Pratite nas

Apel onima koji su na vlasti Spasite hrvatskog vojnika, Junaka Domovinskoga rata – Veljka Marića!

Objavljeno

na

Američki predsjednik Barack Obama opet nam je održao lekciju, kako se bori za svoje državljane, odnosno za svoje vojnike. Naime, američkog vojnika Bowe Bergdahla još prije pet godina  oteli su talibani u Afganistanu, a američki predsjednik ovih je dana prvo telefonom prenio sretnu  vijest njegovoj obitelji, a potom ih je pozvao i u Bijelu kuću.

vmaric2A sretna vijest je glasila: izručili smo pet zatočenika iz logora Guantanamo, visokorangiranih talibanskih dužnosnika, poput bivših ministara unutarnjih poslova i obrane te bivšeg šefa tajne  službe nekadašnjeg talibanskog režima u Afaganistanu i zamijenili ih za zarobljenog američkog vojnika, za kojeg se čak sumnja da je u ovoj državi i dezertirao iz američke vojske! Pa, u čemu je poanta? U jednom od srpskih zatvora  se nalazi, ako se sjećate, hrvatski vojnik Veljko Marić iz Grubišnog Polja. Njega je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 23. rujna 2011. osudilo na drastičnu kaznu od 12 godina robije. Proglasili su ga krivim jer je 31. listopada 1991. (dakle, u vrijeme najžešće srpske agresije na Hrvatsku, a poglavito na Vukovar) u selu Rastovac u općini Grubišno Polje, kao pripadnik oružanih snaga Hrvatske vojske ubio Petra Slijepčevića. Uzalud se Marić branio da nije ubio ovu osobu, pa čak da nije toga dana ni bio u tom selu.

Na njegovoj strani bili su i svjedoci, ali na žalost ne i neke službe u Bjelovaru, koje su ga “zakopale”. Tko će koga, ako ne će svoj svoga! Ova presuda je neodrživa. Kao prvo, Marić je bio pripadnik Hrvatske vojske, što će reći da se borio protiv onih koji su iz Srbije, gazili, ubijali, masakrirali, palili, uništavali diljem Lijepe naše. Drugo, naprosto je nevjerojatno da Srbi, (nasljednici Jugoslavije), kao agresori na Republiku Hrvatsku, uhićuju i sude hrvatskom branitelju. A uhitili su ga 18. travnja 2010., na graničnom prijelazu Bugarske i Srbije, po nalogu njihova tužilaštva. Suđenje mu je počelo iste godine,  6. listopada.

Kasnije su mu navodno proširili istragu, opet u vezi ratnih zločina nad civilima u Grubišnom Polju. Na isti način Srbi, kao okupatori, mogli su osuditi i sve Marićeve kolege koji su sudjelovali u legalnoj akciji Hrvatske vojske zvanoj “Otkos”, a tijekom koje je, isticali su kao najveću lažu tijekom njegova suđenja, tobože opljačkano i spaljeno više od 30 sela u kojima su živjeli Srbi. Monstruozna optužba, monstruoznih tužitelja. Ali, najžalosnije od svega je činjenica da se za ovog hrvatskog vojnika nitko od hrvatskih pravnih institucija nije založio ne kako treba već nikako, kao da su željeli da “visi pedro”! I Marić je još danas na robiji u Srbiji. Njegova obitelj ostala je bez ičega. Zašto nitko od hrvatske vlasti ne razmišlja da ako ne može drugačije da postupe kao Amerikanci i jednostavno ga zamjene za srpske istinske zločince-četnike kojih ima po hrvatskim zatvorima? Ostaviti Marića među srpskim vukovima ravno je izdaji. Za njega se još jedino  bore pojedine Udruge proizašle iz Domovinskoga rata, odnosno pojedinci. Viču, a nitko ih ne čuje. Marić, jadan, nevin leži u zatvoru. To nam je naša borba dala!

Drugovi i drugarice, gospodo i gospođe koji ste trenutačno na vlasti u Hrvatskoj, a što vam je među ostalim omogućio i jedan Veljko Marić, jeste li se ikada zapitali, gdje je tu pravda? Naime, ako se sjećate, ratni zločinac Veselin Šljivančanin koji je ubijao na Ovčari, rušio Vukovar, zarobljavao nevine Hrvate, mučio ih, i to od Međunarodnog suda u Den Haagu za te svoje dokazane (e, dokazane!) sramne postupke osuđen je tek na deset godina robije, i već je odavano na slobodi! I priželjkuje novi rat da može opet klati i ubijati!

Veljko Marić više ne može čekati. Vama, koji bi mogli i koji morate nešto učiniti za hrvatskog vojnika, očito su danas važniji naredni izbori, odnosno  borba za vlast koja vam izmiče kao pijesak kroz prste. Ali, gdje je tu ljudskost, gdje je tu poštovanje hrvatskog branitelja?

Hrvatski predsjednik nedavno se hvalio kako je bio na ručku u Poljskoj s američkim predsjednikom. Što ga nije pitao, kako Amerikanci poštuju svoje vojnike, pa čak i navodne dezertere? Za nas, koji smo sudjelovali u obrambenom ratu, svaki je život zlata vrijedan.

Stoga, učinite dobru stvar – spasite nevinog hrvatskog vojnika Veljka Marića!

Poštovani Josipoviću, koji ste imali nedavno vremena pratiti i bivšeg (?) drogeraša Barea na klaviru, pišite Obami, (da se malo našalimo, iako nam nije do šale), neka vam, ako ne može drugačije, barem “posudi” još pet talibana kako bi naš (ne znamo je li i vaš?) Veljko Marić što brže stigao do slobode!

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

HNES donio etičku osudu Aleksandru Stankoviću, zvanom Aca

Objavljeno

na

Objavio

 Hrvatsko nacionalno etičko sudište – STANKOVIĆ  – VELEIZDJNIK

20. studenog 2017., komemoracijama na Ovčari i Veleprometu završili su ovogodišnji dani tužne i ponosne Kolone sjećanja, patnje i pijeteta, pobjede i slave. Danas, 21. studenog 2017. Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES) upućuje na znanje i ravnanje, najprije, svim Hrvatima i hrvatskim domoljubima u zemlji i svijetu, a posebno Predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade, Predsjednici države i DORH-u:

etičku osudu Aleksandru Stankoviću, zvanom Aca, za veleizdaju.

Jasno, da su prava adresa na kojoj treba razmisliti svi koji su se ogriješili zločinom nečinjenja na višegodišnje četnikovanje i perverzno iživljavanje Stankovića usred svetog dana kršćanskog kalendara i kršćanskog obiteljskog objeda.

Potaknut željom za osvetom zbog javno izrečenih upozorenja i prijetnji Miloradu Pupavcu, vođi četničkog pokreta u Hrvatskoj od strane Predraga Mišića Peđe, vukovarskog branitelja, Stanković je u emisiji „Nedjeljom u 2“  19. studenog od 14 do 15 sati, na I. programu HTV-a prešao sve granice ljudskog, društvenog, političkog i profesionalnog ponašanja, pa ga Etički sud proglašava veleizdajnikom. U danima prebolnih sjećanja kada uvijek ispočetka ratna rana lipti krvlju nevinih žrtava, a njihovi jauci paraju nebesa, hrvatska, javna, državna televizija dopustila je podlu i prokletu neprijateljsku provokaciju u spomenutoj emisiji. Gospodina Predraga Mišića,plemenitog čovjeka, hrvatskog domoljuba, vukovarskog branitelja i stradalnika srpskih zarobljeničkih logora, riječju žrtve  agresivnog rata Srpske akademije znanosti i umjetnosti, Srpske pravoslavne crkve i četničkih monstruma, Aca Stanković  izvrgao je  monstruoznom psihičkom mučenju: opetovano i opetovano inzistirajući na detaljima njegove obiteljske tragedije, na razorene najdublje veze među ljudima koje je rat podijelio na četnike i normalna ljudska bića.

Emisija je pakosno smišljena kao osveta javnoj poruci i prijetnji vukovarskog branitelja Predraga Mišića Peđe i čovjeka, koji je, braneći Hrvatsku i u vremenu, koje neki nazivaju mirom, razbio ćirilićne ploče, kao bezobraznu provokaciju u gradu od posebnog pijeteta. Stanković i njegovi mentori odlučili su uopće ne spominjati Pupovca i optužbu koja mu je izrečena, nego su željeli najprije, povrijediti svoga gosta da izgubi koncentraciju, zatim mu nametati izmišljeni „grijeh“  o navodnom zanemarivanju vukovarskih  studenata … i sličnim nebulozama, ali glavna je poruka bila, još jedan pokušaj, sudionika i pronositelja „Memoranduma II.“ ( po kojem je smišljeno kako da „Srbi koji su izgubili u ratu, u miru ostvare svoj cilj Velike Srbije“) još jedanput ponove tezu o Građanskom ratu. Toga su se sjetili u trenutku kada je Međunarodni sud pravde UN-a osudio Srbiju za agresiju, zločin protiv čovječnosti i na pojedinim područjima genocid, pa se očekivalo, (a upravo je došlo vrijeme da se upitamo zašto se ništa nije napravilo) da Hrvatska zatraži ratnu odštetu, i da za dugo vremena, „dok još puno vode Dunavom proteče“ kako im je poručila naša predsjednica u Zengama Vukovarska kolona sjećanja bude razdjelnica dobra i zla… Naučio je Aca lekciju: istinu  treba negirati, manipulirati, izvrtati i lagati, kao što veliki četnički ideolog, Dobriša Ćosić, opisujući srpsku navadu zalaganjem zaključuje: „Srbin  laže, to mu je od Boga“.

Teza o Građanskom ratu notorna je laž o hrvatskoj nedavnoj povijesti, o uzroku i posljedicama Domovinskog rata, o veličanstvenoj oslobodilačkoj pobjedi.  Stanković osporava „Deklaraciju o Domovinskom ratu“, presudu oba Haaška suda, koja su jasno rekli tko je agresor, a tko žrtva, pa je krajnje vrijeme da se razmisli ne samo o etičkoj osudi, nego o pokretanju  državnog kaznenog postupka. Budući da su Stanković na sceni, a Pupovac i četnička banda u sjeni, smislili  tezu i dokaz da se radilo o Građanskom ratu, jer su  oba brata Mišića, kao hrvatski  hrvatski državljani ratovali na suprotnim stranama, jedan na strani Srbije a jedan na strani Hrvatske onda mu je naš Peđa odgovorio, kao  član HNES-a: ja sam se borio za Domovinu, a moj brat našoj domovini veleizdajnik. Ovo je izvrstan i zoran  povod da se naši zakonodavci i sudbena vlast pozabave  zakonom, koji se kod nas tumači  površno, a to je Zakon o državljanstvu. Naime, postoje uvjeti kako netko može steći državljanstvo u državi koja ne pripada njegovom narodu, a eto primjera Aleksandra Stankovića da se donese dopuna zakona o tome tko, kada i zašto to državljanstvo može izgubiti.

Budući da je hrvatska javnost vrlo emotivno, žestoko i masovno izrazila svoje negodovanje, na opisani događaj veleizdaje,Hrvatsko nacionalno etičko sudište tome se priključuje i iznosi prijedlog: Ukoliko se, sa krajnjim rokom do subote, hrvatskoj javnosti ne objavi da je Aleksandar Stanković dobio otkaz na Hrvatskoj televiziji i da je počelo njegovo procesuiranje za veleizdaju, onda valja u nedjelju preskočiti obiteljski objed,  pred zgradom HTV-a,u kojoj su se na početku Domovinskog rata okupljali prvi pripadnici narodne garde. .  Od stradalnika četničke agresije kroz povijest do 19 studenog 2017. više se ne očekuju protesti po kavanama i priopćenja na portalima. Četnici više ne mogu  djelovati  u Hrvatskoj.  To je pravda za naše nevine žrtve, a Kolona sjećanja kojom Vukovar prikuplja i grli domoljublje znak su da su ljudi prepoznali njegovu svetost.

Poput svetaca koje proglašava crkva one koji su mučeničkom smrću potvrdili snagu svoje vjere, tako i Vukovar naše svetište jer su Vukovarci umirali, odbijali predaju – kako odlučiše i rekoše: „moramo izdržati dok se Hrvatska ne naoruža“. Oni su izdržali, Hrvatska se oslobodila i vrijeme je da im se zahvalimo sve dužim i dužim „kolonama sjećanja“, ali i braneći dignitet svake osobe kao što je Predrag Mišić Peđa.  On jednostavno i svjedoči zna da je Srbija napala Hrvatsku, i da su ćirilične ploče u Vukovaru četnička provokacija, te da je  pravi domoljub  uvijek spreman boriti se za svoj dom.

Dr Zvonimir Šeparović

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta

NU2: Predrag Mišić Stankoviću: Ovdje nije bio nikakav građanski rat!

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

UŽIVO: Haški sud izriče prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud počeo je s procesom prvostupanjske presude Ratku Mladiću.

Sudac Alphonse Orie kazao je da je Mladić optužen za pet točaka za zločine protiv čovječnosti: progoni, istrebljenje, ubojstvo, deportacija, nehumana djela poput prisilnog premjšetanja.

Među četiri točke za kršenje zakona ili običaja ratovanja su: ubojstva, terorizam, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca.

Presuda Mladiću bit će najvažnija presuda za ratne zločine u BiH. Na pravdu se čeka više od dva desetljeća, a optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH od svibnja 1992. do pred kraj 1995. Tužiteljstvo je za njega zatražilo kaznu doživotnog zatvora.

U točki koja se odnosi na genocid u Srebrenici, Mladiću su stavljena na teret masovna ubojstva više od tisuću zarobljenih Bošnjaka u selu Kravica te još tisuću kod škole u mjestu Orahovac. Tu je i opis “bezobzirnog uništavanja” privatne imovine i javnih dobara te spomenika kulture i sakralnih objekata.
U djelu optužnice koji se odnosi na teroriziranje Sarajeva tijekom opsade grada, spomenut je zločin na tržnici Markale iz veljače 1994. kada je ubijeno 66, a ranjeno više od 140 osoba.

U optužnici su potanko opisani zločini poput ubojstva 144 osobe u mjestu Ključ, više od 200 zatočenika u zatvoru u Foči, ubojstvo 150 osoba u logoru Keratermu te 140 u logoru Sušici kod Vlasenice, kao i zatočenje tisuća Bošnjaka i Hrvata u logorima poput onoga na Manjači osmišljenim tako da dovedu do njihova fizičkog uništenja. Optužnica protiv Mladića uz osobnu odgovornost sadrži i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na čijem je čelu bio Radovan Karadžić.

Pred Sudom je više od 100 novinara.

Pratite uživo ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari