Apel osiječkih vatrogasaca: „Znate li kako je teško biti profesionalni vatrogasac??“

0

Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije neugodno je iznenađen današnjim tekstom u Glasu Slavonije koji govori o nedostatku novca za plaće osječkih vatrogasaca.

Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek već je 16 godina u vlasništvu Grada Osijeka i u skladu s tim Grad Osijek mora pronaći model financiranja njihovog neometanog funkcioniranja. Riječ je o profesionalcima koji svakodnevno izlažu svoje živote kako bi zaštitili naše sugrađane. Podsjetimo kako su tijekom Domovinskog rata svakodnevno izlazili na teren te svojim radom dali ogroman doprinos u stvaranju Hrvatske. Samo u prošloj godini imali su gotovo 500 intervencija, od kojih je više od dvjesto bilo usmjereno na spašavanja života ljudi. Ponuda usluga osječkih vatrogasaca raste i one su zaista na zavidnom profesionalnom nivou koji mjamči sigurnost građana.

Unatoč višegodišnjim problemima s financiranjem njihovog rada, oni i dalje daju sve od sebe na svakoj pojedinoj intervenciji. Bivša gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom još 2009. godine iz proračuna JPVP uzela je milijun kuna, a isti smanjeni proračun za vatrogasce zadržala je i sadašnja gradska vlast. Poruku gradske uprave koju smo danas vidjeli u medijima „…trebali su sredstva zaraditi na tržištu…“ smatramo neumjesnom, a svime navedenim Grad pokazuje izrazitu socijalnu neosjetljivost prema onima koji brinu o sigurnosti svih građana Osijeka.

Razgovarali smo danas s osječkim vatrogascima, njihov problem nisu samo plaće. Ističu kako se godinama slabo ulaže u vatrogasnu opremu, no unatoč tome u Hrvatskoj slove za jednu od najuspješnijih vatrogasnih postaja. Jedina su gradska tvrtka čiji djelatnici svoj posao ne smatraju zanimanjem nego pozivom. Zato 300 000 kuna koliko nedostaje za plaće djelatnika, Grad mora pronaći u svom proračunu jer građani to od njih očekuju. Nedostatak sluha Gradske uprave, rekao nam je danas Boris Banjan, zapovjednik JPVP Osijek, neće utjecati na rad njegovih vatrogasaca. Svi su oni vatrogasci i s plaćom i bez nje i danas su više nego ikada spremni stati u zaštitu građana, njihovih obitelji i njihove imovine.

Hvala im na tome u ime svih građana, napisao je Ivan Anušić,  Predsjednik ŽO HDZ-a
Osječko-baranjske županije.

Ovim priopćenjem želimo upozoriti javnost na kontinuirani problem koji ima Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek, a tiče se financiranja neometanog rada i isplate plaća djelatnicima. Osuđujemo način na koji se Gradska uprava odnosi prema vatrogascima s obzirom da je JPVP u vlasništvu Grada Osijeka, a osobito uzimajući u obzir da osječki vatrogasci vode brigu o sigurnosti svih građana našeg Grada, te da je izrazito važno osigurati njihovo funkcioniranje, kazali su nam iz ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

U prilogu prenosimo „Otvoreno pismo jednog vatrogasca“ koje je nakon objave novinskog teksta o nedostatku novca za plaće vatrogasaca, objavljeno za društvenim mrežama:

Vatrogasac sam u Javnoj profesionalnoj postrojbi Osijek dugi niz godina. Pronašao sam sebe u ovom zanimanju nakon što sam se vratio iz Domovinskog rata.
Želim vas pitati živimo li mi u istoj državi ?
Na poslu već godinama pričamo o problemima oko novaca koji nedostaju za nas vatrogasce grada Osijeka.
Ponukan zbivanjima oko novca koji nedostaje za naše plaće, a i dugogodišnjim slabim opremanjem nas koji idemo na intervencije svaki dan želim vas pitati:
Da li vi znate koliko je teško biti profesionalni vatrogasac? Da li znate da naše obitelji žive u strahu , jer ne znaju nikada da li ćemo se s posla vratiti živi i zdravi ?
Pričam s kolegama vatrogascima iz drugih gradova. Čujem kolike su njihove plaće, kako su opremljeni te koliko im pomažu njihovi gradovi? Pa se pitam, živimo li mi u istoj državi?
Gori li kuća u Puli, Zadru, Zagrebu drukčije nego u Osijeku ?
Pitam se jesmo li se ja i većina mojih kolega iz Javne vatrogasne postrojbe Osijek borili za istu Hrvatsku , pa većina nas su hrvatski branitelji. Znate li da i pored ono malo opreme koju imamo činimo velika djela.
Znate li vi uopće koliko smo ljudskih života spasili u zadnjih 20 godina? Koliko kuća , koliko stanova ?
Zar je moguće da vam vatrogastvo nije na srcu, zar je moguće da vam naš rad ništa ne znači.
Mislite li da će građani nagraditi vaše stavove koji nas čine nesretnim i nemotiviranim za ovako težak i opasan posao ?
Prošla vlast nam je napravila štetu koju ne možemo nadoknaditi, a mi ne možemo zaraditi novce , jer ne proizvodimo stvari koje možemo prodati. Mi stvaramo sigurnost koju naši građani cijene jedina smo gradska firma koja građanima pomaže u svim situacijama i ništa ne naplaćujemo da bi mogli kao pojedine gradske firme namiriti sredstva za svoje plaće ali, nažalost, kako stvari stoje u našem gradu mi više nismo sigurni.
Gradonačelniče. I ja i moja obitelj kao i brojni članovi obitelji drugih vatrogasaca, rodbine i prijatelja smo glasači.
Zašto onda ne pokažete svoju širinu i kažete građanima: „ Ponosan sam na naše vatrogasce „.
Zašto nas ne nagrađujete i pohvaljujete kao drugi gradonačelnici svoje zaslužne građane.
Čujem da u gradu ima za mnoge projekte. Zar je moguće da na nas nikada neće doći red? Znate vi što nama sve treba? Hoćemo li mi ikada biti projekt ovoga grada ? Za dobro svih građana.
Znate li Vi koliko smo mi ljudskih života spasili? Koliku smo imovinu naših građana spasili, koliko usluga radimo našim građanima koje ni jedne institucije u gradu ne žele ni čuti a ne spadaju u naš opis posla, sve to radimo iz humanosti i ljudskosti.
Ako treba pozvat ćemo sve građane čiju smo imovinu i živote spasili da s nama dođu pred gradsko poglavarstvo pa njih pogledajte u oči i recite ne damo sredstva Vašim vatrogascima za plaće, ne damo im Božićnice, ne damo im regres, ne damo im dar za djecu ali za to će svi ostali zaposlenici gradske uprave i gradskih poduzeća dobiti sve navedeno ali vatrogasci ne oni to ne zaslužuju.
Treba nam prije svega vaše razumijevanje.
Obraćam Vam se, jer vidim da se ponižavanje profesionalnih vatrogasaca u Osijeku nastavlja.
Pa, zar je moguće da toliko malo cijenite naš trud i rad i da nas pred božićne blagdane dovodite u situaciju potpune neizvjesnosti. Zar smo mi koji služimo za primjer svim vatrogascima u Republici Hrvatskoj zaslužili da moramo brinuti za svoju golu egzistenciju. Zar mislite da se u ovoj situaciji neizvjesnosti i brige o budućnosti nas i naših obitelji može raditi ovakav težak i opasan posao.
Zaposlenici gradske uprave kao što su spremačice, vozači i ostali imaju uvjete na rad a nama ih hoćete ukinuti. Ne, za to vas očito nije briga. Mi vam nismo niti na pameti, a kamoli na srcu.
Sad nam politički rušite zapovjednika koji je postao brend našeg grada i dovodite čovjeka za novog zapovjednika čija je najveća preporuka da je štićenik njegovog privatnog doma umirovljenika roditelj jednog od gradskih čelnika. Zar je to poruka koju šaljete ne samo vatrogascima nego i svim drugim ljudima o poštenim prilikama za njihovu budućnost.

Vatrogasac – građanin Osijeka

facebook komentari