Connect with us

Religija i Vjera

Apel hrvatskih biskupa: Aktivirajmo se oko zabrinjavajućih demografskih pokazatelja

Objavljeno

on

„Pozivamo na žurno donošenje i sustavno provođenje dugoročne pronatalitetne obiteljske i populacijske politike kao važnog dijela razvojne politike od vitalnoga interesa za budućnost hrvatskoga društva.“

U jeku priprema za redovnu Sinodu biskupa u Rimu o obitelji, a uoči Drugoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, hrvatski biskupi svoje 50. plenarno zasjedanje, održano od 14. do 16. travnja u Zagrebu, posvetili su upravo temi obitelji i izazovima s kojima se ta temeljna stanica Crkve i društva danas suočava. Po završetku zasjedanja, uputili su apel hrvatskoj javnosti:

„Mi hrvatski biskupi, želimo istaknuti kako je prijeko potrebno što prije uspostaviti konstruktivni dijalog između društvenih, političkih, gospodarskih i svih drugih relevantnih čimbenika radi zajedničkoga pronalaženja rješenja glede naše demografske budućnosti“, poručuju biskupi te pozivaju: „Pozivamo na žurno donošenje i sustavno provođenje dugoročne pronatalitetne obiteljske i populacijske politike kao važnog dijela razvojne politike od vitalnoga interesa za budućnost hrvatskoga društva.“

Razmotrivši sadašnju situaciju, a napose potaknuti zabrinjavajućim demografskim pokazateljima, hrvatski biskupi upućuju poziv crkvenoj javnosti, svim odgovornim državnim, društvenim, gospodarskim i drugim relevantnim čimbenicima, kao i svim ljudima dobre volje u domovini Hrvatskoj i iseljeništvu, da se zajednički suoče s aktualnim demografskim stanjem i očekivanim posljedicama, ako se ono ne promjeni.

U svom apelu biskupi navode govore kako Hrvatska već desetljećima proživljava tešku demografsku krizu koja u zadnje vrijeme poprima katastrofalne razmjere na što upozoravaju i demografi. Među višestrukim i složenim uzorcima posebice se ističu kontinuirano iseljavanje, napuštanje ruralnih i naseljavanje urbanih sredina, koncentracija stanovništva u svega nekoliko velikih gradova, spori razvoj manjih i srednjih gradova te odlazak ljudi na takozvani privremeni rad u inozemstvo.

Tu su i velika nezaposlenost, nesigurnost radnih mjesta, nepostojanje sustavne politike stambenoga zbrinjavanja mladih obitelji i negativni gospodarski trendovi koji ih dovode u sve nepovoljniji položaj. Kao poseban problem treba istaknuti i one tendencije u gospodarstvu koje ne idu na ruku ženama, majkama s malom djecom i trudnicama, a što se očituje na više načina: postavljanje uvjeta pri zapošljavanju da ne planiraju imati djecu, zatim nepovoljno radno vrijeme, pri čemu posebno mislimo na rad nedjeljom, kao i nedostatak infrastrukture usluga za obitelji s malom djecom.

Iz godine u godinu raste broj umrlih u odnosu na broj rođenih. Ako se nastave aktualni trendovi, po ozbiljnim procjenama demografa, Hrvatska će sredinom ovoga stoljeća imati oko milijun stanovnika manje. Za otprilike 40% opast će broj stanovnika mlađih dobnih skupina. Drastično smanjenje radno sposobnog stanovništva uzrokovat će nesagledive društvene i makroekonomske promjene.

Nužno je brzo reagirati te pokušati zaustaviti ili barem usporiti spomenute negativne trendove. Stječe se dojam da većina hrvatske javnosti nije dovoljno svjesna dugoročnih posljedica nastavljanja sadašnjih demografskih kretanja.

Biskupi posebno pozivaju vjernike da ustrajnom molitvom i konkretnim zauzimanjem daju svoj doprinos u prevladavanju sadašnjega stanja u duhu gesla Drugoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji: „Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR