Connect with us

Vijesti

Anušić: Vukovar je najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti

Objavljeno

-

Foto: isječak

Vukovar najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti, rekao je ministar obrane Ivan Anušić na obilježavanju 32. godišnjice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kod Zavjetne kapelice na Putu spasa, poznatijem kao „kukuruzni put“, gdje su u petak položeni vijenci i upaljene svijeće.

“Vukovar je obranio Hrvatsku i da nije bilo Vukovara puno toga bi bilo drugačije. Vukovar i vukovarski borci su spasili ne samo Hrvatsku, nego i Osijek i cijelu istočnu Hrvatsku. Dali su nam prostora da se naoružamo, da dobijemo i naše saveznike u Europi i svijetu i zato im neizmjerno hvala”, poručio je ministar Anušić.

Dodao je kako su Bogdanovci jedan mali Vukovar te su mjesto koje je napravilo nevjerojatnu stvar u Domovinskom ratu odupirući se višestruko nadmoćnijem i brojnijem neprijatelju.

“Da smo uspjeli sačuvati “kukuruzni put” ili neki drugi koridor, Vukovar zasigurno ne bi nikad pao. Nažalost, to nije bilo tako. Vukovar nije izdržao. Sutra smo u koloni sjećanja i sjetit ćemo se svih onih koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku i s punim pijetetom i uvažavanjem pokloniti se žrtvi Vukovara”, rekao je Anušić.

Tijekom tromjesečne opsade Vukovara “kukuruzni put” bio je jedni put koji je spajao grad Vukovar sa slobodnim vinkovačkim područjem.

Protezao se kroz kukuruzna polja od Bogdanovaca do Vukovara i njime je u opkoljeni grad stizala humanitarna i medicinska pomoć, oružje i branitelji, a njime su i mnogi ranjenici i civili izašli iz neprestano napadanog Vukovara. Put je bio u funkciji sve do početka listopada i okupacije Marinaca čime se Vukovar našao u okruženju. (Hina)

Da se ne zaboravi: 17. studenog 1991. – Vukovar Zlatnih dukata

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas