedničkim djelovanjem svih pet županija možemo ozbiljno osmisliti i realizirati strateške projekte koji će nam donijeti boljitak.

Dani hrvatskog turizma u listopadu trebali bi biti u Osijeku, ujedno prvi put na kontinentu. Koliko je to važno za razvoj turizma u Slavoniji i Baranji?

– U ovom trenutku možda je i jedna od najvažnijih manifestacija za Slavoniju, Baranju i Srijem jer sam siguran da će donijeti prekretnicu u percepciji naše regije kao kontinentalne turističke destinacije. Posljednjih godinu dana sustavno radimo na razvoju turističkih potencijala koji su zaista nepresušni, od prirodnih ljepota, kulturne i sakralne baštine, Dunava i Drave, Kopačkog rita i naravno neizostavne gastronomije i vrhunskih vina. Kada izuzmete more, nema tog vida turizma kao ni afiniteta turista koje mi ne možemo ponuditi i zadovoljiti. Naša je prednost upravo u tome što možemo razvijati turizam 365 dana u godini i upravo ćemo na Danima hrvatskog turizma u Slavoniji pokazati svu raskoš naše turističke ponude.

U planu je i Gospodarski centar, u suradnji s Gradom Osijekom. O čemu je točno riječ?

– Osijek je grad koji zaslužuje adekvatniji sajamski prostor od onoga koji ima. Ideja je nastala zaista iz potrebe i u planu je izgradnja polivalentnog centra s 5000 metara četvornih zatvorenog i 45.000 “kvadrata” vanjskog izložbeno-prodajnog prostora, s kongresnim centrom, ugostiteljskim sadržajima, poslovnim prostorima za male i srednje poduzetnike te za poduzetničke potporne institucije. To je zapravo još jedan regionalni projekt kojim namjeravamo obuhvatiti sve slavonske županije.

Najavljena je i gradnja nove zgrade KBC-a Osijek. Kada se može očekivati početak tog projekta?

– Na nedavnoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ministrica Žalac najavila je kako je osigurano 30 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, ministar Kujundžić najavio je iz Ministarstva zdravstva osigurati još pet milijuna kuna i time smo osigurali sva potrebna sredstva. Iako se o tome govori već godinama, posljednjih smo godinu dana intenzivno lobirali za ovaj strateški projekt koji je bitan i koji će se realizirati Projektom SBS. Osigurali smo i lokaciju za novi KBC koja će biti puno pristupačnija pacijentima iz cijele istočne Hrvatske.

lokalni.vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Vijesti

Prvi rezultati izbora: HDZ osvaja 4 mandata, SDP 4, Suverenisti 1, Živi zid 1, Amsterdamska 1, Kolakušić 1

Objavljeno

na

Objavio

U 23:18 Novi preokret: SDP je osvojio još jedan mandat,  pa  sada kao i HDZ imaju 4 mandata.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve privremene rezultate. HDZ osvaja 4, SDP 4, Suverenisti 1, Živi zid 1, Amsterdamska koalicija 1 i lista Mislava Kolakušića 1 mandat.

U Europski parlament idu sljedeći kandidati: Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko (HDZ). Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić, Romana Jerković (SDP),  Ruža Tomašić (Hrvatski Suverenisti), Mislav Kolakušić (Nezavisna lista Mislava Kolakušića), Živi zid (Ivan Vilibor Sinčić), Valter Flego (Amsterdamska koalicija). 

Hrvatska je danas birala svoje zastupnike u Europskom parlamentu s 33 liste, na kojima je bilo 396 kandidata. Svi oni žele u Bruxelles, a odlazi ih samo 11, odnosno 12 ako bi se dogodio Brexit te bi Hrvatska dobila još jedno mjesto u Europarlamentu.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Ministar Medved hospitaliziran zbog teškoća sa srcem

Objavljeno

na

Objavio

Ministar branitelja Tomo Medved hospitaliziran je u subotu u KB Dubrava zbog problema sa srcem.

Kako doznaje VečernjiList, nije podvrgnut operaciji već mu je napravljen manji zahvat na krvožilnom sustavu, na koronarnim arterijama srca.
Stanje mu je stabilno, osjeća se dobro i očekuje se da će kroz dva, tri dana biti pušten iz bolnice. Jučer ujutro posjetio ga je i premijer Andrej Plenković. Ministar Medved u bolnici je, podsjetimo, završio i u ljeto 2016. godine, a liječio se u zagrebačkoj bolnici Rebro.
Tada je hospitaliziran zbog visokog krvnog tlaka javlja vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari